Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τι κρατά από την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης

Η αντίδραση, η στάση αναμονής και πώς διαμορφώνεται η εικόνα για την εγχώρια αγορά. Τα θετικά στοιχεία και το μήνυμα από την αγορά ομολόγων. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

XA: Τι κρατά από την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης

Επιστροφή σε «ρηχά νερά» σε όρους συναλλακτικής δραστηριότητας στην αγορά, εξέλιξη που συμβαδίζει απόλυτα με το αργό τέμπο στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την κυβέρνηση. Το επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί δεν προκαλεί πονταρίσματα υπέρ της γρήγορης εξεύρεσης λύσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την άλλη πλευρά, το θετικό στην τεχνική εικόνα της αγοράς είναι η διατήρηση πάνω από τις 650 μονάδες. Η αντίσταση παραμένει το υψηλό έτους στις 670 μονάδες, με τον επόμενο στόχο τα υψηλά του Οκτωβρίου 2015 στις 730 μονάδες και ενδιάμεσο επίπεδο με ενδιαφέρον τις 700 μονάδες.

Στον αντίποδα, η ζώνη των 600 μονάδων εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή στήριξης στην τρέχουσα κίνηση και σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν η παραπάνω ζώνη τιμών καμφθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί το βασικό σενάριο.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων σταμάτησε και το βραχυπρόθεσμο διετές ομόλογο έχει διατηρηθεί στα επίπεδα του 8% από 10% περίπου που είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες. Το 10ετές ωστόσο έχει κινηθεί χαμηλότερα στο 7%. Εφόσον υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει η απόδοση να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το 6,5% αρχικά.

Όπως και ο Γενικός Δείκτης, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επιβεβαίωσε εκ νέου τη σημαντική του στήριξη στις 1.685-1.690 μονάδες, όσο και την αντίσταση των 1.780 μονάδων. Η διάσπαση ενός από τα δύο αυτά επίπεδα, με πιθανότερο το ανοδικό, θα συνδυαστεί με τις εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το διάγραμμα της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, επίσης, τα επίπεδα με βραχυπρόθεσμη σημασία είναι δύο: το κάτω όριο στα επίπεδα των 670-700 μονάδων (61,8% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου) και πρόσφατο χαμηλό στις αρχές του προηγούμενου μήνα και το πάνω εύρος στις 770-815 μονάδες (23,6% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου).

Θετικό είναι ότι η πρώην πρώτη ζώνη αντίστασης στις 760 μονάδες αποτελεί πλέον στήριξη και όσο διατηρείται η αγορά τείνει προς το θετικό σενάριο.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

• Alpha Bank: H τιμή του 1,74 ευρώ είναι σημαντική στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, ενώ ο επόμενος ανοδικός στόχος είναι το 1,82 ευρώ και το 1,91 ευρώ. Στον αντίποδα, οι στηρίξεις είναι στη ζώνη του 1,68 ευρώ και χαμηλότερα το 1,57 ευρώ.

• ΕΤΕ: Σημαντικό το γεγονός ότι διέσπασε το 0,250 ευρώ και υψηλότερα είναι και το 0,26 ευρώ και το 0,273 ευρώ. Το κάτω όριο είναι το 0,23 ευρώ και το 0,22 ευρώ.

• Eurobank: Εξακολουθεί να υστερεί τεχνικά έναντι των άλλων τριών τραπεζικών μετοχών. Η πρώτη στήριξη είναι στο 0,63 ευρώ και έπειτα στο 0,60 ευρώ, ενώ το πρώτο ανοδικό εμπόδιο στο 0,66 ευρώ και στο 0,70 ευρώ έπειτα.

• Τράπεζα Πειραιώς: Όσο διατηρείται πάνω από το 0,18 ευρώ «βλέπει» υψηλότερα. Μετά το 0,187 ευρώ, που ήταν η πρώτη αντίσταση, έπεται το 0,203 ευρώ στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v