Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Pantelakis

Καλύτερη η εικόνα για τις μετοχές των τραπεζών, εκτιμά η χρηματιστηριακή. Γιατί προτιμά τις μετοχές των Alpha και Εθνικής Τράπεζας. Οι τιμές-στόχοι.

Ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Pantelakis

Οι συνθήκες για ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται σταδιακά, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Pantelakis Χρηματιστηριακή.

Η Pantelakis διατηρεί σύσταση overweight για την Alpha Bank, με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στα 2,8 ευρώ, 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Διατηρεί επίσης overweight για τον τίτλο της Εθνικής, με τον στόχο να κινείται στο 0,4 ευρώ, 53% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής.

Χαμηλότερα τα περιθώρια ανόδου για Eurobank, με την τιμή-στόχο στο 0,83 ευρώ (περιθώριο 19%) και την Πειραιώς στο 0,26 ευρώ (περιθώριο 16%), εξ ου και η σύσταση neutral για τις δύο μετοχές.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, μετά από έντονες ζημίες από το 2011 και μετά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία το 2016, ενώ η τάση βελτίωσης των αποτελεσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί λόγω χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, μείωσης των λειτουργικών δαπανών και ομαλοποίησης του κόστους ρίσκου.

Δεύτερον, καθιερώνεται -αν και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη- το νέο πλαίσιο για το ξεκαθάρισμα των ΝPLs και τρίτον, οι μετοχές διαπραγματεύονται ακόμη σε πιεσμένα επίπεδα, χωρίς να έχουν καλύψει το χαμένο έδαφος μετά το Brexit, ενώ δεν αντανακλούν και τη μείωση του ρίσκου χώρας.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι το «κλειδί» είναι η πορεία της οικονομίας, καθώς χωρίς περαιτέρω μακροοικονομική βελτίωση, οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, αυξάνοντας το ρίσκο νομοθετικών κυρώσεων. Επιπλέον, ο όποιος εκτροχιασμός στο πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να πλήξει την κερδοφορία των τραπεζών και να καθυστερήσει ή και να ακυρώσει οφέλη από ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Δεδομένου του υψηλού ρίσκου, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι προτιμά τα αμυντικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν Alpha και Εθνική σε όρους κεφαλαίων και δεικτών κάλυψης. Επιπλέον, εκτιμά ότι η Alpha έχει την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων και η Εθνική την καλύτερη εικόνα δυνητικής αύξησης κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v