Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για το ελληνικό QE

Τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στην ποσοτική χαλάρωση αναλύει ο αμερικανικός οίκος. Πόσα ομόλογα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ.

JP Morgan: Προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για το ελληνικό QE

Η JP Morgan, σε ειδική έκθεση, αναλύει ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να συμμετέχει η Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ αλλά και τα πιθανά οφέλη από τη συμμετοχή.

Το rating της χώρας και το waiver: H Ελλάδα βαθμολογείται πιστοληπτικά πολύ χαμηλότερα του επενδυτικού βαθμού από όλους τους οργανισμούς αξιολόγησης, συνεπώς χρειάζεται η ΕΚΤ να διατηρεί το waiver, ώστε να καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Όχι σε κατάσταση under review: Οι αγορές μπορούν να πραγματοποιηθούν για μέγιστη περίοδο δύο μηνών μεταξύ των αξιολογήσεων του τρέχοντος προγράμματος, οπότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μην έχει ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, για να μπορέσουν οι ελληνικοί τίτλοι να συμμετέχουν.

Το όριο της εκάστοτε έκδοσης: Η κατοχή του Ευρωσυστήματος θα πρέπει να είναι μικρότερη από το 33% των εκδιδόμενων τίτλων, συμπεριλαμβανομένων όσων ήδη συμμετέχουν στα προγράμματα APP και SMP της ΕΚΤ.

Η διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ: Σε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων του κ. Ντράγκι, αναφέρουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι επίσης μια απαίτηση για τη συμμετοχή στο QE.

Οι αγορές των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης καθώς:

• Το waiver για τα ελληνικά ομόλογα επανήλθε πέρυσι μετά την πρώτη αναθεώρηση.

• Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει ένα παράθυρο δύο μηνών για αγορές στο πλαίσιο του QE για την Ελλάδα.

• Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, υπάρχει χώρος για ορισμένες αγορές ελληνικών ομολόγων πριν καλυφθεί το όριο του εκδότη 33%.

• Ο ESM βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης του ελληνικού χρέους και το Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα θα παράσχει με κάποια σαφήνεια ή θα επαναλάβει τη δέσμευσή τους να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης.

• Η JP Morgan πιστεύει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μαζί με τη δέσμευση του Eurogroup θα ήταν επαρκής συνθήκη για την ΕΚΤ να κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Το σημαντικό ζήτημα είναι επίσης πόσα ομόλογα θα μπορούν να αγοράσουν, μόλις εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις:

• Με βάση την κατανομή της ΕΚΤ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ αγορές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα 60 δισ. ευρώ τον μήνα που είναι το τρέχον όριο, αν το όριο εκδότη δεν αποτελεί εμπόδιο.

• Το όριο έκδοσης στο 33% θα περιορίσει το ποσό των αγορών ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, το μέγιστο θεωρητικό ποσό που θα μπορούσε να αγοραστεί το 2017 είναι περίπου 4 δισ. ευρώ ή το 11% της τρέχουσας αξίας των κυκλοφορούντων εμπορεύσιμων ομολόγων, με 2,8 δισ. ευρώ διαθέσιμα μέχρι τον Ιούλιο και επιπρόσθετα 1,1 δισ. ευρώ μετά τον Αύγουστο.

• Η JP Morgan εκτιμά ότι το Ευρωσύστημα θα ξεκινήσει με μικρές αγορές ομολόγων και θα τις αυξήσει με την πάροδο του χρόνου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v