Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημασία!

«Εξάρσεις» στις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας από όπου ξεκίνησε η κρίση χρέους της ευρωζώνης, έχουν πιθανότητα εξάπλωσης σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, τονίζει το Bloomberg. Αναμένει πιο απότομη κλίση στην καμπύλη πίστωσης.

Bloomberg: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημασία!

Τα ελληνικά ομόλογα μετά βίας τελούν υπό διαπραγμάτευση και οι αγοραστές τείνουν να είναι εξαιρετικά εξειδικευμένοι, ωστόσο το δεκαετές χρέος της Ελλάδας είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι υπαινίσσεται η αγορά, υποστηρίζει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το spread μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων -το οποίο λειτουργεί ως ένδειξη όρεξης για ρίσκα στις αγορές πίστωσης- δείχνει ότι μια βουτιά στις τιμές των ελληνικών ομολόγων μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες αγορές, όπως το εταιρικό χρέος.

Αυτό το spread, καθώς και η ευρωπαϊκή καμπύλη πίστωσης, μια μέτρηση της διαφοράς στις αποδόσεις μεταξύ των χρεογράφων υψηλών αποδόσεων και αυτών που βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα, έχουν συσχέτιση 0,76% από τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το πρακτορείο.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών το 2017, καθώς οι διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές για την απελευθέρωση περαιτέρω κεφαλαίων διάσωσης έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο για μια ακόμη φορά, οδηγώντας σε άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

Τέτοιες εξάρσεις στη χώρα από όπου ξεκίνησε η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία καθώς υπάρχει πιθανότητα να εξαπλωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ακόμη κι αν η βαθμολογία των ομολόγων και η τάση για αιφνίδιες κινήσεις τα κάνουν να απωθούν πολλούς επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως ο τζίρος στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) ήταν συνολικά 26 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, έναντι του peak 136 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004. Επίσης, ο ετήσιος όγκος 519 εκατ. ευρώ πέρυσι ήταν ο μικρότερος τουλάχιστον από το 2001.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων στο bid και στο offer για τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, άλλη μια μέτρηση για τη ρευστότητα της αγοράς, είναι περίπου 24 μονάδες βάσης, έναντι 0,4 μονάδας βάσης για το γερμανικό χρέος αναφοράς.

Καθώς οι πρόσφατες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος παραμένουν σε αδιέξοδο, το spread για το ελληνικό και το γερμανικό 10ετές χρέος έχει διευρυνθεί σε 737 μονάδες βάσης, από περίπου 640 μονάδες βάσης στις 25 Ιανουαρίου. Η κίνηση της ευρωπαϊκής καμπύλης εταιρικής πίστωσης έχει σταθεί πιο περιορισμένη αυτή την περίοδο, εμφανίζοντας διεύρυνση μόνο πέντε μονάδων βάσης, με τη συσχέτιση μεταξύ των δύο σειρών, ως εκ τούτου, να υποχωρεί το 2017 σε 0,24.

Αν η αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος ενταθεί, πάντως, η ισχυρή σχέση που έχουν ιστορικά οι δύο μετρήσεις υπαινίσσεται πως ίσως επίκειται μια πιο απότομη κλίση στην καμπύλη πίστωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v