Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στην εκκίνηση για 3ετές καλυμμένο ομόλογο η ΕΤΕ

Στην πρώτη πώληση ελληνικού τραπεζικού ομολόγου από το 2014 εξετάζει να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα. Στα €300 με €500 εκατ. το μέγεθος της έκδοσης, σύμφωνα με το Reuters. Απόδοση κοντά στο 3,75% βλέπουν αναλυτές.

Κοντά στην εκκίνηση για 3ετές καλυμμένο ομόλογο η ΕΤΕ

H Eθνική Τράπεζα είναι κοντά στο να δώσει εντολή για την έκδοση ενός 3ετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 300 ως 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters.

Θα πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου από ελληνική τράπεζα από το 2014. 

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η αγορά βρίσκεται σε αναμονή για μια έκδοση ελληνικού τραπεζικού ομολόγου μετά την επιστροφή της χώρας στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο. 

Μια πώληση καλυμμένου ομολόγου, η πιο ασφαλής και γρήγορη μορφή τραπεζικού χρέους, θα είναι μια λογική επιλογή ώστε να ανακτήσει μια τράπεζα την πρόσβαση στις αγορές και να ομαλοποιήσει το προφίλ χρηματοδότησής της. 

Η Εθνική επιβεβαίωσε στο IFR του Reuters ότι εξετάζει την έκδοση καλυμμένου ομολόγου, αλλά δεν έχει ακόμα δώσει εντολή σε αναδόχους για την έναρξη των διαδικασιών. 

Νωρίτερα το 2017, η τράπεζα συμπεριέλαβε την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου στους στρατηγικούς της στόχους και βρίσκεται σε τροχιά να εξαλείψει τη χρηματοδότησή της από τον ELA βραχυπρόθεσμα, έχοντας μειώσει την έκθεσή της στα 2,6 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2015. 

«Η εκτέλεση των εναπομεινασών κεφαλαιακών δράσεων και άλλων πρωτοβουλιών, που αναμένονται κατά τους επόμενους μήνες, θα επιτρέψουν στην ΕΤΕ να απεμπλακεί πλήρως από τον ELA» σημείωσε η τράπεζα σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το IFR του Reuters, αν υπάρξει τελικά έκδοση χρέους, θα έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των ευρωπαϊκών καλυμμένων ομολόγων.

Όπως σημειώνει ο Michael Spies, αναλυτής της Citi για τα καλυμμένα ομόλογα, προέβλεψε σε σημείωμά του αυτόν τον μήνα πως ένα ελληνικό καλυμμένο 5ετές θα είχε απόδοση κοντά στο 3,75%, περίπου 160 μονάδες βάσης πάνω από το τουρκικό καλυμμένο ομόλογο με την υψηλότερη απόδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v