Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι λένε τέσσερις χρηματιστές για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Οι κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Μιχάλης Καραμανώφ και Παύλος Δεπόλας μιλούν στο Euro2day.gr και σχολιάζουν την επικείμενη ομολογιακή έκδοση. Το θετικό momentum, το υψηλό επιτόκιο και η ανάγκη ευρύτερης στρατηγικής.

Τι λένε τέσσερις χρηματιστές για την έξοδο της χώρας στις αγορές

Λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη έξοδο (ή «επιστροφή») της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, τέσσερις γνωστοί χρηματιστές μιλούν στο Euro2day.gr για τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, για τα πιθανά οφέλη που μπορεί να αποφέρει στην οικονομία και τα εγχώρια επενδυτικά προϊόντα, αλλά και για το τι χρειάζεται να γίνει την «επόμενη μέρα» της έκδοσης.

Οι κ.κ. Παύλος Δεπόλας, Μιχάλης Καραμανώφ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και Νίκος Χρυσοχοΐδης αξιολογούν ο καθένας με το δικό του τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα, συμφωνώντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που όμως δεν σηματοδοτεί το τέλος, αλλά την αρχή ενός σχεδίου-προγράμματος που πρέπει να υλοποιηθεί με συνέπεια.

Παύλος Δεπόλας (πρόεδρος και CEO της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ)

Έχοντας διαγράψει ένα πολύ θετικό εξάμηνο σε όρους απόδοσης χρηματιστηρίου και αποκλιμάκωσης αποδόσεων στα ομόλογα, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Στα υπέρ της κίνησης αυτής είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές μετά από μια τριετία. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι καταλύτης για επιτάχυνση κινήσεων επενδυτικών σχημάτων που είναι σε αναμονή και συμβάλει στην δημιουργία θετικού momentum για την ίδια τη χώρα.

Βασική παράμετρος του εγχειρήματος είναι και η πλεονάζουσα ρευστότητα παγκοσμίως που έχει αυξήσει την διάθεση ρίσκου όποτε βοηθάει την έκδοση του συγκεκριμένου ομόλογο. Από την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί σήμερα, ξέροντας ότι και το διεθνές περιβάλλον των επιτοκίων θα μπορούσε να αλλάξει το επόμενο διάστημα.

Πέραν όμως των εμφανών θετικών στοιχείων, πρέπει να αναφέρουμε το υψηλό επιτόκιο (~4,5%) σε σχέση με τα υπάρχοντα χαμηλότοκα δάνεια που απολαμβάνει η χώρα μας από τους ευρωπαικούς μηχανισμούς στήριξης και την ανάγκη ύπαρξης συνέχειας σε αυτήν την κίνηση και όχι της βίαιης ανακοπής της, όπως συνέβη μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014.

Κοινώς, πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι απλά αποσπασματική δημιουργία εντυπώσεων, με ρίσκο, σε μια ενδεχόμενη αστοχία, να γυρίσουμε πάλι σε καταστάσεις του παρελθόντος. Η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι ένα κομμάτι του παζλ στο οποίο τα υπόλοιπα κομμάτια είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και η αναγκαία ρύθμιση του χρέους συνολικά, που παραμένει δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο κατά την άποψη πολλών φορέων. 

Μιχάλης Καραμανώφ (CEO της Καραμανώφ ΑΧΕΠΕΥ)

Θα ήθελα να εστιάσω σ’ αυτό που επισήμανε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι: Η πρώτη έξοδος στις αγορές θα πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου και συνολικού σχεδιασμού και όχι μια κίνηση-πυροτέχνημα που θα αποσκοπεί σε πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς.

Αναμφίβολα πάντως, μια έκδοση που θα συνοδευτεί με ένα συμπαθητικό επιτόκιο και αξιοσημείωτη υπερκάλυψη θα είναι σε θέση να δώσει μια νέα ώθηση στο κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο πάει να δημιουργηθεί γύρω από την ελληνική οικονομία.

Για να διατηρηθεί βέβαια το συγκεκριμένο κλίμα εμπιστοσύνης -και γιατί όχι, για να ενισχυθεί περαιτέρω- η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει πιστά τα χρονοδιαγράμματα των προγραμμάτων και των επιλογών που έχει ήδη συμφωνήσει.

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (Πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ)

Μια περιορισμένου ύψους έκδοση θα αποτελούσε θετικό γεγονός, προκειμένου να διαμορφώσει μια τρέχουσα τιμή για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Λογικό είναι ότι όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο, τόσο θετικότερα νέα θα έχουμε στο μέτωπο της ψυχολογίας.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσουν για το μέλλον. Δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για την αρχή μιας προσπάθειας που θα πρέπει να συνεχιστεί. Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα αποτελέσει ένα επιβοηθητικό εργαλείο και τίποτε παραπάνω.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Και ταυτόχρονα, επιβάλλεται να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε:

α) Αφ’ ενός να μπορέσουμε να μειώσουμε το ύψος τω φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών
β) Αφ’ ετέρου, να δράσουμε με στοχευμένες αναπτυξιακές κινήσεις σε μια σειρά από μέτωπα, προσελκύοντας στη χώρα πχ περιφερειακά κέντρα πολυεθνικών Ομίλων, ή άτομα πλουσίων εισοδημάτων για πολύμηνη διαμονή στη χώρα. Μια άλλη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θράκη, που άλλωστε είναι και το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Χρυσοχοΐδης (CEO της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ)

Η δρομολογούμενη «επιστροφή» στις αγορές αποβλέπει περισσότερο στην πρόκληση ψυχολογικού αντίκτυπου, παρά στο να επηρεάσει σημαντικά την πραγματική οικονομία. Η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι ικανή από μόνη της για να πείσει ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί απρόσκοπτα. Άλλωστε και το επιτόκιο θα είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό που μας προσφέρει η μνημονιακή διαδικασία.

Πάντως, πρόκειται για μια κίνηση που αποβλέπει σε δύο πράγματα:

Πρώτον, στο να αποτελέσει δείγμα βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο οι (ξένοι κυρίως) επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα.

Και δεύτερον, στο να ομαλοποιήσει την καμπύλη επιτοκίων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε ότι αφορά τις διαφορετικές περιόδους λήξης.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει να φέρει σε πέρας τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές της και να επιδιώξει θετικότερες αξιολογήσεις από τους ξένους οίκους και τους αναλυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v