Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εισηγμένες που «τρέχουν» μέσα στην κρίση

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τον πίνακα των ετήσιων αποτελεσμάτων 68 εισηγμένων ομίλων. Οι εταιρείες που έκαναν τη διαφορά, οι κλάδοι που ξεχώρισαν και τα έκτακτα αποτελέσματα. Αναλυτικός πίνακας.

Οι εισηγμένες που «τρέχουν» μέσα στην κρίση

Ιδιαίτερα ανοδική πορεία αναμένεται να εμφανίσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 2016, η δημοσίευση των οποίων θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Έτσι, με βασικό κορμό τους ομίλους με διεθνοποιημένη δραστηριότητα και εξωστρέφεια, έχει προκύψει στο ΧΑ μια ομάδα δεκάδων εισηγμένων, που καταφέρνει να διατηρεί ή και να αυξάνει την κερδοφορία της κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, αρκετές εταιρείες καταφέρνουν μετά την επιτυχή υλοποίηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, να βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους, επουλώνοντας ως ένα βαθμό τις απώλειες που υπέστησαν από την πολυετή οικονομική κρίση.

Μάλιστα, η παραπάνω εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, στον βαθμό που η ελληνική οικονομία αρχίσει μελλοντικά να ανακάμπτει και ο κίνδυνος της χώρας να αποκλιμακώνεται.

Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις 68 εισηγμένων (εκτός τραπεζών και ΑΕΕΧ), τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) εμφανίζονται ανεβασμένα κατά 14,3% και τα καθαρά κέρδη κατά 57,3%, από το 1,32 στα 2,082 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παραπάνω ποσοστιαίες μεταβολές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν δραστικά όταν δημοσιοποιηθεί το σύνολο των αποτελεσμάτων, καθώς:

α) Ήδη έχουν εκδώσει αποτελέσματα περίπου οι τέσσερις στις δέκα εισηγμένες. 

β) Σε αυτές που έχουν εκδώσει τα αποτελέσματά τους, συγκαταλέγεται το σύνολο σχεδόν των μεγαλύτερων σε μέγεθος εισηγμένων ομίλων.

Ειδικότερα, από τις 68 μη τραπεζικές εισηγμένες:

Οι 39 είδαν τα καθαρά τους αποτελέσματα να βελτιώνονται και οι 29 να επιδεινώνονται.

Οι 52 εμφάνισαν κερδοφόρα αποτελέσματα και οι 16 ζημιογόνα (η σχέση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί στο σύνολο των εισηγμένων, καθώς οι προβληματικές εταιρείες συνηθίζουν να ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους κοντά στην εκπνοή της σχετικής προθεσμίας).

• Οι δέκα (turn around stories) επέστρεψαν από ζημίες σε κέρδη (FG Europe, Intralot, Quest Holdings, Vidavo, ΒΙΣ, ΔΕΗ, Ιατρικό Αθηνών, Κλουκίνας-Λάππας, ΥΓΕΙΑ και ΧΑΛΚΟΡ).

Η μεγάλη αύξηση των κερδών των δύο διυλιστηριακών ομίλων (Motor Oil και ΕΛΠΕ) ερμηνεύει μόνο γύρω στο 50% της ανόδου των συνολικών καθαρών κερδών, ενώ επίσης σημαντική συμβολή είχαν τα αποτελέσματα των Coca-Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, ΔΕΗ και Follie-Follie Group.

Σε κλαδικό επίπεδο τώρα:

• Σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε στον μεταλλουργικό κλάδο, καθώς εκτός από ΧΑΛΚΟΡ και Violalco, σημαντική άνοδο αναμένεται να εμφανίσουν έως το τέλος του μήνα και άλλες εισηγμένες.

• Δύο μεγάλοι όμιλοι από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας (ΥΓΕΙΑ και Ιατρικό Αθηνών) επέστρεψαν στην κερδοφορία, ενώ βελτιωμένες αναμένονται και οι επιδόσεις των δύο άλλων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου.

• Σαφώς καλύτερα εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα και των τριών εταιρειών (Μοτοδυναμική, Πετρόπουλος, Σφακιανάκης) που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων, ενώ με κέρδη έκλεισαν και οι τρεις ακτοπλοϊκές εταιρείες (Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ), παίρνοντας βαθιές ανάσες από τις ζημίες του παρελθόντος.

• Οι ΑΕΕΑΠ δεν μπόρεσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από την περυσινή φοροεπιδρομή και από την υποχώρηση των καταθετικών επιτοκίων.

• Πολλές εταιρείες τροφίμων (π.χ. Νίκας, Καραμολέγκος, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Κρητών Άρτος) θα εγγράψουν (κάτι που είδαμε να γίνεται στις λογιστικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου) προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων από την αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Φυσικά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου τα κέρδη του 2016 δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα του 2015, καθώς σε μία από τις δύο χρονιές είχαν επηρεαστεί από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες. Για παράδειγμα, έκτακτες επιβαρύνσεις είχαμε το 2016 για τις εταιρείες Alpha Αστικά Ακίνητα και REVOIL. Αντίθετα, το 2016, στον όμιλο ΤΙΤΑΝ ενεγράφησαν «πρόσθετες φορολογικές απαιτήσεις από ζημίες παρελθουσών χρήσεων στις ΗΠΑ, γεγονός που αύξησε τα κέρδη κατά 89,6 εκατ. ευρώ».

Τέλος, για μια ακόμη φορά θα δούμε δεκάδες εισηγμένες να εμφανίζουν ιδιαίτερα προβληματικά αποτελέσματα, ώστε η επιβίωσή τους να θεωρείται ιδιαίτερα αμφίβολη χωρίς τη στήριξη των πιστωτριών τραπεζών και των μετόχων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v