Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο ΣΕΔ θα βαθμολογεί δημοσίως τις εισηγμένες

Έτοιμος να… «σπάσει αυγά», προκειμένου να αναβαθμίσει το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα και να προστατεύσει τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας δηλώνει ο ΣΕΔ.

ΧΑ: Ο ΣΕΔ θα βαθμολογεί δημοσίως τις εισηγμένες

Το 2017 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος παρακολούθησης των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου με τη στήριξη της ΕΧΑΕ και τη συνεργασία πολλών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από ολόκληρη τη χώρα.

Οι φετινοί στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι, με τον ΣΕΔ μάλιστα να δηλώνει έτοιμος να βαθμολογήσει τις εισηγμένες εταιρείες στο κομμάτι των γενικών συνελεύσεων και της Εταιρικής Διακυβέρνησης, μέσα από τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού δείκτη.

Η βαθμολογία μάλιστα θα είναι δημόσια και στόχος του Συνδέσμου είναι οι επενδυτές να συνεξετάζουν τη συγκεκριμένη βαθμολογία πριν καταλήξουν στην αγορά μιας μετοχής.

Για όλα αυτά μιλούν στο Euro2day.gr ο πρόεδρος και ο γ΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΔ κ.κ. Μπάμπης Εγγλέζος (αριστερά στη φωτογραφία) και Νίκος Οικονομόπουλος.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών που υλοποιεί ο ΣΕΔ σε συνεργασία με μια ευρεία σειρά ελληνικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απ’ όλη την Ελλάδα ξεκίνησε το 2015 και συνεχίστηκε πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ποιες βελτιώσεις έγιναν;

Θα έλεγα πως έγιναν βελτιώσεις σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, διευρύναμε σημαντικά το περιεχόμενο των ερωτήσεων σε σύγκριση με το 2015, καθώς πέρυσι δεν στοχεύσαμε μόνο στα ζητήματα που αφορούν την γενική συνέλευση, αλλά και στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το πώς συμπεριφέρεται γενικότερα μια εταιρεία. Εξετάσαμε για παράδειγμα μια σειρά από θέματα, όπως πχ το αν τα μέλη του Δ.Σ. είναι πραγματικά ανεξάρτητα, αν παρίστανται στη γενική συνέλευση, αν έχουν γίνει αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, αν οι ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι, ή αν μάλιστα προχωρούν σε προτάσεις προς τη διοίκηση.

Και δεύτερον, τροποποιήσαμε τους συντελεστές στάθμισης σε ορισμένες από τις σαράντα περίπου ερωτήσεις που υποβάλλουμε, έτσι ώστε το δείγμα να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό και να ποσοτικοποιείται καλύτερα.

Ποιο προέκυψε ότι είναι το επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης των εταιρειών του Χ.Α.;

Σε ό,τι αφορά το νομότυπο του θέματος, οι επιδόσεις των εισηγμένων που εξετάσαμε ήταν καλές. Ωστόσο, στην ουσία τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται. Με αυστηρά κριτήρια, ακόμη και οι καλύτερες εταιρείες πιθανόν να έπαιρναν χαμηλή βαθμολογία.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι του προγράμματος;

Το 2017 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά. Τα πράγματα έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με ονόματα. Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να «σπάσουμε αυγά», προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα και να προστατευτούν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας.

Κατά τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν, αναφερόμαστε αόριστα σε κλαδικό επίπεδο. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για κάθε εταιρεία ξεχωριστά και θα δημιουργήσουμε, ας πούμε έναν «κώδικα» (ίσως να τον ονομάσουμε κάπως διαφορετικά), ο οποίος θα βαθμολογεί τις γενικές συνελεύσεις και μέσα από αυτές και τις ίδιες τις εταιρείες. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε βαθμολογία ανά εταιρεία.

Θα παρακολουθούμε τις γενικές συνελεύσεις όχι ως προσκεκλημένοι όπως στο παρελθόν, αλλά ως μέτοχοι μειοψηφίας με μία μετοχή ο καθένας, ή με εξουσιοδοτήσεις από άλλους μετόχους. Ο δείκτης που θα δημιουργηθεί θα είναι μοναδικός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (υπάρχει ωστόσο στις ΗΠΑ).

Ποιος τελικά θα εκπονήσει αυτόν τον δείκτη;

Ο δείκτης θα εκπονηθεί από τον ΣΕΔ με τη συνδρομή όχι μόνο των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, αλλά και γνωστών στατιστικολόγων που έχουμε επιλέξει. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα έχει τη στήριξη πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και άλλες προτάσεις, τις οποίες εξετάζουμε προκειμένου να διευρύνουμε περαιτέρω τον αριθμό τους.

Να τονίσουμε επίσης και την πολύ σημαντική στήριξη που έχουμε από το Χ.Α., συνεργασία που προσδοκούμε μάλιστα να διευρυνθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Η βαθμολογία κάθε εταιρείας θα δημοσιοποιείται;

Βεβαίως. Ο δείκτης αυτός θα είναι δημόσιος και θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΣΕΔ. Το πρόγραμμα παρακολούθησης των γενικών συνελεύσεων είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε πρόπερσι ως νήπια, πέρυσι γίναμε έφηβοι και φέτος πρέπει να αποδείξουμε ότι όλα αυτά που κάνουμε έχουν ουσία και νόημα.

Θέλουμε ο μέτοχος μειοψηφίας πριν αποφασίσει να αγοράσει μετοχές μιας εταιρείας να βλέπει και να συνεκτιμά το δικό μας δείκτη.

Πόσες γενικές συνελεύσεις σκοπεύετε να καλύψετε φέτος και άρα πόσες εταιρείες θα βαθμολογήσετε;

Φέτος σκοπεύουμε να καλύψουμε 12 βασικές εταιρείες συν άλλες περίπου 10-20 εταιρείες. Θα είναι κυρίως εισηγμένες από την μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ θα εντάξουμε μάλλον και κάποιες μικρότερες. Απ’ ότι έχουμε δει, μέσα από ένα τέτοιο δείγμα καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της συνολικής εμπορευσιμότητας του Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v