Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό 18μηνο για τις συντάξεις

Τον ερχομό νέων περικοπών στη συνταξιοδοτική δαπάνη θέτουν, άμεσα ή έμμεσα, παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας. Προβλέπουν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, είτε φέτος είτε στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Καυτό 18μηνο για τις συντάξεις

Κόντρα στην κυβερνητική θέση πως καμιά επιπλέον περικοπή δεν θα γίνει, την πεποίθησή τους ότι θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις, είτε φέτος είτε έστω κατά τους πρώτους μήνες του 2018, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς τα δημόσια οικονομικά δεν είναι σε θέση να αντέξουν έστω και τη μειωμένη -μετά τα περυσινά μέτρα- επιβάρυνση για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

«Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι θέτουν το θέμα μιας νέας μείωσης των συντάξεων, ως αποτέλεσμα των πιέσεων του ΔΝΤ προκειμένου αυτό να εισέλθει στο πρόγραμμα. Άλλοι πάλι προβλέπουν μειώσεις συντάξεων μετά την πρόσφατη επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, που καθόρισε ως πρώτο θύμα πιθανών δημοσιονομικών αποκλίσεων τις δαπάνες για το ασφαλιστικό. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολιτικό, όσο κυρίως οικονομικό και ουσιαστικό», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, το μνημόνιο ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018 και στο ενδιάμεσο δεκαοκτάμηνο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταφέρει την έξοδό της στις αγορές, πράγμα που δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο, αν προηγουμένως δεν πείσει πως μπορεί να περιορίσει το άνοιγμα του ασφαλιστικού. Η συγκεκριμένη μάλιστα ανάγκη ενισχύεται από το γεγονός ότι η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη για ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας από το 2017 δεν φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το περιβάλλον, στο στόχαστρο εκτιμάται πως θα μπουν είτε οι «προσωπικές διαφορές» των συνταξιούχων, είτε οι αποδοχές εκείνων των συνταξιούχων που δεν έχουν κλείσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, είτε, τέλος, ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Ανεξάρτητα ωστόσο από τη δημοσιονομική πτυχή της υπόθεσης, πολλοί παράγοντες της οικονομίας θεωρούν πως το συνταξιοδοτικό πρέπει να «γραφτεί από την αρχή», καθώς λόγω των απίστευτων εισφορών αποτελεί αντιαναπτυξιακό βαρίδι στην οικονομία.

Τέτοιες απόψεις άλλωστε είχαν συμπεριληφθεί και σε δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 3/12/2016, με τίτλο «Όχι της αγοράς στη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου». 

Ενδεικτική είναι η άποψη του ΣΕΒ πως το ασφαλιστικό θα πρέπει να οδηγήσει σε ανάπτυξη την οικονομία και όχι να δράσει ανασταλτικά, καθώς και το προτεινόμενο μοντέλο των καθηγητών Μιλτιάδη Νεκτάριου και Πλάτωνα Τήνιου που προβλέπει δραστική μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ αφήνει να εννοηθούν περικοπές αποδοχών στους συνταξιούχους μικρής ηλικίας.

Επίσης, το έμπειρο στέλεχος της αγοράς κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης (διευθύνων σύμβουλος της AON Hewitt) είχε δηλώσει πως «δυστυχώς, οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο και μάλιστα κατά πολύ, επειδή πρέπει να πέσουν και οι εισφορές».

Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως και ο κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση των αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Money Show.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέττας εκτίμησε ως πιθανότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρξει μια οριζόντια με ελαφρά κλίση προς τα πάνω βελτίωση των πραγμάτων, η οποία όμως δεν θα είναι ομοιόμορφη για όλους. Πρόσθεσε ωστόσο πως σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μια δημοσιονομική εξισορρόπηση της πολύ υψηλής τρέχουσας φορολογικής επιβάρυνσης και των συντάξεων που δίδονται σε άτομα ηλικίας 50-65 ετών. «Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα, ύψους 4-5 δισ. ευρώ, που λείπουν από αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Στο ζήτημα του ασφαλιστικού αναφέρθηκε επίσης και ο γνωστός καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ένας βασικός παράγοντας-κλειδί για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η διασφάλιση οικονομικής σταθερότητας, πράγμα που περνάει μέσα από την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Και για τους σκοπούς αυτούς -σύμφωνα πάντα με τον κ. Χαρδούβελη-, σημαντικός παράγοντας είναι η τομή στο ασφαλιστικό, καθώς το έλλειμμά του στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη περιορίζεται μόλις στο 2,5%.

Επίσης, την πεποίθησή τους πως οι παροχές του δημοσίου για συντάξεις και υγεία θα μειωθούν αναγκαστικά στο μέλλον έχουν εκφράσει επανειλημμένως και οι παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.

«Όλοι πλέον γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από το παρελθόν για το τι μπορεί να προσφέρει και κυρίως το τι δεν μπορεί να προσφέρει το κράτος στους τομείς των συντάξεων και της υγείας», δήλωσε στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έχουν υποστηριχτεί και από το σύνολο των παραγόντων της ιδιωτικής ασφάλισης, μη εξαιρουμένου και του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Σαρηγεωργίου.

Από την άλλη πλευρά, μια νέα μείωση των συντάξεων, πέρα από το «πολιτικό κόστος» που θα επιφέρει σε όποια κυβέρνηση την αποφασίσει, θα θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές εκατοντάδων χιλιάδων ηλικιωμένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήδη έχουν πενιχρά εισοδήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v