Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο αντέχει το bull market στις αγορές

Γιατί οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν είναι ακόμα έτοιμοι να... πουλήσουν μετοχές. Προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές έναντι της Wall Street. Oι κίνδυνοι από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής.

Πόσο αντέχει το bull market στις αγορές

Ο οκταετής ανοδικός κύκλος των μετοχικών αγορών έχει ωριμάσει, αλλά δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να προβλέπουν άνοδο της τάξεως του 10% για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Τα στοιχεία που συνθέτουν τη θετική εικόνα για τις παγκόσμιες μετοχές είναι η εξέλιξη της οικονομικής ανάκαμψης που παραμένει ισχυρή, οι τιμές του πετρελαίου, η αναμενόμενη δημοσιονομική χαλάρωση από την οικονομία των ΗΠΑ, η ανάκαμψη που παρατηρείται στους core ρυθμούς πληθωρισμού, αλλά και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων.

Ειδικά στην Ευρώπη, όπου οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν το υψηλότερο potential από τις ανεπτυγμένες αγορές, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% και οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή κατά 20% είναι επίπεδα-ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι εμφανές ότι μετά την επικράτηση του Μακρόν στη Γαλλία, ο πολιτικός κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχει μειωθεί αισθητά.

 

Το στοιχείο που ευνοεί τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχικών αγορών φέτος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών. Οι μετοχές στην Ευρώπη είθισται να αποδίδουν καλύτερα όταν οι συνθήκες στην παγκόσμια ανάπτυξη βελτιώνονται, αφού οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιο εκτεθειμένες στις διεθνείς αγορές.

Η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι την παρούσα χρονική στιγμή στο 3% από 2,6% για το 2016. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι πιθανό να αυξηθεί πάνω από τη μέση πρόβλεψη του 2%, ενώ η διατήρηση του ευρώ εντός του εύρους 1,05-1,15 μπορεί να αποτελέσει έναν επιπρόσθετο καταλύτη υπέρ των θετικών αποδόσεων των ευρωπαϊκών τίτλων. Για το 2017, και με τα επιτόκια σε ανοδική τροχιά στις ΗΠΑ, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με το «υγιές» 2,2% έναντι 1,6% για το προηγούμενο έτος.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων, από την άλλη πλευρά, παρότι βλέπουν ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν αυξηθεί και στρεσαριστεί προς το ανώτερο εύρος, ξεπερνώντας τους ιστορικούς μέσους όρους τους, εντούτοις δεν είναι έτοιμοι να πουλήσουν τις μετοχές τους, αφού η αίσθηση που έχουν είναι ότι κεντρικές τράπεζες δεν είναι έτοιμες ακόμα να αποχωρήσουν από τις αγορές.

Οι διαχειριστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να «κυνηγήσουν» τις τιμές των μετοχών των εταιρειών αξίας αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, όπου οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές. Σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες, οι αποτιμήσεις είναι στο φθηνότερό τους επίπεδο τα τελευταία δεκαπέντε έτη, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν τις υψηλότερες θετικές αναθεωρήσεις κερδών από τους αναλυτές.

Η υπεραπόδοση που έχουν ξεκινήσει οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από πέρυσι τον Ιούνιο προεξοφλεί ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα επιτρέψει τη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου τους.

Οι επενδυτές, από τη δική τους πλευρά, εξακολουθούν να έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης της κερδοφορίας των εταιρειών αυξάνονται, οι αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι ελκυστικές, οπότε στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, τα μετοχικά κεφάλαια παραμένουν υπέρβαρα, έναντι των χαμηλών επιτοκίων στα ομόλογα υψηλής ποιότητας.

Οι παγκόσμιες μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με 20 φορές περίπου τα κέρδη τους, έναντι 17 φορές που είναι ο ιστορικός μέσος όρος, ωστόσο οι μετοχές δείχνουν ακόμα αρκετά φθηνότερες σε σχέση με τα ομόλογα. Επίσης, παρά την υπερτίμηση που απαντάται στις ανεπτυγμένες αγορές, η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές είναι πολύ διαφορετική, γεγονός που εξηγεί και τη φετινή τους υπεραπόδοση.

Πάνω σε αυτή την παρατήρηση στηρίζεται και η φετινή υπεραπόδοση των αναδυόμενων αγορών έναντι των ανεπτυγμένων, αφού η οικονομική ανάκαμψη σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών εξελίσσεται ομαλά.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η συνεχιζόμενη αναζήτηση απόδοσης στις παγκόσμιες αγορές από τους διαχειριστές, με αποτέλεσμα οι ελκυστικές τους αποτιμήσεις αλλά και η αυξημένη διάθεση ανάληψης φέρνουν πρώτες σε αποδόσεις τις αναδυόμενες αγορές.

Τέλος, ο βασικός κίνδυνος που ελλοχεύει στις μετοχικές αγορές είναι η διακοπή της οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρείται και η οποία θα επηρεάσει την κερδοφορία και τα προβλεπόμενα μερίσματα. Μια ακόμη απειλή συνολικά για τα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο, άρα και τις μετοχές, μπορεί να προέρχεται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Οι αναλυτές δεν γνωρίζουν την αντίδραση των αγορών σε ένα συνδυασμό υψηλότερων επιτοκίων με παράλληλη μείωση του ισολογισμού από τη Fed και την ΕΚΤ.

Η συγχρονισμένη σύσφιγξη των ισολογισμών των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών θα μειώσει τις αγορές κινητών αξιών από τις κεντρικές τράπεζες από τα 2 τρισ. δολάρια (σε 12μηνη κυλιόμενη βάση) σε περίπου 1 τρισ. δολάρια, ενώ είναι δεδομένη η στενή σχέση μεταξύ των αγορών της κεντρικής τράπεζας και της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία έτη.

Εάν όλες οι κεντρικές τράπεζες συρρικνώσουν τη ρευστότητα μαζί, τα spreads των ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά, γεγονός που θα έχει πολύ δυσάρεστη επίδραση στις τιμές των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v