Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό το «dividend story» του ΧΑ

Παρά τη μεγάλη άνοδο που έχουν καταγράψει κατά τα τελευταία χρόνια, οι μετοχές των συστηματικών χρηματικών διανομών συνεχίζουν και φέτος να πρωταγωνιστούν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Αναλυτικός πίνακας.

Ισχυρό το «dividend story» του ΧΑ

Οι μετοχές των εταιρειών που προχωρούν συστηματικά σε διανομές μετρητών όχι μόνο υπεραπέδωσαν έντονα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά επιπλέον συνεχίζουν να τα πηγαίνουν πολύ καλά ακόμη και το 2017, όπου η ελληνική αγορά προσπαθεί να «πουλήσει» το αφήγημα του «recovery story».

Ειδικότερα, κατά τα χρόνια της κρίσης, όσες μετοχές διένειμαν συστηματικά μερίσματα ή επέστρεφαν κεφάλαια υπεραπέδωσαν στο ταμπλό του ΧΑ και αυτό συνέβη για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι παρακάτω:

α) Θεωρήθηκαν ως «ασφαλείς λιμένες», σε μια περίοδο που η βιωσιμότητα πολλών άλλων εταιρειών ήταν αμφίβολη.

β) Ενίσχυαν τη ρευστότητα των μετόχων τους, μέρος της οποίας μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκμετάλλευση ευκαιριών κατά τη διάρκεια της κρίσης («αγορές στα χαμηλά»).

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει τριάντα από τις μετοχές του ΧΑ (υπάρχουν και άλλες) που διανέμουν συστηματικά χρήματα στους μετόχους τους.

Οι μετοχές αυτές κατά την τελευταία πενταετία έχουν καταγράψει κατά μέσο όρο κέρδη 185% (πέραν των μερισμάτων που έχουν διανεμηθεί), σε αντίθεση με την πολύ φτωχότερη επίδοση του Γενικού Δείκτη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (+29,3%) και τις βαρύτατες απώλειες στις οποίες υποχρεώθηκε ο τραπεζικός κλάδος (-97,5%).

Φέτος, ωστόσο, αρκετοί χρηματιστηριακοί παράγοντες ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι μετοχές των μερισμάτων έχουν ήδη «τρέξει» πολύ, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις τους να θεωρούνται «απαιτητικές».

Αντίθετα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στους τίτλους των εταιρειών εκείνων που θα ωφεληθούν περισσότερο από την επικείμενη (προσδοκώμενη) οικονομική ανάκαμψη της χώρας («recovery story»).

Κόντρα στις απόψεις αυτές, οι μετοχές των χρηματικών διανομών καταφέρνουν (μέχρι τώρα τουλάχιστον) και φέτος όχι μόνο να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αλλά και να κινούνται στο πλαίσιο του Γενικού Δείκτη.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι τριάντα εξεταζόμενες μετοχές κέρδισαν κατά μέσο όρο 29,6% από την αρχή του έτους (πέραν των μερισμάτων που διένειμαν), επίδοση ελαφρά ανώτερη από την αντίστοιχη του Γενικού Δείκτη του ΧΑ (+29,2%) και του Δείκτη των Τραπεζών (+28,1%).

Πιθανοί λόγοι που ερμηνεύουν τη μέχρι σήμερα συνέχιση του «dividend story» στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι:

• Οι προσφερόμενες αποδόσεις (από 1,5% έως και 7%) είναι πολλαπλάσιες από τα τρέχοντα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων.

• Σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών, οι χρηματικές αυτές διανομές δείχνουν ότι -λίγο έως πολύ- μπορούν να συνεχιστούν και για επόμενα χρόνια.

• Σε περίπτωση που η οικονομία της χώρας εισέλθει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάκαμψης, θα ωφεληθούν τα αποτελέσματα του συνόλου των εταιρειών, άρα και όσων προβαίνουν σταθερά σε διανομές μετρητών.

Άλλωστε, στις πλείστες των περιπτώσεων, η δυνατότητα μιας εταιρείας να μοιράσει χρήμα είναι αποτέλεσμα της ικανής της διοίκησης και της πετυχημένης θέσης που έχει καταφέρει να αποκτήσει στην αγορά. Άρα, πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν (θεωρητικά τουλάχιστον) και τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τυχόν ευκαιρίες που θα προκύψουν στην αγορά.

• Ο περιορισμός του κινδύνου της χώρας (country risk) μειώνει το «επιτόκιο προεξόφλησης» (discount rate) των αναλυτών, επηρεάζοντας ανοδικά τις αποτιμήσεις όλων των μετοχών.

• Αρκετοί επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη για τη βεβαιότητα του «recovery story», οπότε συνεχίζουν να τοποθετούνται σε τίτλους χαμηλότερου κινδύνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v