Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ναδίρ η εξόρυξη χρυσού

Δραματική η πτώση της προμήθειας χρυσού φέτος, σύμφωνα με την ANZ, που αποδίδει την πτώση αυτή στις αλλαγές κυβερνητικών πολιτικών και στις γεωπολιτικές εντάσεις. Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ζήτηση χρυσού από τους καταναλωτές.

Στο ναδίρ η εξόρυξη χρυσού

Η προμήθεια χρυσού από τα ορυχεία έχει μειωθεί δραματικά φέτος, ενισχύοντας τις τιμές του κίτρινου μετάλλου λόγω και των γεωπολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με έκθεση της ANZ.

«Η ανάπτυξη της παραγωγής από τα ορυχεία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, με το ρίσκο να αυξάνεται», ανέφερε ο αναλυτής της ANZ Daniel Hynes.

Η παραγωγή χρυσού έχει μειωθεί κατά 2% τους πρώτους πέντε μήνες του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημείωσε o Hynes, επικαλούμενος στοιχεί από το World Bureau of Metal Statistics. Τον Μάιο μόνο, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Hynes, οι αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές σε χώρες παραγωγής δημιουργούν αβεβαιότητες και πλήττουν την προμήθεια του μετάλλου.

Στην Ινδονησία, η κυβέρνηση επέβαλε νέες κανόνες για τις άδειες εξόρυξης και εξαγωγής, με αποτέλεσμα η Freeport να κλείσει το ορυχείο Grasberg –ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, το οποίο παρήγαγε περίπου το 2% του χρυσού παγκοσμίως στο peak του.

Στην Τανζανία, η αβεβαιότητα αυξάνεται μετά την ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική των πόρων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αύξηση των royalties προς την κυβέρνηση.

Σε μια άλλη μεγάλη παραγωγός χώρα, τη Νότια Αφρική, οι αλλαγές στην χάρτα των εξορύξεων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ιδιοκτησία των εταιρειών που διαχειρίζονται τα ορυχεία.

«Με τις επενδυτικές συνθήκες να παραμένουν υποτονικές, είναι απίθανο να δούμε στο προβλέψιμο μέλλον ανάκαμψη στην προμήθεια από τα ορυχεία», σχολίασε ο Hynes.

Εν τω μεταξύ, βελτιώνεται η ζήτηση χρυσού από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η συνολική ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα, αυξήθηκε κατά 13% το β’ τρίμηνο του 2017, λόγω της ισχυρής αύξησης κατά 56% της ζήτησης από την Κίνα.

Οι τιμές του χρυσού κάνουν ράλι το τελευταίο διάστημα, λόγω της στροφής επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών ρίσκων, όπως οι εντάσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας και τα σήματα που στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

Τα futures του χρυσού ενισχύονται κατά 0,5% σήμερα, στα 1.298,8 δολάρια η ουγκιά. Η ANZ διατηρεί αμετάβλητο τον στόχο τριμήνου στα 1.300 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v