Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια είναι τα όρια της κύριας «αμυντικής ζώνης»

Γιατί οι επενδυτές κρατούν... αποστάσεις από το Χρηματιστήριο και ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για την εγχώρια αγορά. Η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τα κρίσιμα επίπεδα για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

ΧΑ: Ποια είναι τα όρια της κύριας «αμυντικής ζώνης»

Μετά τις γεωπολιτικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, έχουν προστεθεί και οι ανησυχίες για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και το ενδεχόμενο μιας νέας ανάλυσης ποιότητας ενεργητικού (AQR) κατά απαίτηση του ΔΝΤ, ενδεχόμενο που η Κομισιόν απέρριψε με τον πιο επίσημο τρόπο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η εμφανής έλλειψη αγοραστών έφερε τον τραπεζικό κλάδο 11% χαμηλότερα από το υψηλό του τη Δευτέρα 28/8, πριν αντιδράσει ελαφρώς στο χθεσινό κλείσιμο.

Βραχυπρόθεσμα, αν και η διόρθωση έως τα επίπεδα των 800/810 μονάδων ήταν πάντοτε σενάριο με αρκετές πιθανότητες χωρίς να άλλαζε κάτι στην ανοδική τροχιά της αγοράς, η ταχύτητα της πτώσης στις τραπεζικές μετοχές σε συνδυασμό με τις αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν αλλάξει τη διάθεση ρίσκου στις τάξεις των επενδυτών.

Αν ωστόσο η εγχώρια αγορά θέλει να διατηρήσει τον ανοδικό βηματισμό της, η στήριξη των 800/810 μονάδων θα πρέπει να αναχαιτίσει τους πωλητές, όπως και την προηγούμενη φορά στα τέλη Ιουλίου, διαφορετικά το επόμενο επίπεδο στήριξης με σημαντική βαρύτητα είναι οι 765/ 770 μονάδες, πριν τη μικρή στήριξη στις 790 μονάδες. Υποχώρηση κάτω από τα επίπεδα των 790 μονάδων σίγουρα περιπλέκει την τεχνική εικόνα και λογικά θα πρέπει να συμβεί με ταυτόχρονο αρνητικό γύρισμα των μετοχικών αγορών στο εξωτερικό.

Η αρνητική αυτονόμηση της εγχώριας αγοράς, ενώ οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν, θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις εγχώριες αξίες και σε αυτή την περίπτωση οι στηρίξεις είναι αρκετά χαμηλότερα. Εφόσον η τρέχουσα ζώνη άμυνας αποδειχθεί ικανή να απορροφήσει τις πιέσεις, η επόμενη τεχνική αντίσταση είναι οι 835/840 μονάδες, πριν τον απώτερο στόχο για τη ζώνη τιμών των 857-862 μονάδων, που παραμένει δύσκολη περιοχή.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διέσπασε το range στην περιοχή των 2.150-2.230 μονάδων και καθαρά βραχυπρόθεσμα η στήριξη είναι στις 2.100/2.135 μονάδες, περιοχή που τεσταρίστηκε αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα. Παρακάτω είναι οι 1.950 μονάδες, οι οποίες αποτελούν επίσης σημαντική περιοχή.

Εφόσον η αγορά μπορέσει να υπερασπιστεί την περιοχή των 2.100-2.135 μονάδων επιτυχώς, ο στόχος θα παραμείνει η διάσπαση των 2.230 μονάδων.

Η επιμέρους τεχνική εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Για τον τραπεζικό κλάδο, στο προσκήνιο παραμένουν οι 960 μονάδες και παρακάτω βρίσκεται η πολύ ισχυρή περιοχή των 920 μονάδων, που θα πρέπει να βάλει stop στους πωλητές. Ο δείκτης, για να βελτιώσει την εικόνα του, θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τις 1.030 μονάδες, που αποτελούν την επόμενη ζώνη.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Η Αlpha Bank προσέγγισε επικίνδυνα το stop της τρέχουσας ανοδικής κίνησης, το οποίο διατηρείται στα 2,03/2,05 ευρώ, ενώ η ζώνη γύρω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (1,97-2,01 ευρώ) θα πρέπει να αποτελεί το τέλος σε κάθε πτωτικό σενάριο. Αν οι αγοραστές δεν επιθυμούν «περιπέτειες», θα πρέπει να κινήσουν αποφασιστικά τη μετοχή προς τα επίπεδα των 2,12-2,15 ευρώ και τα 2,20-2,25 ευρώ σε μεταγενέστερο επίπεδο.

Για την Εθνική Τράπεζα, το τελικό stop είναι στα επίπεδα του 0,319 ευρώ ενώ και η υποχώρηση κάτω από το 0,335 ευρώ έχει «χαλάσει» αρκετά την τεχνική εικόνα. Από την άλλη πλευρά, κατοχύρωση του 0,335-0,34 ευρώ φέρνει ως στόχο τα επίπεδα του 0,354 ευρώ ανά μετοχή.

Στη Eurobank, το stop είναι στο 0,803 ευρώ, επίπεδο το οποίο αν έρθει στο προσκήνιο, θα βγάλει σημαντικές εντολές πώλησης και κλείσιμο θέσεων στα παράγωγα. Η μετοχή αντέδρασε από την ασθενή στήριξη του 0,83 ευρώ και αναζητά ανοδική διαφυγή προς τα επίπεδα ανώτερα των 0,88-0,90 ευρώ.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη βελτίωση και την προσέγγιση της αντίστασης στα 4,96-5,00 ευρώ, ήρθε η πτώση του 15% και η άμεση διάσπαση της βραχυπρόθεσμης στήριξης στα 4,35 ευρώ, όπου ήταν και το stop loss της τρέχουσας κίνησης. Επόμενη στήριξη η ζώνη γύρω από τα 4,15 ευρώ, ενώ για να κινηθεί υψηλότερα πρέπει να διασπάσει τα 4,35-4,40 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v