Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κέρδη με ουρά» από τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Κόντρα σε κρίση και αβεβαιότητες, ικανοποιητικά κέρδη στους μεριδιούχους απέφερε η συντριπτική πλειονότητα των α/κ όλων των κατηγοριών. Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» του 2016. Οι εκτιμήσεις για το 2017.

«Κέρδη με ουρά» από τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Σε μια περίοδο αρνητικών διεθνών επιτοκίων και δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η συντριπτική πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων απέφερε πέρυσι «χρήμα με ουρά» καθώς οι αποδόσεις του 2016 κυμάνθηκαν συνήθως από ικανοποιητικά έως και εξαιρετικά επίπεδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι απέδωσαν θετικά τα μετοχικά αμοιβαία όλων των κατηγοριών (ανεπτυγμένων και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενων αγορών, αλλά και τα περισσότερα που εστίασαν στο ΧΑ), όπως επίσης και τα ομολογιακά όλων των κατηγοριών, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν όσα επικεντρώθηκαν σε ελληνικά χρεόγραφα. Γενικότερα, από τα μέσα του 2012 έως και το τέλος του 2016, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποτελέσει «χρυσοφόρο» τοποθέτηση για όσους αψήφησαν τον σχετικό επενδυτικό κίνδυνο που ανέλαβαν.

Γνωστός παράγοντας της αγοράς υπενθύμισε πως στην αρχή του 2016 οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούσαν για μεγάλους επενδυτικούς κινδύνους σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο οι αγορές έκλεισαν πέρυσι ανοδικά, παρά το γεγονός ότι αρκετά από τα αρνητικά σενάρια επιβεβαιώθηκαν (συνέχιση τρομοκρατικών επιθέσεων, εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αποτελέσματα δημοψηφισμάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία).

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο παράγοντα, το 2017 ξεκινά με εξίσου έντονες αβεβαιότητες και έτσι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναληφθούν και φέτος οι πολύ σημαντικές περυσινές αποδόσεις.

Funds of Funds Μετοχικά: Από τα 27 Α/Κ της κατηγορίας, κέρδη μέσα στο 2016 σημείωσαν τα 25, με καλύτερες επιδόσεις να είναι αυτές των: MetLife Εμπορευματικών Αξιών +18,15%, Alpha Cosmos Stars BRIC +13,26%, Alpha Cosmos Stars Commodities +12,76%, Alpha Cosmos Stars USA +10,57% και Eurobank I (LF) Global Emerging Market +8,98%.

Funds of Funds Μικτά: Θετικές αποδόσεις την προηγούμενη χρονιά σημείωσαν τα 30 από τα 31 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας και ξεχώρισαν αυτά της Eurobank (LF) Balanced Blend US, με αποδόσεις από 6,19% έως και 6,88%.

Funds of Funds Ομολογιακά: Άνοδο κατέγραψαν τα τέσσερα από τα πέντε Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτο το Eurobank I (LF) Dynamic Fixed Income (+8,85%), δεύτερο το CPB Euro Global (+3,31%) και τρίτο το Πειραιώς Fund of Funds Ομολογιακό (+2,08%).

Διαχείρισης Διαθεσίμων: Από τα 19 Α/Κ της κατηγορίας, κέρδη σημείωσαν τα 17 και μάλιστα τα 16 κατέγραψαν απόδοση άνω του 1%, υπερβαίνοντας δηλαδή σημαντικά τα επιτόκια των εγχώριων (και πόσο μάλλον των ξένων) προθεσμιακών καταθέσεων. Καλύτερες επιδόσεις είχαμε για τα: Eurobank I (LF) Income Plus σε ευρώ (από +6,73% έως +7,15%), Eurobank (LF) Income Plus σε δολάριο (+4,10%) και Eurobank NTT Δολαρίου (+3,70%).

Μετοχικά Αμερικής: Με άνοδο έκλεισαν το 2016 και τα δύο Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας (Πειραιώς US +10,54% και Triton American +3,60%).

Μετοχικά Ανεπτυγμένων Χωρών: Το 2016 αποτέλεσε έτος θετικών αποδόσεων και για τα 13 Α/Κ της κατηγορίας. Ξεχώρισαν τα Eurobank I (LF) Equity Global Equities με +9,8% και το Interamerican Ανεπτυγμένων Αγορών με +8,8%.

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών: Έτος-χρυσάφι αποδείχτηκε το 2016 για όσους τοποθετήθηκαν σε μετοχές αναπτυσσόμενων αγορών, καθώς: α) Κέρδη κατέγραψε το σύνολο των 13 Α/Κ της κατηγορίας και β) Ξεχώρισαν τα Private Banking (LF) Equity Emerging Europe με +38,29%, Eurobank I (LF) Equity Emerging Europe με +29,24% και Interamerican Νέα Ευρώπη με +29,08%.

Μετοχικά Διεθνή: Ξεχώρισαν τα Alpha Energy Μετοχικό (+23,08%), Eurobank NTT Οικολογικό (+5,7%) και Alpha Trust Global Leaders (+3,43%).

Μετοχικά Ελλάδας: Το rebound του Γενικού Δείκτη κατά το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς ανέτρεψε την πτωτική τάση και έφερε σε κερδοφόρο πορεία τα 18 από τα 31 Α/Κ της κατηγορίας. Καλύτερες αποδόσεις είχαν εκείνα τα χαρτοφυλάκια που εστίασαν στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, ή ευρύτερα εκείνα που απέφυγαν τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικούς τίτλους. Έτσι, τις καλύτερες αποδόσεις σημείωσαν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (+16,72%), Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (+13,17%), 3Κ Greek Value (+8,55%), Τρίτων Αναπτυξιακό (+8,37%), MetLife Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (+6,47%), Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων (+5,80%), Alpha Επιθετικής Στρατηγικής (+4,81%) και Δήλος Small Cap (+4,15%).

Μικτά: Με άνοδο έκλεισαν το 2016 τα 28 από τα 33 Α/Κ της κατηγορίας, ενώ ξεχώρισαν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Euroinvest Μικτό Εσωτερικού (+14,05%), Allianz Μικτό Εσωτερικού (+13,56%), Πειραιώς Μικτό Εσωτερικού (+10,43%) και 3Κ Μικτό (+9,94%).

Ομολογιακά Διεθνή: Από τα 14 Α/Κ της κατηγορίας, κέρδη σημείωσαν τα 12, με την καλύτερη πορεία να σημειώνουν τα Allianz Ομολογιών Ευρωπεριφέρειας (+13,26%), Alpha Trust Strategic Bond (+4,28%), Eurobank NTT Global Bond (+4,18%), Eurobank I (LF) Global Bond +3,64% και Δήλος Eurobond Ομολογιακό (+3,48%).

Ομολογιακά Ελλάδας: Για μια ακόμη χρονιά, τα ελληνικά Α/Κ σημείωσαν πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις, υπεραποδίδοντας (κόντρα στον κίνδυνο της χώρας) έναντι των περισσότερων άλλων επενδυτικών τοποθετήσεων. Έτσι, από τα 18 Α/Κ της κατηγορίας, άνοδο σημείωσαν όλα, με καλύτερες επιδόσεις αυτές των Ελληνικό Ομολογιών Εσωτερικού (+14,89%), Πειραιώς Ομολόγων Εσωτερικού (+13,77%), Eurobank I (LF) Greek Government Bond Fund (+13,65%) και Alpha Trust Ομολογιών Εσωτερικού (+13,37%).

Ομολογιακά Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών: Κέρδη είχαμε για τα 9 από τα 10 Α/Κ της κατηγορίας. Περισσότερο αποδοτικά ήταν τα Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+9,48%), Τρίτων Εισοδήματος Ομολογιών (+6,75%) και Interamerican Δολαρίου Ομολογιακό (+4,38%).

Ομολογιακά Μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης: Κέρδη σημείωσαν τα Πειραιώς Διεθνές Εταιρικών Ομολόγων (+4,05%), Alpha Euro Εταιρικών Ομολόγων (+3,49%), MetLife Εταιρικών Ομολόγων Εξωτερικού (+2,57%) και Ευρωπαϊκή Πίστη Εταιρικών Ομολόγων Investment Grade σε ευρώ (+2,22%).

ΥΓ: Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις καθενός Α/Κ κρίνονται (ανάλογα και με την κατηγορία του) σε χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερη του ενός έτους και ανάλογα με την πορεία του δείκτη αναφοράς του (benchmark) κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Επίσης, οι αποδόσεις των Α/Κ που έχουν τοποθετηθεί σε περιουσιακά στοιχεία εκτός Ευρωζώνης, έχουν επηρεαστεί και από την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ με τα αντίστοιχα νομίσματα των χωρών στις οποίες έγιναν οι επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v