Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες… έβαλαν το χέρι στην τσέπη για επενδύσεις

Τα ποσά που κατέβαλαν το 2016 για επενδύσεις οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ. Ποιες ήταν οι πλέον «γαλαντόμες» και ποιες… δεν διέθεσαν ούτε ένα ευρώ. Πώς συνδέονται τα μεγάλα projects με την υψηλή κερδοφορία.

Εισηγμένες: Ποιες… έβαλαν το χέρι στην τσέπη για επενδύσεις

«Βλέπουμε να γράφονται τόσα πολλά στα media για επενδύσεις λίγων εκατομμύριων ευρώ και εμείς που υλοποιούμε σχέδια δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων τον χρόνο περνούμε σε δεύτερη μοίρα. Η ευθύνη είναι ασφαλώς δική μας και σχετίζεται με το πώς επικοινωνούμε τις ενέργειές μας». Αυτά δήλωσε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένου ομίλου, θέλοντας να επισημάνει ότι συχνά το κοινό του ΧΑ δεν έχει πλήρη γνώση για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιούνται από πολλές επιχειρήσεις.

Το Euro2day.gr παρουσιάζει στον παρατιθέμενο πίνακα (στήλη «επενδυτικές ταμειακές ροές») τα μετρητά που κατέβαλαν το 2016 οι εισηγμένες εταιρείες για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων.

Οι εταιρείες λοιπόν που έβαλαν πιο… βαθιά το χέρι στην τσέπη για επενδύσεις ήταν η ΔΕΗ (667 εκατ. ευρώ), ο ΟΤΕ (647 εκατ.), η Coca-Cola HBC (303,5 εκατ.), η ΤΙΤΑΝ (240,7 εκατ.), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (222,6 εκατ.), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (134,7 εκατ.), τα Ελληνικά Πετρέλαια (116,2 εκατ.), τα Folli-Follie (98,2 εκατ.), ο Μυτιληναίος (96,7 εκατ.), η Viohalco (92,2 εκατ.), η Motor Oil (85,5 εκατ.), η ΜΕΤΚΑ (81,1 εκατ.) και ο ΟΠΑΠ (52,3 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, από τις 178 εισηγμένες εταιρείες (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) που εξέδωσαν αποτελέσματα στις 31/12/2016, οι 141 προχώρησαν σε επενδύσεις, οι 3 (Εκδόσεις Λιβάνη, ΕΛΒΙΕΜΕΚ, Κέκρωψ) δεν διέθεσαν κανένα ποσό, ενώ άλλες 34 εισηγμένες εμφάνισαν θετικές επενδυτικές ταμειακές ροές (συνήθως στις περιπτώσεις αυτές τα έσοδα από τόκους και από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων υπερκάλυψαν τα όποια ποσά διατέθηκαν για επενδύσεις).

Οι 178 αυτές εταιρείες σημείωσαν αθροιστικά: EBITDA 8,52 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 1,82 δισ. ευρώ, θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 5,37 δισ. ευρώ, αρνητικές επενδυτικές ταμειακές ροές 3,42 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να «περισσέψουν» 2,11 δισ. ευρώ, τα οποία είτε διανεμήθηκαν στους μετόχους, είτε μείωσαν τον καθαρό δανεισμό των εταιρειών.

Στις 141 τώρα εισηγμένες που προχώρησαν σε επενδύσεις (για την ακρίβεια, είχαν αρνητικές επενδυτικές ταμειακές ροές), το αθροιστικό EBITDA διαμορφώθηκε στα 8,057 δισ., τα καθαρά κέρδη στο 1,755 δισ. ευρώ, οι λειτουργικές ταμειακές ροές στα 5,35 δισ. ευρώ, οι επενδυτικές ταμειακές ροές στα -3,42 δισ. ευρώ και «περίσσεψαν» 1,927 δισ. ευρώ για μείωση καθαρού δανεισμού και διανομές μετρητών στους μετόχους.

Από τις συγκρίσεις των παραπάνω ποσών, προκύπτει αβίαστα η πολύ έντονη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ των επενδύσεων, της κερδοφορίας και των λειτουργικών ταμειακών ροών, ή αλλιώς το πόσο επιβεβλημένος παράγοντας είναι η υλοποίηση επενδύσεων, προκειμένου μια επιχείρηση να είναι κερδοφόρος σε βάθος χρόνου.

Η αλήθεια είναι πως οι επενδύσεις των εισηγμένων (και όχι μόνο) εταιρειών έχουν περιοριστεί σημαντικά κατά τα χρόνια της κρίσης, καθώς πολλές επιχειρήσεις διέκοψαν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, δίνοντας προτεραιότητα στη διαφύλαξη των ταμειακών ροών και στη μείωση της έκθεσής τους προς τον τραπεζικό τομέα. Ανασταλτικό ρόλο επίσης διαδραμάτισε και η αδυναμία των τραπεζών και της κεφαλαιαγοράς να χρηματοδοτήσει φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια.

Ωστόσο, για την ανάγκη υλοποίησης μάλιστα μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων έχουν αναφερθεί επανειλημμένως τόσο πολιτικοί, όσο και οικονομικοί παράγοντες της χώρας, με ενδεικτική να είναι η θέση του προέδρου του ΣΒΑΠ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιά) Δημήτρη Μαθιού, ότι απαιτούνται πολύ μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στη βιομηχανία κατά τα επόμενα χρόνια προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, καθώς τα Κοινοτικά Κονδύλια, το Πακέτο Γιούνκερ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν.

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο να φτάσει η βιομηχανική παραγωγή στο 20% του ΑΕΠ έως το 2020, εμείς βρισκόμαστε στο 8% και αν φτάσουμε στον στόχο του 12% ή του 13% που φιλοδοξεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, τότε θα έχουμε δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν αναπτυχθεί η βιομηχανία, ξεχάστε την ανάπτυξη», υποστήριξε ο κ. Μαθιός.

ΥΓ: Οι ταμειακές ροές για επενδύσεις δεν ταυτίζονται απόλυτα με το πραγματικό ύψος των επενδύσεων για διάφορους λόγους, ωστόσο απεικονίζουν ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας. Από το ποσό των χρηματοδοτήσεων για νέες επενδύσεις αφαιρούνται έσοδα από πιστωτικούς τόκους, αλλά και ποσά από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v