Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελληνικές τράπεζες «στοιχηματίζει» το fund East Capital

Αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και αν συμπεριληφθεί στο QE, τότε οι τίτλοι του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου θα έχουν πολύ ισχυρές επιδόσεις, σύμφωνα με το fund.

Σε ελληνικές τράπεζες «στοιχηματίζει» το fund East Capital

Το στοίχημα σε ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην είναι η βασική επενδυτική ιδέα του μέσου mutual fund, όμως για την East Capital, η οποία το 2016 είχε αποδόσεις 36% , ξεπερνώντας το 90% των άλλων εταιρειών του χώρου, η αύξηση της έκθεσης στην οικονομία που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο «ξυλοκόπημα» στην ευρωζώνη, είναι η σωστή κίνηση.

«Οι τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου», δήλωσε ο Tim Umberger, αναπληρωτής επικεφαλής Ανατολικής Ευρώπης της East Capital, στο Bloomberg. «Χτίσαμε μια θέση το 2016 διότι μετά από τρεις γύρους αυξήσεων κεφαλαίου με βάση τα αυστηρά stress tests, οι ισολογισμοί τους φαίνονται πιο εύρωστοι, ενώ θεωρούμε πως οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές».

Το East Capital Eastern Europe Fund, που διαχειρίζεται περίπου 230 εκατ. ευρώ, έχει θέσεις σε Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες ενεργές θέσεις του fund. Μάλιστα, το fund με έδρα τη Μόσχα εκτιμά πως η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2017.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αξιολόγηση, ενώ η συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας κατέληξαν σε διαφωνία. Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων έχουν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

«Η Ελλάδα είναι η πιο περίπλοκη περίπτωση», σύμφωνα με τον Umberger. «Αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και αν συμπεριληφθεί στο QE, τότε οι τίτλοι του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου θα έχουν πολύ ισχυρές επιδόσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ανατολική Ευρώπη γενικά είναι «πολύ ελκυστική», με χαμηλές αποτιμήσεις, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ανάπτυξη. Το fund επικεντρώνεται στον καταναλωτικό κλάδο και έχει holdings σε εταιρείες όπως οι Χ5 Retail Group, Aeroflot και Wirtualna Polska Holding.

Κατά τον Umberger, η «πιο απλή επενδυτική περίπτωση» στην Ανατολική Ευρώπη είναι η Ρωσία, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει από την ύφεση και η γεωπολιτική κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται. «Το 2017 θα είναι μια θετική χρονιά», δήλωσε στο Bloomberg.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Το yield θα μειωθεί και αυτό θα στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά. Το νόμισμα είναι πιθανότερο να ενισχυθεί λίγο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v