Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιες εισηγμένες συμμετέχουν οι τράπεζες

Οι 20 εισηγμένες με συμμετοχή ελληνικών τραπεζών. Τα ποσοστά και γιατί προβλέπεται έντονη κινητικότητα με εισροές και εκροές από τη συγκεκριμένη λίστα. Ο παράγοντας - «κλειδί» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ποιες εισηγμένες συμμετέχουν οι τράπεζες

Σε είκοσι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που δεν δραστηριοποιούνται στον χρηματοδοτικό κλάδο, διαθέτουν -άμεσα ή έμμεσα- ποσοστά συμμετοχής οι ελληνικές τράπεζες.

Οι λόγοι αυτών των συμμετοχών είναι αρκετοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για θυγατρικές (π.χ. Alpha Αστικά Ακίνητα), ή για πρώην θυγατρικές επιχειρήσεις (πχ Εθνική-Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Trastor ΑΕΕΑΠ) στις οποίες οι τράπεζες παραμένουν με ένα ποσοστό.

Άλλες περιπτώσεις οφείλονται στις συμμετοχές που είχε αποκτήσει προ δεκαετιών η Alpha Bank σε επίλεκτες εταιρείες από τον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής (σήμερα σε Space Hellas και Byte Computers, παλαιότερα στην πρώην εισηγμένη ΔΕΛΤΑ Πληροφορική).

Συχνότερα, πρόκειται για ποσοστά που οι τράπεζες απέκτησαν επειδή κεφαλαιοποίησαν μέρος των απαιτήσεών τους από αυτές τις επιχειρήσεις (πχ Νηρέας, Σελόντα, SATO, ALTEC, ΑΝΕΚ, ΑΕΓΕΚ), ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι εταιρείες που είναι υγιείς, κερδοφόρες, με βαρύνουσα σημασία στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Ενδιαφέρον αποτελεί το αν, κατά πόσο και πότε οι τράπεζες θα ρευστοποιήσουν τα ποσοστά τους στους συγκεκριμένους Ομίλους προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και την κεφαλαιακή τους διάρθρωση σε μια περίοδο που οι ίδιες υλοποιούν προγράμματα αναδιοργάνωσης κάτω από την εποπτεία του ΤΧΣ.

Πιθανές τέτοιες εκποιήσεις θα προκαλέσουν -μεταξύ άλλων- αναδιατάξεις σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, προσελκύοντας ενδεχομένως «νέο χρήμα» και «νέους παίκτες».

Το μόνο βέβαιο είναι όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες και δεν αναμένεται να έχουν την ίδια εξέλιξη.

Για παράδειγμα, στόχος είναι να πουληθούν οι θέσεις σε Νηρέα και Σελόντα μέσα στο επόμενο οκτάμηνο ή δωδεκάμηνο. Ο όμιλος ALTEC έχει αποφασιστεί να μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η Εθνική είναι δεσμευμένη να ρευστοποιήσει τη θέση της στην Πανγαία, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει και με την Πειραιώς στην Trastor. Στη Sato επιχειρείται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ενώ η τύχη του ποσοστού της ΑΝΕΚ θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες μετοχικές ανακατατάξεις στο χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Ενδιαφέρον ερώτημα επίσης αποτελεί το αν η λίστα των εταιρειών που έχουν στο μετοχολόγιό τους τραπεζική συμμετοχή διευρυνθεί κατά τους επόμενους μήνες, μέσα από την κεφαλαιοποίηση δανείων σε εισηγμένες που αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας (ρυθμίσεις-αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Με βάση πάντως το πλέον πρόσφατο μετοχολόγιο των εταιρειών που είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του ΧΑ (αναφέρονται κάτοχοι με ποσοστά άνω του 5%), έχουμε:

Alpha Αστικά Ακίνητα: Η μητρική Alpha Bank κατέχει το 91,53%. Μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας απευθύνεται στη μητρική τράπεζα (ενοικιαζόμενα ακίνητα για χρήση τραπεζικών καταστημάτων, υπηρεσίες εκτιμήσεων ακινήτων). Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος, διαθέτοντας πλεονάζουσα ρευστότητα.

Alpha Trust Ανδρομέδα: Στη γνωστή ΑΕΕΧ συμμετέχουν (μειοψηφικά ποσοστά) η Eurobank με 6,56%, η Εθνική με 5,08% και η Alpha ΑΕΔΑΚ με 5%.

Altec: Ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Πειραιώς (14,978%), Eurobank (13,224%), Εθνικής (12,44%) και Alpha Bank (6,59%).

ΑΕΓΕΚ: Μεταξύ άλλων, μετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς με 19,38% και η Alpha Bank με 17,55%.

ΑΝΕΚ: Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 24,178% των μετοχών.

Byte Computers: Η Alpha Bank κατέχει το 13,03% του συνόλου των μετοχών της γνωστής εταιρείας πληροφορικής.

Doppler: Η Τράπεζα Αττικής εμφανίζεται στο μετοχολόγιο με ποσοστό 8,98%.

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Η πρώην ΑΤΕ κατέχει το 82,065% των μετοχών.

Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες: Η Alpha Bank εμφανίζεται με το 8,23% της εταιρείας.

Ιχθυοτροφεία Σελόντα: Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελούν και τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας: Πειραιώς 32,92%, Alpha Bank 21,97%, Eurobank 13,28% και Εθνική 11,44%. Επειδή τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα μετέχουν με 41,38% στην εισηγμένη Περσεύς, οι προαναφερθείσες τράπεζες κατέχουν έμμεσα θέση και σ’ αυτή την εταιρεία.

Καραμολέγκος: Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται με το 8,02% της εταιρείας.

MIG: Η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το 28,5% των μετοχών. Η MIG με τη σειρά της, διαθέτει -εκτός των άλλων- συμμετοχές και σε άλλες εισηγμένες όπως η Attica Group και ο Όμιλος Υγεία.

Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες: Η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Πειραιώς 32,51%, Alpha Bank 20,65%, Eurobank 15,64%, Εθνική 6,18%.

Πανγαία ΑΕΕΑΠ: Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει με 32,66% αποτελώντας τον δεύτερο τη τάξει μέτοχο της εισηγμένης.

Sato: Μετά από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εισηγμένης, ποσοστά κατέχουν οι τράπεζες Εθνική (23,74%), Alpha (16,9%) και Eurobank (10,37%).

Space Hellas: Η Alpha Bank κατέχει το 19,33% στην κερδοφόρο εταιρεία πληροφορικής.

Trastor ΑΕΕΑΠ: Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος μέτοχο με ποσοστό 39,41%.

Υ.Γ.: Οι τράπεζες κατέχουν επίσης σε αρκετές εισηγμένες εταιρίες μετατρέψιμες ομολογίες οι οποίες, εάν δεν πουληθούν και μετατραπούν σε μετοχές, θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε θέση σημαντικού ή και του σημαντικότερου μετόχου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v