Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα τεχνικά «ορόσημα» μέχρι το Eurogroup

Δεν αλλάζει η ανοδική τάση του Χρηματιστήριου, ενώ η προσοχή παραμένει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και το ζήτημα του QE. Tα κομβικά σημεία για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Ενισχύεται η βαρύτητα των ξένων αγορών.

ΧΑ: Τα τεχνικά «ορόσημα» μέχρι το Eurogroup

Η πτώση κατά 4% από τα υψηλά των 797 μονάδων στις 12 Μαΐου λειάνθηκε πλήρως μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του 9%.

Οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, εξακολουθούν να σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 25% στο χρονικό διάστημα του ενός έτους. Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, κινούνται με αυξημένη ταχύτητα και σε επίπεδα τιμών που κατά μέσο όρο είναι 30% υψηλότερα.

Οι προοπτικές των τραπεζικών μετοχών είναι δεμένες, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, με το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, του συμβιβασμού μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αλλά και της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Συνεπώς το βλέμμα και τα «πονταρίσματα» στρέφονται τώρα στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ωστόσο ο χρηματιστηριακός χρόνος που μεσολαβεί είναι πολύς και οι αστάθμητοι παράγοντες αρκετοί. Η βαρύτητα των ξένων αγορών, και ειδικά των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, επίσης ενισχύεται.

Η αποτυχία του Eurogroup της 22ας Μαΐου να προσφέρει λύση στο ζήτημα του χρέους είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές πρωτίστως και αρκετοί επενδυτές να αποκτήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση για την πορεία της αγοράς.

Η διορθωτική κίνηση μέχρι τη στήριξη στις 750 μονάδες ήταν αρκετή για να αποφορτίσει τους ταλαντωτές, ωστόσο δεν αλλάζει η ανοδική τάση στην αγορά. Το βλέμμα της αγοράς έχει εκ νέου εστιάσει στις 785-790 μονάδες. Χαμηλότερα των 745 μονάδων, η ζώνη των 725 μονάδων θα πρέπει να αναχαιτίσει τους πωλητές σε κάθε περίπτωση.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη, η δυναμική επιστροφή των αγοραστών στο τέλος της συνεδρίασης στις τραπεζικές μετοχές αλλά και η διακύμανση των 80 μονάδων περίπου ενδοσυνεδριακά στον δείκτη των τραπεζών αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο ανοδικός στόχος πάντως τίθεται υψηλότερα, στις 820 και τις 850 μονάδες.

Το ενδιαφέρον στις τραπεζικές μετοχές διατηρείται. Η πολύ βραχυπρόθεσμη στήριξη στα επίπεδα των 900/916 μονάδων θα πρέπει να κρατήσει τους πωλητές. Υψηλότερα πάντως το βλέμμα κινείται στις 1.035 μονάδες και έπειτα στις 1.130 μονάδες, πριν τον στόχο των 1.240 μονάδων του περυσινού Μαΐου.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Για την Alpha Bank, η περιοχή γύρω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (1,97-2,01 ευρώ) είναι σημαντική και εφόσον «βγήκαν οι άμυνες» σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι αγοραστές θα πρέπει να ωθήσουν την τιμή στα επόμενα επίπεδα των 2,20-2,25 ευρώ και υψηλότερα στα 2,32 ευρώ. Η ανοδική διαφυγή πάνω από τα 2,32 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για πολύ υψηλότερα όπως τα 2,42 ευρώ, ενώ η στήριξη στην κίνηση παραμένει στα επίπεδα των 1,97-2,01 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, το 0,295 ευρώ επίσης αποδείχθηκε σημαντική περιοχή στήριξης, ενώ η άμεση επιστροφή πάνω από το 0,317 ευρώ είναι θετική εξέλιξη. Η διάσπαση του 0,334 ευρώ έχει πλέον στόχους το 0,356 ευρώ και έπειτα το 0,395 ευρώ. Stop στην κίνηση το τελευταίο χαμηλό στο 0,288 ευρώ.

Στη Eurobank, η περιοχή των 0,80-0,815 ευρώ ήταν αυτή που θα έπρεπε οι αγοραστές να βγάλουν σημαντικές άμυνες, όπως και έγινε. Ανοδικά, έπεται η δύσκολη ζώνη των 0,90-0,92 ευρώ. Κατοχύρωση του 0,92 ευρώ θα φέρει την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ στο προσκήνιο και έπειτα το 1,17 ευρώ ως τελικό στόχο, με ενδιάμεσο το 1,06 ευρώ. Το stop στο 0,80 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η στήριξη στα 0,20-0,205 ευρώ κράτησε τους πωλητές και ζητούμενο μετά και το rebalancing του MSCI είναι η επιστροφή πάνω από το 0,218 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στο 0,237 ευρώ κάμφθηκε και ο επόμενος ανοδικός στόχος τοποθετείται στο 0,252 ευρώ και το 0,265 ευρώ. Χαμηλότερα, η στήριξη της τρέχουσας κίνησης στο 0,194 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v