Aμοιβαία Κεφάλαια: «Πήγαν ταμείο» οι επενδυτές το α' εξάμηνο

Άνοδο βασισμένη στα κέρδη που κατέγραψαν οι επενδυτές κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσε το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Επενδυτικές δυνατότητες κόντρα στη φορολογία και στα capital controls.

Aμοιβαία Κεφάλαια: «Πήγαν ταμείο» οι επενδυτές το α εξάμηνο

Μικτά συναισθήματα προκάλεσαν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών σχετικά με την πορεία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Στα θετικά, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι παρατηρήθηκε αύξησή τους κατά 5,84% σε σχέση με την αρχή του έτους και ειδικότερα άνοδος κατά +5,2% στο συνολικό ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι η άνοδος αυτή προέρχεται ουσιαστικά από τις θετικές αποδόσεις που καρπώθηκαν οι Έλληνες επενδυτές και ιδίως όσοι εξ αυτών τοποθετήθηκαν σε Α/Κ με εστίαση σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία (Μετοχικά με έμφαση το Χρηματιστήριο της Αθήνας και Ομολογιακά Εσωτερικού).

Γνωστός παράγοντας της αγοράς δήλωσε στο Euro2day.gr πως σε μια εποχή οριακών επιτοκίων στο εσωτερικό και αρνητικών στο εξωτερικό, όπου παράλληλα οι κίνδυνοι είναι πολλοί και οι εξελίξεις σύνθετες, η επαγγελματική διαχείριση στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή είναι χρησιμότερη όσο ποτέ. Και επίσης πως τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται ένα καλύτερο περιβάλλον για τις επενδύσεις.

«Βλέπουμε ότι η αξιολόγηση τέλειωσε, το περιεχόμενο των εκθέσεων των αναλυτών για τη χώρα βελτιώνεται, ενώ θετικά εξελίσσονται τα πράγματα και στο πολιτικό επίπεδο. Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά έχουμε μια κυβέρνηση που πλέον θέλει να ασχοληθεί ενεργά με το πώς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και από την άλλη, μια αξιωματική αντιπολίτευση που προηγείται δημοσκοπικά και έχει φιλελεύθερο προσανατολισμό. Επίσης, παρατηρούμε ότι το διεθνές περιβάλλον βελτιώνεται με τις αποσχιστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη μάλλον να υποχωρούν, παρά να ενδυναμώνονται.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, μέσω των Αμοιβαίων Κεφαλαίων θα μπορούσε ένας επενδυτής -έστω και χαμηλού βαλαντίου- να αποκτήσει ένα επαρκώς διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο μάλιστα κάποιοι άλλοι θα το διαχειρίζονται επαγγελματικά.

Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο ότι κατά τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας όχι μόνο δεν αποταμιεύουν αλλά τρώνε από τα έτοιμα, οπότε δεν περισσεύουν χρήματα προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν σε επενδύσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν τα λεφτά των θυρίδων και των στρωμάτων. Νομίζω ότι αυτοί οι συμπολίτες μας θα μπορούσαν να εξετάσουν τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια ως μια ενδεχόμενη επενδυτική τους τοποθέτηση» καταλήγει ο ίδιος παράγοντας της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν λείπουν και οι προβληματισμοί σχετικά με την πορεία της αγοράς των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, καθώς όχι μόνο είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά επιπλέον βάλλεται φορολογικά, πλήττεται από τη διατήρηση των capital controls και, τέλος, έχει πλέον πολύ περιορισμένη «παρεμβατικότητα» στα δρώμενα των εγχώριων επενδύσεων.

Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τα εγχώρια Α/Κ έχουν τοποθετημένο σε μετοχές του ΧΑ ποσό που υπολείπεται των 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό τους στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου να χαρακτηρίζεται ως «μικρό μονοψήφιο».

Πέραν των άλλων προβλημάτων τους, τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια καλούνται να αντιμετωπίσουν και την αυξημένη φορολογική επιβάρυνση που ισχύει από το 2016.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι ΑΕΕΑΠ που θα ήθελαν από φέτος να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων, το αναβάλλουν μέχρις ότου εξαντλήσουν τα όποια μετρητά διαθέτουν, λόγω του νέου φορολογικού πλαισίου. Επίσης, νέες εταιρείες που σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ΑΕΕΑΠ μελετούν και εναλλακτικές επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v