Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέρνα Ενεργειακή: 3,75-4,25% το εύρος επιτοκίου στο ομόλογο

Η στρατηγική πίσω από την επιλογή του εύρους επιτοκίου για το «πράσινο» ομόλογο των 60 εκατ. ευρώ που εκδίδει ο όμιλος. Ποιες επενδύσεις προγραμματίζει για τα επόμενα χρόνια στον χώρο των ΑΠΕ.

Τέρνα Ενεργειακή: 3,75-4,25% το εύρος επιτοκίου στο ομόλογο

Στο 3,75%-4,25% ορίστηκε το εύρος επιτοκίου για το ομόλογο 60 εκατομμυρίων ευρώ που εκδίδει η Τέρνα Ενεργειακή.

Οπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr, η εταιρεία, με βάση το top rating της, θα μπορούσε να επιδιώξει ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Ωστόσο η στρατηγική που ακολουθήθηκε προέβλεπε την επιλογή ένα εύρος επιτοκίου που, αφενός, θα καθιστά την έκδοση του ομολόγου ελκυστική για το επενδυτικό κοινό και αφετέρου, θα επιδιώκει τη δημιουργία μιας σταθερής και μακροχρόνιας σχέσης ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τις εταιρείες του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενόψει και νέων, αντίστοιχων μελλοντικών κινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τέρνα Eνεργειακή, η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα με παρουσία και στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των ΗΠΑ, προχωρά στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ), ύψους έως 60 εκατ. ευρώ. Θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία. Η διάρκεια της προσφοράς θα είναι από Δευτέρα 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Οι επενδύσεις

Το ομόλογο της Τέρνα Eνεργειακή είναι επί της ουσίας ένα «πράσινο» ομόλογο - green bond, καθώς τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στην «πράσινη» οικονομία και συγκεκριμένα στους τομείς των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και περιβάλλοντος (έργα διαχείρισης απορριμμάτων).

Μετά από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012-2016, η Τέρνα Eνεργειακή σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017-2019, με άμεσο στόχο να υπερβεί το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.

Μέρος του επενδυτικού προγράμματος που προωθεί η εταιρεία αφορά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τομέα στον οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Ηπείρου και θα ακολουθήσει η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμανση και της νέας γενιάς επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν αυτές της τριετίας 2017-2019. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στοχεύει μετά την επίτευξη του στόχου του 1 GW μέσα στο 2018, να επιτύχει τα επόμενα χρόνια διπλασιασμό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα επίπεδα των 2 GW.

Με συνεχείς επενδύσεις ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης, η εταιρεία διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW, εκ των οποίων 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας τους επόμενους μήνες νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα επιτύχει τον στόχο των 1.000 MW (1GW) εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.

Παράλληλα, η εταιρεία συγκαταλέγεται στις ελάχιστες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει χρηματοδότηση από τη θεσμική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ παράλληλα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και διεθνών επενδυτικών funds όπως η York Capital Management, που είναι πλέον μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχοντας επενδύσει συνολικά στις εταιρείες του ομίλου 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η χρηματοδότηση ενός νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στην Κεντρική Ελλάδα για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 MW.

Υπό αξιολόγηση από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, βρίσκονται επίσης και άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η κατασκευή των καινοτόμων έργων αντλησοταμίευσης για την «αποθήκευση» ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, ένας υβριδικός σταθμός ισχύος 50 MW με αιολικό πάρκο 89 MW στην Κρήτη και αιολικά πάρκα 153 MW στη Νότιο Εύβοια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v