Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

35+1 εισηγμένες με… ξεχειλισμένο ταμείο!

Οι 36 εταιρείες στις οποίες «περισσεύουν» μετρητά ύψους 1,44 δισ. ευρώ. Ποιες είναι και τι σχεδιάζουν. Πώς προτίθενται να εκμεταλλευθούν την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτουν στα ταμεία τους. Αναλυτικός πίνακας.

35+1 εισηγμένες με… ξεχειλισμένο ταμείο!

Περίπου το 20% των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ εμφάνισε στις 31/12/2016 θετικό καθαρό ταμείο (αρνητικό καθαρό δανεισμό), δηλαδή τα μετρητά του υπερκάλυπταν το σύνολο των τραπεζικών του υποχρεώσεων, είτε αυτές ήταν μακροπρόθεσμες, είτε βραχυπρόθεσμες.

Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα πως ένα μεγάλο τμήμα των εισηγμένων εταιρειών (που φυσικά δεν περιορίζεται σε όσες περιλαμβάνονται στον πίνακα) όχι μόνο διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, αλλά επιπλέον έχει τα απαραίτητα διαθέσιμα προκειμένου να:

α) Χρηματοδοτήσει τυχόν επέκταση των δραστηριοτήτων του (επενδύσεις, εξαγορές, αναλήψεις εμπορικών σημάτων).

β) Εκμεταλλευθεί την κατάσταση αγοράζοντας με έκπτωση από τους προμηθευτές και πουλώντας με μεγαλύτερες πιστώσεις στους πελάτες.

γ) Διανείμει μετρητά στους μετόχους του, μέσα από μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου.

δ) Να υιοθετήσει ένα μίγμα των παραπάνω επιλογών.

Σύμφωνα με τον παρατιθέμενο πίνακα (σ’ αυτόν πιθανότατα να εντάσσονται και τα Πλαστικά Θράκης, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη τις λογιστικές τους καταστάσεις), 35 εισηγμένες εταιρείες διαθέτουν αθροιστικά καθαρό ταμείο ύψους 1,435 δισ. ευρώ, ή διαφορετικά έχουν διαθέσιμα 1,85 δισ. και συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις 418 εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο βέβαια είναι το πώς αυτές οι εταιρείες προτίθενται να διαχειριστούν τα «πλεονάζοντα» κεφάλαια που διαθέτουν.

Για παράδειγμα, οι δύο ΑΕΕΑΠ (Grivalia και Intercontinental) ήδη έχουν ολοκληρώσει μέσα στο πρώτο φετινό τετράμηνο σειρά αγορών στο χώρο των επαγγελματικών ακινήτων, καθώς διαβλέπουν ευκαιρίες μέσα από τα υψηλά yields (αποδόσεις ενοικίου) της τρέχουσας περιόδου.

Η ΕΥΔΑΠ θα χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις υποδομής κατά την επόμενη πενταετία (γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια), χωρίς παράλληλα αυτό να διακόψει την μερισματική πολιτική προς τους μετόχους της.

Τα μετρητά του ΟΛΘ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει ο νέος βασικός μέτοχος του Οργανισμού κατά την επόμενη επταετία (γύρω στα 180 εκατ. ευρώ).

Η ΕΧΑΕ χρησιμοποιεί τα διαθέσιμά της προκειμένου να εξασφαλίζει σημαντικές ταμειακές καταβολές στους μετόχους της, ακόμη και σε χρήσεις όπου ο όγκος των χρηματιστηριακών συναλλαγών (και αντίστοιχα οι οικονομικές της επιδόσεις) κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Η Αεροπορία Αιγαίου έχει ως στόχο να διευρύνει την ήδη διεθνοποιημένη παρουσία της. Η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων θα αναζητήσει πιθανότατα και νέους τομείς δραστηριότητας, ενώ οι ΕΚΤΕΡ και Envitec διαθέτουν τη ρευστότητά τους ως άμυνα απέναντι στις διακυμάνσεις της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ως πηγή χρηματοδότησης συμβάσεων που αναλαμβάνουν.

Η απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ από τη Μυτιληναίος θα έχει ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- και τη μεταφορά του ταμείου της ΜΕΤΚΑ στο νέο, διευρυμένο εταιρικό σχήμα.

Εταιρείες όπως οι JUMBO, Sarantis, Flexopack και PROFILE, διατηρούν εδώ και χρόνια το θετικό τους καθαρό ταμείο, παρά το γεγονός ότι υλοποιούν παράλληλα και σημαντικές επενδύσεις (οι δύο πρώτες τα καταφέρνουν πολύ καλά και στο μέτωπο του μερίσματος).

Η Ευρωπαϊκή Πίστη χρησιμοποιεί την κεφαλαιακή της επάρκεια προκειμένου -σε περιβάλλον Solvency II- να μπορεί να αυξάνει την παραγωγή της και να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της.

Η Quest Holdings ρευστοποίησε κάποιες θέσεις της στις ΑΠΕ, ενώ αντίθετα επεκτείνεται στο κομμάτι των ηλεκτρονικών συναλλαγών (Cardlink), εξετάζοντας παράλληλα και τη διείσδυσή της σε νέες δραστηριότητες.

Η AS Company χρησιμοποιεί τη ρευστότητά της για αμυντικούς σκοπούς και καλύτερη επιχειρηματική δράση.

Το Πλαίσιο δεν έχει κάποιο ορατό στόχο προκειμένου να διοχετεύσει σ’ αυτόν την υπερβάλλουσα ρευστότητά του.

Η Nexans Hellas υλοποιεί επένδυση προκειμένου να δημιουργήσει νέα γραμμή παραγωγής, το ύψος όμως της συγκεκριμένης επένδυσης υπολογίζεται γύρω στα 3 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΚΕ χρησιμοποιεί τα μετρητά της για την υλοποίηση επιδοτούμενου επενδυτικού προγράμματος στο ξενοδοχείο President, ενώ όλα δείχνουν πως φέτος θα προχωρήσει και σε διανομή μερίσματος.

Καρέλιας και Κανάκης λειτουργούν με τη λογική των «αγελάδων μετρητών», καθώς κάθε χρόνο σημειώνουν πολύ ικανοποιητικά κέρδη, μεγάλο ποσοστό των οποίων προσφέρουν στους μετόχους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v