Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roadshow: Τι έγινε στα πρώτα ραντεβού στο Λονδίνο

«Διαβασμένοι» για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκαν οι θεσμικοί επενδυτές. Οι τράπεζες στο επίκεντρο των τετ α τετ. Οι βολιδοσκοπήσεις των ξένων και το παράλληλο ενδιαφέρον για τα εταιρικά ομόλογα. Νέος γύρος συναντήσεων σήμερα.

Roadshow: Τι έγινε στα πρώτα ραντεβού στο Λονδίνο

Τράπεζες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συστήθηκαν φέτος σε μεγάλη μερίδα ξένων διαχειριστών, νέες επαφές και οι παλιοί «γνώριμοι», ολοκλήρωσαν χθες τον πρώτο κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους διεθνών funds.

Η μέρα κύλησε με σειρά one to one meetings μεταξύ στελεχών εισηγμένων επιχειρήσεων και εκπροσώπων μεγάλων funds, αλλά και την καθιερωμένη βράβευση των χορηγών του ελληνικού διημέρου.

Οι εγχώριες και μη εξελίξεις που αφορούν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και η αξιοπρόσεκτη -τουλάχιστον-πορεία των εν λόγω τίτλων στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες ήταν στοιχεία αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών.

Η Τράπεζα Πειραιώς προφανώς χρεώθηκε μία μερίδα επιπλέον ερωτήσεων, καθώς οι αναλυτές του εξωτερικού φάνηκαν ιδιαίτερα διαβασμένοι σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Από κει και πέρα, η πιθανότητα νέων αυξήσεων κεφαλαίου, stress tests, οι εξελίξεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, η πιθανή αναγκαιότητα εκ νέου ελέγχου ποιότητας ενεργητικού, ήταν ζητήματα που απευθύνθηκαν στους εκπροσώπους όλων των τραπεζών.

«Ποιοτικότερου χαρακτήρα ερωτήματα και με το βλέμμα μπροστά», ήταν η περιγραφή Ελλήνων χρηματιστών στο ερώτημα του Euro2day.gr σχετικά με το ενδιαφέρον των αναλυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Οι απορίες τους, οι διευκρινίσεις που ζητούσαν για συγκεκριμένα μεγέθη ή άλλα στοιχεία που άπτονται των εισηγμένων εταιρειών αφορούσαν στο μέλλον και αυτό ερμηνεύεται ως ενδιαφέρον για τοποθετήσεις και όχι ως βολιδοσκόπηση για επικείμενες πωλήσεις» σχολιάζει στο Euro2day.gr επικεφαλής χρηματιστηριακής εταιρείας που δίνει το παρών στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια.

Πέραν των τραπεζών, Όμιλος Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Folli Follie, προηγούνται σε προγραμματισμένες συναντήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν σε σημαντική μερίδα αναλυτών εταιρείες μικρομεσαίες και λιγότερο γνωστές στους ξένους διαχειριστές, όπως για παράδειγμα η Κρι-Κρι.

Τα εταιρικά ομόλογα επίσης περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των funds. Οι ξένοι διαχειριστές εμφανίστηκαν γνώστες της έως τώρα πορείας των σχετικών εκδόσεων ενώ ήταν ενημερωμένοι και για κάποιες από τις επικείμενες, συζητώντας με στελέχη των εταιρειών αυτών τις προοπτικές και τους στόχους που η νέα χρηματοδότηση θα σηματοδοτήσει.

Η -για πρώτη φορά- παρουσία εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η χθεσινή πρώτη μέρα περιελάμβανε και την καθιερωμένη βράβευση των χορηγών του φετινού roadshow: Eπενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Finance, Eurobank Equities, Morgan Stanley, NBG Securities, Pantelakis Securities, Πειραιώς Χρηματιστηριακή και Deloitte.

Σήμερα θα συνεχισθεί, με ακόμα πιο αυξημένους ρυθμούς, η ροή των one to one meetings, τα οποία θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα. Μεγάλη μερίδα χρηματιστών αλλά και εκπροσώπων εισηγμένων επιχειρήσεων θα παραμείνουν στο Λονδίνο και την Παρασκευή, καθώς έχουν προγραμματίσει επιπλέον επαφές με ξένους επενδυτές.

Η… παραδοσιακή επίσκεψη των στελεχών του Χρηματιστηρίου στον οίκο FTSE επίσης αναμένεται να γίνει φέτος, αυτή τη φορά όχι για τη συζήτηση πιθανής μεταφοράς της αγοράς στην κατηγορία ανεπτυγμένων αγορών, καθώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει αλλά και ούτε να θεωρείται ουσιαστικά μείζον.

«Τους τελευταίους πολλούς μήνες, η εγχώρια αγορά αποτελεί πόλο έλξης και για διαχειριστές που επικεντρώνονται στις αναδυόμενες αγορές, προσφέροντας όμως ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαντώνται στις ανεπτυγμένες» σχολίαζε χθες στο Εuro2day.gr εκπρόσωπος της κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο, φέτος κλείνουν 20 χρόνια συνεργασίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τον διεθνή οίκο FTSE, κατά συνέπεια μία συνάντηση στελεχών των δύο πλευρών θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v