Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα αμοιβαία από μετοχές και ελληνικά ομόλογα

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν την πλειονότητα των αμοιβαίων σε θετικές αποδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2017. Τα α/κ που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις ανά κατηγορία. Πώς κινήθηκαν τα μετοχικά Ελλάδας.

Κέρδη στα αμοιβαία από μετοχές και ελληνικά ομόλογα

Οι μετοχές (τόσο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας όσο και των ξένων ανεπτυγμένων αγορών) καθώς και τα ελληνικά ομόλογα είναι οι δύο σημαντικότερες πηγές κερδοφορίας για τους κατόχους μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Συνολικότερα βέβαια από το πρώτο τέταρτο της φετινής χρονιάς απουσιάζουν τα συνταρακτικά γεγονότα και οι έντονες διακυμάνσεις τιμών, διαψεύδοντας (επί του παρόντος τουλάχιστον) όσους φοβούνταν μεγάλη υποχώρηση τιμών λόγω των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα, θετικές αποδόσεις έχει αποφέρει η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων και ειδικότερα οι κατηγορίες των Μετοχικών Ανεπτυγμένων Αγορών, Μετοχικών Ελλάδας, Μετοχικών Ευρωζώνης και Ομολογιακών Ελλάδας.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, με κέρδη έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο και τα περισσότερα από τα Μικτά αμοιβαία κεφάλαια. Ειδικότερα:

Funds of Funds Μετοχικά: Από τα 27 Α/Κ της κατηγορίας, κέρδη έχουν καταγράψει τα 27, με καλύτερες αποδόσεις να σημειώνουν τα: Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia (+11,57%), Alpha Cosmos Stars BRIC (+9,05%) και Eurobank (LF) Global Emerging Markets (8,12%).

Funds of Funds Μικτά: Άνοδο εμφανίζουν κατά το πρώτο τρίμηνο τα 34 από τα 35 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Alpha Trust Electric Balanced (+3,14%), Eurobank (LF) Global High (+2,89%) και Eurobank I (LF) Balanced Blend Europe (+2,32%).

Διαχείρισης Διαθεσίμων: Από τα 19 Α/Κ της κατηγορίας, κερδισμένα στο πρώτο τρίμηνο ήταν τα 13, ενώ ξεχώρισαν τα Eurobank I (LF) Income Plus με +0,69% και Interamerican (LF) Income Plus (+0,66%). Στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας, άνοδο σημείωσαν μόνο τα δύο (Πειραιώς Βραχυπρόθεσμων Διαθεσίμων με +0,45% και Alpha Trust Euro Money Market Fund Short Term με +0,15%) από τα επτά Α/Κ.

Μετοχικά Αμερικής: Κερδισμένα στο πρώτο τρίμηνο και τα δύο Α/Κ της κατηγορίας (Triton American +3,69% και Πειραιώς US Μετοχικό +2,53%).

Μετοχικά Ανεπτυγμένων Χωρών: Το σύνολο των 13 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο με άνοδο. Ξεχώρισαν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Global Opportunities (+7,30%), Eurobank I (LF) Global Equities (+4,32%) και Interamerican Ανεπτυγμένων Αγορών Εξωτερικού (+4,22%).

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Χωρών: Με άνοδο έκλεισαν μόνο τα πέντε από τα 13 Α/Κ της κατηγορίας. Καλύτερες επιδόσεις είχαμε για τα: Πειραιώς China Growth Μετοχικό (+5,23%), Allianz Μετοχών Αναπτυσσόμενων Αγορών ΕΜΕΑ (+5,05%) και MetLife Μετοχικό Αναδυόμενων Αγορών (+3,03%).

Μετοχικά Διεθνή: Ξεχωρίζουν οι αποδόσεις των Alpha Trust Global Leaders Μετοχικό Εξωτερικού (+6,06%) και Alpha Ναυτιλία Μετοχικό (+5,30%).

Μετοχικά Ελλάδας: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο του 2016 τα 29 από τα 31 Α/Κ της κατηγορίας, με καλύτερες αποδόσεις να έχουν αυτά που τοποθετούνται σε τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ (αυτό αντανακλά και την υποαπόδοση των τραπεζών έναντι του Γενικού Δείκτη). Έτσι, καλύτερες αποδόσεις σημείωσαν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (+9,95%), Δήλος Small Caps (+7,95%), MetLife Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης (+7,64%) και 3Κ Greek Value (+6,11%).

Μετοχικά Ευρωζώνης: Θετικές αποδόσεις στους μεριδιούχους τους απέφεραν και τα έξι Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Δήλος Νότια Ευρώπη (+5,95%), Τρίτων Πανευρωπαϊκό (+5,65%) και Πειραιώς Eurozone (+5,51%).

Μικτά: Πολύ καλή η πορεία τους κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, με κέρδη για τα 30 από τα 33 Α/Κ της κατηγορίας. Ξεχώρισαν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Invest Μικτό Εσωτερικού (+5,83%), 3Κ Μικτό (+3,30%) και Επικουρικής Ασφάλισης Μικτό Εξωτερικού (+2,99%).

Ομολογιακά Διεθνή: Με άνοδο έκλεισαν το α’ τρίμηνο τα πέντε από τα 15 Α/Κ της κατηγορίας, με καλύτερες επιδόσεις για τα Allianz Ομολογιών Ευρώ Περιφέρειας (+3,42%) και Thetis Ευρωπαϊκών Ομολογιών (+1,57%).

Ομολογιακά Ελλάδας: Πρόκειται για την κατηγορία που έχει αποφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη κατά την τελευταία τριετία, παρά το σοβαρό ρίσκο που τη διακρίνει. Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, κέρδη απέφεραν τα 17 από τα 18 Α/Κ της κατηγορίας, με καλύτερες επιδόσεις για τα: Ελληνικό (+3,27%), Alpha Trust (+3,17%), Alpha Ελληνικό (+2,98%) και Eurobank I (LF)Greek Government Bond (+2,74%).

Ομολογιακά Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών: Τα δύο (από τα δέκα) Α/Κ της κατηγορίας που κατέγραψαν κέρδη ήταν τα Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολογιών (+1,63%) και Τρίτων Εισοδήματος Ομολογιών Ευρώ Ανεπτυγμένων Χωρών (+1,13%). Τέλος, αξιοσημείωτη απόδοση (+2,67%) κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο και το Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών, που τοποθετείται σε κρατικά ομόλογα αναπτυσσόμενων χωρών.

ΥΓ. 1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αποδόσεις ενός Α/Κ κρίνονται σε βάθος χρόνου (όχι κατά τη διάρκεια μόνο ενός τριμήνου) και πάντα σε σύγκριση με την πορεία του δείκτη αναφοράς του (benchmark).

ΥΓ. 2: Οι αποδόσεις των Α/Κ που επενδύουν σε μη ευρωπαϊκούς τίτλους αποτιμώνται σε ευρώ, άρα επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών των συγκεκριμένων νομισμάτων με το ευρωπαϊκό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v