Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαιοκίνητο «μπουμ» στα κέρδη των εισηγμένων το 2016

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των πρώτων 29 Ομίλων που δημοσίευσαν τις λογιστικές τους καταστάσεις για το 2016. Ποιες εταιρείες ξεχώρισαν και ποιες οι προσδοκίες για το υπόλοιπο ταμπλό του ΧΑ. Αναλυτικός πίνακας.

Πετρελαιοκίνητο «μπουμ» στα κέρδη των εισηγμένων το 2016

Νέα αξιοσημείωτη αύξηση λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προκύπτει από τα αποτελέσματα των 29 πρώτων Ομίλων (εκτός τραπεζών και ΑΕΕΧ) που δημοσίευσαν ήδη τις λογιστικές τους καταστάσεις για το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ο αθροιστικός κύκλος εργασιών τους υποχρεώθηκε σε πτώση 4,1% (συγκυριακός λόγος η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου, που με τη σειρά του επηρέασε τις πωλήσεις σε αξία -όχι σε όγκο- των διυλιστηρίων), το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε κατά 18,9% (από 3,97 σε 4,6 δισ.) και το καθαρό αποτέλεσμα εκτινάχθηκε κατά 48,5%, από το 1,107 δισ. του 2015 στο 1,547 δισ. του 2016.

Αν και μόλις γύρω το 15% των εταιρειών του ΧΑ έχει εκδώσει τις λογιστικές του καταστάσεις για την περασμένη χρονιά, εκτιμάται ότι η γενικότερη εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του συνόλου των εταιρειών (τέλος Απριλίου), καθώς:

• Στις εταιρείες που έχουν ήδη δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους εντάσσεται η πλειονότητα των μεγαλύτερων σε μέγεθος εταιρειών, δηλαδή εκείνων που επηρεάζουν πολύ περισσότερο το σύνολο των οικονομικών επιδόσεων.

• Ήδη, η ανοδική τάση των κερδών στις εισηγμένες εταιρείες έχει ξεκινήσει από το 2013 και μάλιστα επιβεβαιώθηκε επίσης στα αποτελέσματα εξαμήνου και εννεαμήνου (όσων εταιρειών προχώρησαν στις σχετικές δημοσιεύσεις) του 2016.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό οι αθροιστικές επιδόσεις επηρεάστηκαν από την ενίσχυση των κερδών των δύο διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), καθώς και των πολύ αυξημένων επιδόσεων της Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ (μέρος των οποίων οφείλεται σε φορολογικές διαφορές). Επιπλέον, θετικά συνεισέφεραν οι εισηγμένες Coca-Cola HBC, OTE και JUMBO (επίδοση α’ εξαμήνου).

Πάντως, αν εξαιρεθεί ο κλάδος των διυλιστηρίων, από τις 27 εταιρείες, οι 10 σημείωσαν βελτιωμένη επίδοση σε σχέση με το 2015 και οι 17 χειρότερη.

Επίσης, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν εκτάκτως από θετικά (βλέπε ΤΙΤΑΝ) και αρνητικά (π.χ. Grivalia, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΧΑΕ) έκτακτα γεγονότα.

Σε ό,τι αφορά τώρα εταιρείες που δεν έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα λογιστικές καταστάσεις, στους κλάδους που αναμένεται να εμφανιστούν βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με το 2015 εντάσσονται αυτοί των πλαστικών (Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Καράτζης), των οχημάτων (Μοτοδυναμική, Σφακιανάκης), του μαρμάρου (Ικτίνος), της εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα (Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου).

Σε επίπεδο επιμέρους Ομίλων, καλύτερα αποτελέσματα αναμένονται και σε πολλές άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα στις Folli-Follie Group, Quest Holdings, MLS και ΕΛΤΟΝ Χημικά.
Αντίθετα, υποχώρηση αναμένεται να σημειώσουν οι επιδόσεις του ΟΠΑΠ.

Επίσης, αρκετών εισηγμένων τα αποτελέσματα του 2016 θα επηρεαστούν από τις προβλέψεις που θα εγγράψουν εξαιτίας της έκθεσης που είχαν στην αλυσίδα Μαρινόπουλος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v