Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: «Βουτιά» έως 35% στις ευρωπαϊκές μετοχές αν κερδίσει η Λε Πεν

Αν και χαμηλή η προοπτική τελικής νίκης της Λε Πεν στις γαλλικές εκλογές, ωστόσο οι επιπτώσεις στα χρηματιστήρια δεν μπορούν να αγνοηθούν, σύμφωνα με τη UBS. Τα σενάρια για μετοχές, ευρώ και ομόλογα, αν νικήσει η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου.

UBS: «Βουτιά» έως 35% στις ευρωπαϊκές μετοχές αν κερδίσει η Λε Πεν

Οι μετοχές της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν «βουτιά» έως και 35% και του ευρώ να κατρακυλήσει κατά 10% στο απίθανο ενδεχόμενο νίκης της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με τη UBS.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της UBS, οι εκλογές της 23ης Απριλίου και 7ης Μαΐου αντιπροσωπεύουν το κυριότερο γεγονός πολιτικού ρίσκου στην ευρωζώνη φέτος, λόγω της δημοφιλίας της Λε Πεν, η οποία προωθεί έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προοπτική νίκης της τον Μάιο παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όμως η επίπτωση που θα είχε μια νίκη της στις χρηματαγορές είναι «υπερβολικά σημαντική για να αγνοηθεί».

«Η ανάληψη της προεδρίας από μια πολιτική βασικός στόχος της οποίας είναι η έξοδος της Γαλλίας από την ευρωζώνη και την ΕΕ υποδηλώνει σημαντικά ρίσκα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και χρεοκοπίας, με πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις», αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.

«Επιπλέον, η συστημική σημασία της Γαλλίας για το ευρωπαϊκό project είναι τέτοια που το περιθώριο περιορισμού της ζημιάς ίσως είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το παρελθόν, ή που θα μπορούσε να είναι στην περίπτωση της Ισπανίας ή ακόμα και της Ιταλίας».

Η UBS δεν είναι η πρώτη που μιλά για κίνδυνο από μια νίκη της Λε Πεν, είναι όμως μια από τις πρώτες που δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για το σενάριο αυτό.

Οι αναλυτές της UBS περιγράφουν δύο σενάρια: ένα που ταρακουνά τις παγκόσμιες αγορές και ένα στο οποίο τα «αναχώματα» της ΕΚΤ περιορίζουν τις επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Το πρώτο σενάριο θα έφερνε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Οι μετοχές της ευρωζώνης θα κατέγραφαν πτώση έως 35%, το ευρώ θα έχανε 10% της αξίας του και τα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλών αποδόσεων θα υποχωρούσαν έως 17%.

Τα spreads των ομολόγων της ευρωζώνης έναντι των γερμανικών yields θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κατά περίπου 500 μ.β. στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τη UBS.

Εκτός Ευρώπης, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 100 μ.β., ο S&P 500 να χάσει περίπου 10% και οι αγορές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να διολισθήσουν ως και 30% και 15% αντίστοιχα.

Αν, από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις περιοριστούν στην Ευρώπη, τότε η επίπτωση στις αναδυόμενες αγορές θα είναι περίπου το ήμισυ του προαναφερθέντος σεναρίου, με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να υποχωρούν έως 17% και τα νομίσματα έως 8%.

Ωστόσο, τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει η Λε Πεν αν κερδίσει και στη συνέχεια προσπαθήσει να περάσει τα πιο αμφιλεγόμενα σχέδιά της, είναι πολλά. Αν αποτύχει, τότε οι τίτλοι της ευρωζώνης θα μπορούσαν να βιώσουν ένα «σημαντικό» ράλι ανακούφισης, με το ευρώ να κάνει αμέσως άλμα 2%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της UBS.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v