Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή στις αγορές και τα σενάρια για το ΧΑ

Τα δύο σενάρια για την πορεία του Γενικού Δείκτη με άξονα μια ενδεχόμενη επιστροφή της χώρας στις αγορές. Σε κομβική περιοχή ο FT 25. Tα τεχνικά κρίσιμα σημεία για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Η επιστροφή στις αγορές και τα σενάρια για το ΧΑ

Παρά τα μικρά εβδομαδιαία κέρδη του Γενικού Δείκτη, η επιστροφή του ενδιαφέροντος στις τραπεζικές μετοχές που ήταν οι... laggards των προηγούμενων ημερών δείχνει ότι ο ανοδικός βηματισμός μπορεί να αποκτήσει και περαιτέρω ορμή στις επόμενες συνεδριάσεις.

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,2%, αλλά ο δείκτης των τραπεζών διαμορφώθηκε στο +5,8%, με τις μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής να υπεραποδίδουν και τις Alpha Bank και Eurobank να υποαποδίδουν.

Η απόφαση εξόδου ή μη στις αγορές στις επόμενες μέρες θα διαμορφώσει το βραχυπρόθεσμο κλίμα, ενώ τη Δευτέρα πρέπει να αποπληρωθεί το τριετές ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα στο διετές ομόλογο πάντως στις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα και από την πλευρά των επενδυτών - funds που ασχολούνται με τα ελληνικά ομόλογα. Αν τελικά η χώρα δεν προβεί στην έκδοση ομολόγου, είναι πολύ πιθανόν η αγορά να αποκομίσει τα κέρδη της άμεσα, ενώ στο νέο της εξόδου, το πιο πιθανό είναι το σενάριο του overshooting των τιμών, ειδικά των τραπεζών, πριν τη φυσιολογική διόρθωση.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παρά το κλείσιμο πάνω από τις 850 μονάδες, το βλέμμα των αγοραστών παραμένει στην επόμενη τεχνική αντίσταση που οριοθετείται από τη ζώνη τιμών των 857-862 μονάδων. Αν η έξοδος στις αγορές επιβεβαιώσει το σενάριο που αναφέρουμε παραπάνω, ο τελικός στόχος ανεβαίνει στις 945 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα τις 885 μονάδες. Χαμηλότερα, η στήριξη των 820 μονάδων είναι η πρώτη ζώνη άμυνας που θα πρέπει να αναχαιτίσει τους πωλητές, διαφορετικά το επόμενο επίπεδο στήριξης με ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα είναι οι 780 μονάδες. Η τρέχουσα ανοδική κίνηση ωστόσο ακυρώνεται με διάσπαση των 780 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται ανάμεσα στην κομβική περιοχή των 2.160-2.210 μονάδων, η διάσπαση της οποίας θα αυξήσει σημαντικά την ανοδική κίνηση της αγοράς προς τις 2.250 μονάδες. Καθαρά βραχυπρόθεσμα, η στήριξη είναι στις 2.135 μονάδες, περιοχή που τεσταρίστηκε επιτυχώς τρεις φορές από τα μέσα Ιουνίου και μετά.

Το διάγραμμα του FT 25

 

Για τον τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης κινήθηκε πάνω από τις 1.080 μονάδες και έχει προσεγγίσει τις 1.130-1.150 μονάδες, που αποτελούν την επόμενη ζώνη πριν τον τελικό στόχο των 1.240 μονάδων του περυσινού Μαΐου.

Στο προσκήνιο παραμένουν οι 1.080 μονάδες αλλά η η βραχυπρόθεσμη στήριξη είναι στα επίπεδα των 1.025/1.035 μονάδων. Παρακάτω βρίσκεται η πολύ ισχυρή πλέον περιοχή των 915 μονάδων, με ενδιάμεση τις 950 μονάδες, που θα πρέπει να βάλει... τελεία στους πωλητές.

Για την Alpha Bank, πλέον τα stop έχουν ανέβει στα 2,05 ευρώ, ενώ η ζώνη γύρω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (1,98-2,01 ευρώ) είναι πολύ πιθανό να αποτελεί το τέλος σε κάθε πτωτικό σενάριο, όσο η αγορά είναι σε αυτό το mode. Μετά τα επίπεδα των 2,20-2,25 ευρώ, οι αγοραστές θα πρέπει αποφασιστικά να κινήσουν τη μετοχή υψηλότερα από 2,32-2,33 ευρώ, για να ανοίγει ο δρόμος για τα 2,52 ευρώ και τελικά τα 2,75 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, το βραχυπρόθεσμο stop είναι στο 0,319 ευρώ, ενώ η κατοχύρωση του 0,37 ευρώ φέρνει ως στόχο τα επίπεδα των 0,39-0,40 ευρώ ανά μετοχή.

To διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Στη Eurobank, η ζώνη από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ διατηρείται παρά τη διάθεση αποκομιδής κερδών από τους επενδυτές, οπότε το 1,17 ευρώ είναι ο «τελικός» στόχος, με ενδιάμεσο το 1,03/1,06 ευρώ.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η διάσπαση του 0,248 ευρώ έγινε αποφασιστικά και η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στο 0,278 ευρώ. Πριν την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ, η βραχυπρόθεσμη στήριξη ήταν στο 0,218 ευρώ, όπου είναι και το stop της τρέχουσας κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v