Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών η Euroxx

Δύσκολοι οι στόχοι του 2017 για μείωση των κόκκινων δανείων, επιτεύξιμοι για τα NPEs, τονίζει η χρηματιστηριακή. Μεγάλα τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών, με βάση τις τιμές-στόχους.

Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών η Euroxx

Αν και οι στόχοι του 2017 για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPE) παραμένουν επιτεύξιμοι, οι στόχοι για τη μείωση των NPLs έχουν καταστεί πρόκληση, σημείωσαν και οι τέσσερις τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Q1, παρατηρεί η Euroxx σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τον στόχο για την Alpha Bank στα 2,86 ευρώ (περιθώριο ανόδου 40%), τον στόχο για Eurobank στο 1,1 ευρώ (περιθώριο 22%) και τον στόχο για την Εθνική στο 0,42 ευρώ (περιθώριο ανόδου 35%). Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, της τάξεως του 81%, με βάση την τιμή-στόχο που διαμορφώνεται στο 0,36 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι όλες οι τράπεζες, πλην της Πειραιώς, εμφάνισαν κέρδη το πρώτο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα αντανακλούν:

-Την ισχνότερη παραγωγή βασικών εσόδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκτός της Εθνικής.

-Τα μικρότερα κέρδη από την πώληση ομολόγων του EFSF.

Παρά τις εκροές καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η έκθεση των τραπεζών στον δανεισμό από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) περιορίστηκε στο 14% του ενεργητικού τους (από 15% στο Q4 του 2016 και 19% στο Q1 του 2016).

Επιπλέον, όλες οι τράπεζες πλην της Alpha ανακοίνωσαν άνοδο των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το Q1, αντιστρέφοντας τις αρνητικές τάσεις του προηγούμενου τριμήνου.

Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 53% στο τρίμηνο για την Εθνική, κατά 24% για την Τράπεζα Πειραιώς, και κατά 11% για την Αlpha Βank, ενώ παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο για τη Eurobank.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες υποχώρησαν σε σχέση με το Q4 κατά 17-19% για την Alpha και την Πειραιώς, ενώ παρέμειναν σταθερές στη Eurobank. Στην Εθνική καταγράφεται αύξηση 8% λόγω της μείωσης στην αξία των ακινήτων της το 2016. Το κόστος ρίσκου στα νέα δάνεια αυξήθηκε κατά 3-21 μονάδες βάσης, στο 1,94-2,18% για τη Eurobank και την Εθνική, ενώ υποχώρησε κατά 41-49 μ.β. στο 2,18-2,23% για την Πειραιώς και την Alpha.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v