Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τον πήχη για ελληνικές τράπεζες η Euroxx

Νέες, υψηλότερες τιμές στόχους για τις εγχώριες τράπεζες δίνει η χρηματιστηριακή. Αισιόδοξη για το 2017 παρά την αβεβαιότητα του πρώτου τριμήνου. Κορυφαίες επιλογές οι Alpha και Εθνική Τράπεζα.

Ανεβάζει τον πήχη για ελληνικές τράπεζες η Euroxx

Υψηλά περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές, παρά τις ισχυρές επιδόσεις των τελευταίων εβδομάδων, "βλέπει" η Euroxx σε έκθεσή της για τον κλάδο. 

Η χρηματιστηριακή επαναδιατυπώνει τη σύσταση "overweight" για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, ενώ δίνει νέα τιμή-στόχο στα 2,86 από 2,5 ευρώ για την Alpha Bank (περιθώριο ανόδου 30%), στα 1,1 από 0,9 ευρώ για τη Eurobank (περιθώριο 30%), στα 0,42 από 0,35 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (περιθώριο 31%) και στα 0,36 από 0,30 ευρώ για την Πειραιώς (με το περιθώριο ανόδου να εκτιμάται στο 59%).

Η τρέχουσα αποτίμηση στις 0,3-0,4 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια του 2017 έναντι 1,1 φοράς για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν δικαιολογείται, ούτε από τη βελτιωμένη ρευστότητα και ποιότητα του ενεργητικού, τα κεφάλαια και την κάλυψη των NPLs από τα μετρητά και το υψηλό περιθώριο ανόδου.

Εντούτοις η Euroxx αναγνωρίζει τις ανησυχίες για την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, αφού το DTC αποτελεί από το 39%-72% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων για το 2016, αλλά και της πιθανής επίδρασης που μπορεί να έχουν οι στόχοι του SSM για τη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης στις προβλέψεις, τα περιθώρια και τα κεφάλαια.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE και μια συμφωνία για τη διαχείριση του χρέους θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους βραχυπρόθεσμους καταλύτες για το re-rating των τραπεζικών μετοχών. Ο βασικός κίνδυνος επενδυτικά για τις τραπεζικές μετοχές συνδέεται με την αναβίωση των μακροοικονομικών κινδύνων πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Η Euroxx επισημαίνει τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών το 2016, με επιστροφή στην κερδοφορία και μείωση στη σύσταση νέων επισφαλειών, αλλά και τα ισχυρά κεφαλαιακά μαξιλάρια που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες, που επιτρέπουν πιο ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων, εάν χρειαστεί.

Τονίζει τα προβλήματα ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού που προέκυψαν το πρώτο φετινό τρίμηνο λόγω και της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις εκροές καταθέσεων όσο και στη μείωση των πληρωμών.

Η χρηματιστηριακή παραμένει αισιόδοξη για το 2017 παρά τη μείωση στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών από 8-39% (μετά τη μείωση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στο 2,2% από 2,8%).

Ωστόσο, σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με πολιτική σταθερότητα και μια αποφασιστική υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών, όσο και της οικονομικής ανάκαμψης.

Επιπροσθέτως, η πιθανή συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και περισσότερη σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των ελληνικών assets.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι προτιμά την Alpha λόγω του ισχυρού δείκτη CET1 και της ανώτερης ποιότητας κεφαλαίων, της υψηλής κάλυψης και περιθωρίων. Επίσης, εκφράζει την προτίμησή της στην Εθνική λόγω των ισχυρών κεφαλαίων και θέσης ρευστότητας, καθώς και των προοπτικών βελτίωσης των κεφαλαίων από μελλοντικές αποεπενδύσεις.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, στο αρνητικό σενάριο, η Eurobank και η Πειραιώς είναι πιο πιθανό να υποαποδώσουν σε σχέση με τις άλλες δυο τράπεζες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v