Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαροί πωλητές ομολόγων της ευρωζώνης οι ξένοι επενδυτές το 2016

Οι ξένοι ομολογιούχοι μείωσαν τα καθαρά holdings κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κατά 192 δισ. ευρώ το 2016, αντιστρέφοντας την αύξηση κατά 30 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Αντιθέτως, συνέχισαν να είναι καθαροί αγοραστές μετοχών.

Καθαροί πωλητές ομολόγων της ευρωζώνης οι ξένοι επενδυτές το 2016
Οι ξένοι επενδυτές ήταν πέρυσι καθαροί πωλητές ομολόγων της ευρωζώνης για πρώτη φορά από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, καθώς τα ποσά-ρεκόρ που «ρίχνει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τόνωση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα μεγάλα πολιτικά σοκ, έχουν περιορίσει τη ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα στο εξωτερικό.

Οι ξένοι ομολογιούχοι μείωσαν τα καθαρά holdings κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κατά 192 δισ. ευρώ το 2016, αντιστρέφοντας την αύξηση κατά 30 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, αναφέρουν οι Financial Times.

Το κρατικό χρέος αντιστοιχούσε σε πωλήσεις ύψους 116 δισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων αφορούσε το QE, στο πλαίσιο του οποίου έχουν αγοραστεί κρατικά ομόλογα άνω του 1 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν πως περιορίζεται η ξένη ζήτηση για τίτλους της ευρωζώνης ενόψει των εκλογών στην περιοχή. Οι Ιάπωνες κατέγραψαν το τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη απόσυρση από γαλλικά κρατικά ομόλογα από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ σημειώνει επίσης μια «αυξημένη αποστροφή προς το ρίσκο» από την πλευρά των επενδυτών έναντι χρέους σε ευρώ, λόγω της ψήφου υπέρ του Brexit.

Οι πωλήσεις «ίσως συνδέονται με τις προσωρινές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στους δείκτες οικονομικού stress μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συμμετοχή στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2016», αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Παρά την απόσυρση από τα ομόλογα, όμως, οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν καθαροί αγοραστές μετοχών της ευρωζώνης, με ρυθμό 126 δισ. ευρώ, έναντι των 268 δισ. ευρώ το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v