Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στις ζώνες άμυνας παραμένει η προσοχή

Οσο το ΧΑ παραμένει κοντά στα επίπεδα των 800-810 μονάδων χωρίς να ξεφεύγει, το σενάριο της πτώσης αρχίζει και αποκτά αυξημένες πιθανότητες. Τι μηνύματα «στέλνει» ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η εικόνα στις τράπεζες.

XA: Στις ζώνες άμυνας παραμένει η προσοχή

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένει η αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τη στήριξή του στις 963 μονάδες αλλά με τις επιμέρους μετοχές του να εμφανίζουν και πάλι διαφοροποιημένη συμπεριφορά, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όσο και στις τελικές δημοπρασίες.

Αυτή που προβληματίζει περισσότερο από τις τραπεζικές μετοχές είναι η αδυναμία της Alpha Bank να κινηθεί υψηλότερα από το εύρος των 2,02-2,08 ευρώ, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις στις δημοπρασίες γίνεται πλήρης αντιστροφή του όποιου θετικού κλίματος καλλιεργείται ενδοσυνεδριακά.

Οι ανησυχίες για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο διατηρούνται αμείωτες και αυτό βαραίνει αρκετά στην προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών των μετοχών, αν και ΟΠΑΠ, Motor Oil και Viohalco κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Βραχυπρόθεσμα, όσο η αγορά παραμένει κοντά στα επίπεδα των 800/810 μονάδων χωρίς να ξεφεύγει, το σενάριο της βύθισης προς τις 790 μονάδες αρχίζει και αποκτά αυξημένες πιθανότητες. Οι πιθανότητες αυξάνονται γιατί η εγχώρια αγορά αδυνατεί να καρπωθεί το θετικό momentum του γερμανικού δείκτη DAX, ο οποίος από το πρόσφατο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του στις 29/8 και τις 11.869 μονάδες μετράει ήδη 4% ανοδική αντίδραση.

Η αγορά πάντως μπορεί να διατηρήσει τον ανοδικό βηματισμό της, αν και εφόσον στο εβδομαδιαίο κλείσιμο η στήριξη των 800/810 μονάδων αναχαιτίσει τους πωλητές, όπως και την προηγούμενη φορά στα τέλη Ιουλίου.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Διαφορετικά, η μικρή στήριξη στις 790 μονάδες θα έρθει άμεσα στο προσκήνιο, πριν το ουσιαστικό επίπεδο στήριξης που είναι οι η περιοχή των 765 μονάδων. Η υποχώρηση κάτω από τα επίπεδα των 790 μονάδων δεν θα αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη για τους αγοραστές και επίσης θα υπάρξει και μαζικό stop loss στις long θέσεις στα παράγωγα. Η αρνητική αυτονόμηση της εγχώριας αγοράς, ενώ οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν, θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις εγχώριες αξίες και σε αυτή την περίπτωση, οι στηρίξεις είναι αρκετά χαμηλότερα.

Η τρέχουσα ζώνη άμυνας πάντως είναι ικανή να απορροφήσει τις πιέσεις, αν και το καλό κλίμα στις ξένες αγορές συνεχιστεί. Η επόμενη τεχνική αντίσταση είναι οι 830/835 μονάδες, πριν τον απώτερο στόχο για τη ζώνη τιμών των 857-862 μονάδων, που παραμένει η πιο αξιόλογη αντίσταση.

Πόντους σε αυτό το σενάριο δίνει και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παραμένει εντός της βραχυπρόθεσμης περιοχής στήριξής του στις 2.100/2.135 μονάδες, περιοχή που αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα έρθει στο προσκήνιο και έχει κρατήσει. Εφόσον η αγορά μπορέσει να υπερασπιστεί την περιοχή των 2.100-2.135 μονάδων επιτυχώς, ο στόχος θα παραμείνει η διάσπαση των 2.230 μονάδων.

Για τον τραπεζικό κλάδο, στο προσκήνιο παραμένουν οι 960 μονάδες και παρακάτω βρίσκεται η πολύ ισχυρή περιοχή των 920 μονάδων, που θα πρέπει να βάλει stop στους πωλητές. Ο δείκτης, για να βελτιώσει την εικόνα του, θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τις 1.030 μονάδες, που αποτελούν την επόμενη ζώνη.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Η Αlpha Bank παραμένει επικίνδυνα κοντά στο stop της τρέχουσας ανοδικής κίνησης, το οποίο διατηρείται στα 2,02 ευρώ, ενώ η ζώνη γύρω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (1,97-2,01 ευρώ) θα πρέπει να αποτελεί το τέλος σε κάθε πτωτικό σενάριο. Αν οι αγοραστές δεν επιθυμούν «περιπέτειες», θα πρέπει να κινήσουν αποφασιστικά τη μετοχή προς τα επίπεδα των 2,12-2,15 ευρώ και τα 2,20-2,25 ευρώ σε μεταγενέστερο επίπεδο.

Για την Εθνική Τράπεζα, το τελικό stop είναι στα επίπεδα του 0,319 ευρώ ενώ και η υποχώρηση κάτω από το 0,335 ευρώ έχει «χαλάσει» αρκετά την τεχνική εικόνα. Από την άλλη πλευρά, κατοχύρωση του 0,335-0,34 ευρώ φέρνει ως στόχο τα επίπεδα του 0,354 ευρώ ανά μετοχή.

Στη Eurobank, το stop είναι στο 0,803 ευρώ, επίπεδο το οποίο αν έρθει στο προσκήνιο, θα βγάλει σημαντικές εντολές πώλησης. Η μετοχή αντέδρασε από την ασθενή στήριξη του 0,83 ευρώ και αναζητά ανοδική διαφυγή προς τα επίπεδα ανώτερα των 0,88-0,90 ευρώ.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η άμεση διάσπαση της βραχυπρόθεσμης στήριξης στα 4,35 ευρώ και η παραμονή χαμηλότερα δεν είναι ευνοϊκό στοιχείο για τη μετοχή. Επόμενη στήριξη, η ζώνη γύρω από τα 4,15 ευρώ, ενώ για να κινηθεί υψηλότερα πρέπει να διασπάσει τα 4,35-4,40 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v