Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειωμένα κόστη στις συναλλαγές ομολόγων από τη Saxo Bank

Έξι μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση, η Saxo πραγματοποίησε μια λεπτομερή ανάλυση για την απόδοση της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ομολόγων στην πλατφόρμα της.

Μειωμένα κόστη στις συναλλαγές ομολόγων από τη Saxo Bank

Τον Οκτώβριο του 2016 η Saxo παρουσίασε την υπηρεσία ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ομολόγων για μεσαίου μεγέθους οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές. Η υπηρεσία κάλυπτε περισσότερα από 5.000 κρατικά και εταιρικά ομόλογα από τις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές.

Η ιδέα πίσω από τη συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν να κάνει τη διαπραγμάτευση ομολόγων υψηλής ρευστότητας πιο αποτελεσματική, μέσα από μια πλήρως ψηφιοποιημένη αλυσίδα αξίας. Οι εντολές των πελατών της Saxo δρομολογούνταν σε μια δημοπρασία για dealer, όπου συμμετείχαν οι 40 μεγαλύτεροι πάροχοι ρευστότητας στις αγορές ομολόγων. Το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνει η χρηματιστηριακή, ήταν μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερος ρυθμός εκτέλεσης και καλύτερες τιμές.

Οπως αναφέρει η Saxo, έξι μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση, πραγματοποίησε μια λεπτομερή ανάλυση για την απόδοση της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ομολόγων στην πλατφόρμα της, στο πλαίσιο της οποίας παρατήρησε σημαντικές βελτιώσεις σε θέματα μείωσης των spread και συντομότερου χρόνου εκτέλεσης. Πιο συγκεκριμένα:

· Σημαντική μείωση στα spread, που φτάνει τις 100 μονάδες βάσης
- Σχεδόν το 50% όλων των συναλλαγών σημειώνουν βελτίωση του spread άνω των 25 μονάδων βάσης, σε σχέση με μια μέση ενδεικτική τιμή.
- Στα εταιρικά ομόλογα και τα ομόλογα από τις αναδυόμενες αγορές, μία στις πέντε συναλλαγές εξοικονομούν περισσότερες από 50 μονάδες βάσης, ενώ σε ορισμένα ομόλογα το όφελος ξεπερνά τις 100 μονάδες βάσης.

· Στα κρατικά ομόλογα υψηλής ρευστότητας, οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε μέσες τιμές ή γύρω από αυτές, γεγονός που ουσιαστικά ακυρώνει το πραγματικό spread προσφοράς/ζήτησης στις συγκεκριμένες κατηγορίες ομολόγων.

· Μικρότερος χρόνος εκτέλεσης, που υπερβαίνει τις προσδοκίες
- Σε ένα μη αυτοματοποιημένο περιβάλλον, η εκτέλεση των συναλλαγών (ολόκληρη η διαδικασία υποβολής του αιτήματος για προσφορά στους dealer, αναμονής για τις προσφορές, επιλογής της καλύτερης τιμής για τον πελάτη και εκτέλεσης και καταγραφής της συναλλαγής) μπορεί να απαιτήσει έως 10 λεπτά ή περισσότερο.
- Με την υπηρεσία ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ομολόγων της Saxo, ο χρόνος εκτέλεσης είναι:
§ Μικρότερος από 1 δευτερόλεπτο για το 30% των συναλλαγών σε κρατικά ομόλογα.
§ Μικρότερος από 20 δευτερόλεπτα για το 30% των συναλλαγών σε εταιρικά ομόλογα και ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, με τις συναλλαγές στα υπόλοιπα ομόλογα να εκτελούνται σε χρόνο κάτω των 45 δευτερολέπτων.

Ο Simon Fasdal, Επικεφαλής Σταθερού Εισοδήματος στη Saxo Bank, δήλωσε: «Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε μια πλήρως ψηφιοποιημένη αλυσίδα αξίας στις αγορές ομολόγων επικυρώθηκε από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πετύχαμε για τους πελάτες μας, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες με έως 100 μονάδες βάσης μείωση των spread και σημαντική μείωση του χρόνου εκτέλεσης. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι θεμελιώδους σημασίας για την απόδοση των χαρτοφυλακίων των πελατών μας και μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο στις πιθανές αποδόσεις, τόσο σε χαρτοφυλάκια αποκλειστικά σταθερού εισοδήματος όσο και σε χαρτοφυλάκια που αποτελούνται από διάφορες κατηγορίες αξιογράφων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v