Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά τα σινιάλα από εταιρικά και κρατικά ομόλογα

Νέο τοπίο σκιαγραφείται στις αγορές χρήματος για την Ελλάδα. Οι αντλήσεις κεφαλαίων από μεγάλους εγχώριους ομίλους και η εμφάνιση... κρυμμένου χρήματος. Ποιες είναι τώρα οι αποδόσεις για τους τίτλους εταιρειών-δημοσίου.

Θετικά τα σινιάλα από εταιρικά και κρατικά ομόλογα

H εγχώρια αγορά μετοχών αλλά και ομολόγων συνεχίζει να υπεραποδίδει των ευρωπαϊκών δεικτών και στο δεύτερο εξάμηνο, όπως και από τις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι το QE φαίνεται να έχει κλείσει για φέτος. Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημαντικές εγχώριες εισηγμένες και μη εταιρίες άδραξαν την ευκαιρία και τη διάθεση των επενδυτών για απόδοση και προέβησαν σε νέες ομολογιακές εκδόσεις.

Ειδικά για τη νέα ομολογιακή έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου, η αποτίμηση του νέου 5ετούς ομολόγου ήταν ικανοποιητική και η πιο βασική εξήγηση είναι πως η αγορά των ομολόγων φαίνεται να προεξοφλεί τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας και την επίτευξη των υψηλών δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές είναι ωστόσο το αρχικό βήμα σε μια διαδικασία που θα πρέπει θεωρητικά να οδηγήσει στην έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης. Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 14 δισ. ευρώ το 2019 και 5 δισ. ευρώ το 2020 και προκειμένου να επιτύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και η χώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει ανεμπόδιστη και απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές, ώστε να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, όμως, μια λάθος διαχείριση της πρώτης εξόδου στις αγορές θα μπορούσε να έχει τελικά αρνητική επίδραση και να αντιστρέψει πλήρως τη μικρή θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων επίσης έχει αναζωπυρωθεί το 2017 αφού μετά την έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Μυτιληναίος, ήρθε και η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης της Τέρνα Ενεργειακή κατά 2,7 φορές για κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ και κουπόνι 3,85%.

Νωρίτερα, η Sunlight πραγματοποίησε έκδοση 50 εκατ. ευρώ, με την τελική απόδοση των ομολογιών στο 4,25% ενώ τον Μάρτιο είχε προηγηθεί η πολύ επιτυχημένη έκδοση του ΟΠΑΠ με πενταετή διάρκεια, αξίας 200 εκατ. ευρώ σταθερού επιτοκίου 3,50%, η οποία είναι διαπραγματεύσιμη στο Χ.Α. στις 101 μονάδες βάσης περίπου τις τελευταίες ημέρες.

Η εικόνα στα κρατικά ομόλογα

Την περίοδο του Ιουλίου, οι πράξεις στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αφορμή πρωτίστως τις προσδοκίες για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Οι αυξημένες συναλλαγές οφείλονται και στο arbitrage που υπήρξε ανάμεσα στη νέα έκδοση και την υφιστάμενη, που λήγει το 2019.

Το διετές, από τις 97,30 μονάδες βάσης και απόδοση στη λήξη 7,91% στα μέσα του Μαρτίου έχει βρεθεί να κάνει πράξεις στις 102 μονάδες βάσης με απόδοση στη λήξη 3,4%. Αυτή η εικόνα έχει ωστόσο παρασύρει και τις αποδόσεις και στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο που τώρα είναι διαπραγματεύσιμο στις 88 μονάδες βάσης με 5,45% απόδοση στη λήξη ενώ στα μέσα Μαρτίου βρισκόταν στις 77,3 μονάδες βάσης και απόδοση στη λήξη διαμορφωνόταν στο 6,98%, διαφορά τιμής 14%.

Για την πιο μακρινή έκδοση του ελληνικού strip που προέκυψε από το PSI την εικοσιπενταετία, από τις 61,93 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου και απόδοση στη λήξη 7,39%, κινούμαστε πλέον στα πέριξ των 71,5 μονάδων βάσης και απόδοση στη λήξη 6,6%. Συνολικά η ελληνική σειρά (GGB Strip) διαμορφώνεται στα επίπεδα των 78,5 μονάδων βάσης από 69 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου ή σχεδόν 14% υψηλότερα με YTM 6,3%.

Η εικόνα στα εταιρικά ομόλογα

Οι εγχώριες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο είχαν κατά μέσο όρο ανέλθει 4% σε όρους τιμής και η απόδοσή τους (yield) έχει μειωθεί κατά 0,95%, ποσοστά μεταβολής που για τις ομολογιακές αγορές είναι ιδιαίτερα υψηλά. Οι συνολικές αξίες που είναι διαπραγματεύσιμες ακόμα παραμένουν χαμηλές.

Η εισαγωγή στο Χ.Α. όμως των νέων εκδόσεων από διακεκριμένες ελληνικές εταιρείες θα έχει αποτέλεσμα, μεσοπρόθεσμα, την αύξηση της αναγνωσιμότητας των νέων προϊόντων και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τόσες εταιρείες στη διάρκεια του 2017 μπόρεσαν να εκδώσουν ομολογίες πληρώνοντας επιτόκια στους επενδυτές που είναι ευθέως ανταγωνιστικά με εναλλακτικά προϊόντα, σε μια χρονική συγκυρία που αν και η αβεβαιότητα έχει μειωθεί, δεν έχει ωστόσο εξαλειφθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v