Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουφοπαντελής: Πώς βλέπουν οι Γάλλοι Ελλάδα και Χρηματιστήριο

Ο πρόεδρος της Eurocorp Χρηματιστηριακής Ίων Κουφοπαντελής περιγράφει τα μηνύματα που λαμβάνει από Γάλλους αναλυτές και επενδυτές σχετικά με το πώς βλέπουν την ελληνική οικονομία και τις εγχώριες μετοχές. Γιατί επένδυσαν στον ΟΛΘ.

Κουφοπαντελής: Πώς βλέπουν οι Γάλλοι Ελλάδα και Χρηματιστήριο

Στην Ελλάδα βιώνουμε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλής ορατότητας. Περιμένουμε μέρα με την ημέρα τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό επίπεδο και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την πολιτική κατάσταση που θα επικρατεί σε κάποιους μήνες από σήμερα. Για παράδειγμα, πριν από 15 ημέρες είμαστε βέβαιοι ότι θα εισπράτταμε τη δανειακή δόση και τώρα έχουμε μεταθέσει τη συγκεκριμένη προσδοκία μας για τον Ιούνιο.

Αυτό υποστήριξε στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Αιολικής ΑΕΕΧ ο πρόεδρος της Eurocorp Χρηματιστηριακής κ. Ίων Κουφοπαντελής, παραθέτοντας -μεταξύ άλλων- και τα μηνύματα που παίρνει από τους Γάλλους συναδέλφους του, για το πώς βλέπουν τα πράγματα σχετικά με την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον γνωστό χρηματιστή, πριν ακόμη από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, οι αναλυτές από το Παρίσι τους είχαν επισημάνει την εκτίμησή τους ότι η Ελλάδα δεν θα κέρδιζε τίποτε ουσιαστικό στο ζήτημα του χρέους. Είχαν περιγράψει μάλιστα ένα γενικότερα πιεστικό δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, καθώς η Γερμανία δεν θα υποχωρούσε στο ζήτημα του χρέους και γενικότερα πως τα πράγματα θα ήταν ζόρικα για την Ελλάδα, μέχρι τουλάχιστον τις γερμανικές εκλογές. Διαβεβαίωναν ωστόσο, ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθούσε να βάλει πλάτη προς όφελος της χώρας μας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο κ. Κουφοπαντελής αναφέρθηκε και σε ένα θετικό μήνυμα που έλαβε από την Γαλλία σε σχέση με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου.

«Μεσομακροπρόθεσμα, το ανοδικό σήμα για την πορεία ενός χρηματιστηρίου, δεν δίδεται από τις αγορές στο ταμπλό, αλλά από τις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει η χώρα. Ένα τέτοιο σήμα δόθηκε για παράδειγμα από την τοποθέτηση της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Ένα δεύτερο ήρθε μέσα από την εξαγορά του ΟΛΘ. Υπήρξαν και άλλα. Εμείς που είμαστε σύμβουλοι των Γάλλων αγοραστών στον OΛΘ τους ρωτήσαμε το τι βλέπουν και επενδύουν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι προσδοκίες των περισσότερων είναι ιδιαίτερα χαμηλές».

Και μας απάντησαν: «Βλέπουμε αυτό που δεν μπορείτε να δείτε εσείς. Οι μειώσεις στα κοστολόγια, το μέτρα για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα που ψηφίζονται στη Βουλή αποτελούν θετικές εξελίξεις. Η οικονομία θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται είτε σε έξι, είτε σε 16 μήνες, ενώ εμείς επενδύουμε από σήμερα, καθώς ο χρονικός μας ορίζοντας εκτείνεται στα τριάντα, ή και στα πενήντα χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v