Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒοfΑ: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Αρνητικός για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένει ο αμερικανικός οίκος. Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων ΔΝΤ για το ΑΕΠ. Γιατί προτιμά τις Εθνική και Alpha.

ΒοfΑ: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές δίνει η Bank of America / Merrill Lynch σε έκθεσή της στην οποία τονίζει ότι παραμένει αρνητική για τον κλάδο.

Ο οίκος επισημαίνει ότι υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών μετά τις χαμηλότερες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι τιμές-στόχοι ενισχύονται λόγω του χαμηλότερου κόστους κεφαλαίου.

Ο οίκος σημειώνει ότι συνεχίζει να προτιμά τις Εθνική (λόγω ισχυρότερου προφίλ ρευστότητας και αμυντικών χαρακτηριστικών) και Alpha Bank (λόγω υψηλότερων κεφαλαιακών δεικτών) έναντι των Eurobank-Πειραιώς. Ο νέος στόχος για την Alpha διαμορφώνεται στα 2,14 ευρώ (από 1,93 ευρώ, neutral), με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο 4%. Ο νέος στόχος για την Εθνική ανέρχεται στα 0,31 ευρώ (από 0,26%), με οριακό περιθώριο ανόδου και σύσταση neutral.

Χαμηλότερα από τις τιμές στο ταμπλό κινούνται οι νέοι στόχοι τόσο της Eurobank, στα 0,71 ευρώ (από 0,60 ευρώ) και της Πειραιώς, στα 0,19 ευρώ (από 0,18 ευρώ), για τις οποίες ο οίκος διατηρεί σύσταση underperform.  

Τα κόκκινα δάνεια

Ο οίκος εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και η μεικτή μακροοικονομική εικόνα δεν θα εμποδίσουν προς ώρας την επίτευξη των φετινών στόχων των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα όμως, σημειώνει, είναι πολύ σημαντικό να είναι υποστηρικτικό τόσο το πολιτικό όσο και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σημειώνει ότι η επαναξιολόγηση του κλάδου συνολικά θα εξαρτηθεί από τη μείωση των NPLs. Μέχρι στιγμής, εμφανίζονται κάποιες αποκλίσεις από τράπεζα σε τράπεζα. Οι αναδιαρθρώσεις της Eurobank είναι «καλύτερης ποιότητας», η Alpha είναι η πιο ενεργή στις αναδιαρθρώσεις, η Εθνική προχωρά στις περισσότερες διαγραφές και η Πειραιώς έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια να «εκπλήξει» τους επόμενους 12 μήνες.

Τα πραγματικά εμπόδια για τις τράπεζες ξεκινούν από το δ’ τρίμηνο του 2017 και για το σύνολο του 2018, καθώς οι στόχοι γίνονται πιο δύσκολοι. Σε εκείνο το χρονικό σημείο αναμένεται να υπάρξει πραγματική απόκλιση στις επιδόσεις των τραπεζών, αναλόγως της ικανότητάς κάθε μίας να συνεχίσει να μειώνει τον όγκο των NPLs.  

Βραχυπρόθεσμος καταλύτης το χρέος

Μια ενδεχόμενη πρόοδος στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους λογικά θα στηρίξει βραχυπρόθεσμα και τις τέσσερις μετοχές του κλάδου, τονίζει ο οίκος.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v