ΕΧΑΕ: Αυξημένο ενδιαφέρον και 650 one to one meetings στο Roadshow

Θετικό περιβάλλον διαμορφώνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μακροοικονομική σύγκλιση, δήλωσε από το Λονδίνο ο Σ. Λαζαρίδης. Kρίσιμο το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης. Πέντε λόγους για τους οποίους ξεκίνησε η ανάκαμψη της οικονομίας παρουσίασε τραπεζίτης της Berenberg.

ΕΧΑΕ: Αυξημένο ενδιαφέρον και 650 one to one meetings στο Roadshow

Ολοκληρώθηκε σήμερα το 12ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (12th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΧΑΕ.

Το φετινό Roadshow, ακολουθώντας την παράδοση των έντεκα (11) προηγούμενων διοργανώσεων, έδωσε τη δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να παρουσιάσουν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τις επιχειρηματικές τους εξελίξεις και προοπτικές. Συνολικά συμμετείχαν τριάντα τρεις (33) εισηγμένες εταιρείες από τριάντα (30) ομίλους.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 650 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν 90 επενδυτικά funds και 125 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, σημείωσε: «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μακροοικονομικής σύγκλισης και των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αυτά αξιολογήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον που επιτρέπει την ανάδειξη των επιχειρηματικών προτάσεων στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής δυναμικής. Το γεγονός αυτό, χρηματιστηριακά, αποτυπώνεται από τη θετική πορεία της αγοράς από την αρχή του χρόνου, από τη μείωση της μεταβλητότητας σε ιστορικά χαμηλά κάτω του 15% καθώς και την αυξημένη συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών σε επίπεδα άνω του 60%.

Ο λόγος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση το 2017, λόγω της βελτίωσης των τιμών των εισηγμένων εταιρειών. Παρ' όλα αυτά παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που συνεχίζει να επιτρέπει τη διαμόρφωση προσδοκιών βελτίωσης των αποτιμήσεων.

Στο φετινό 12ο Roadshow σημειώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για συναντήσεις επενδυτικών οίκων και αναλυτών με τις διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών, επιτρέποντας έτσι την ευρύτερη εκπροσώπηση των κλάδων του χρηματιστηρίου ώστε, για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη κρίση, να δοθεί η δυνατότητα σε 33 εταιρείες να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γκότσης τόνισε: «Οι διαπιστώσεις από τις εκδηλώσεις και συναντήσεις που είχαν στελέχη σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και επίσημοι φορείς με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου είναι αρκετά αισιόδοξες. Με δεδομένη την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της διαγραφόμενης θετικής εξέλιξης, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, στις αποδόσεις και τις προοπτικές κλάδων και επιχειρήσεων. Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι συμμετέχοντας σε μια καλά ρυθμισμένη αγορά, επενδύουν σε μια κεφαλαιαγορά στην οποία μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».

O υπουργός κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι δείχνουν την επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης, κάτι που ήταν και το θέμα της ομιλίας του.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2017 και στη μείωση της ανεργίας, ενώ υπογράμμισε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το τρέχον έτος, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελληνική οικονομία για επενδύσεις, ανάμεσα στα άλλα επισήμανε ότι είναι χώρα της ευρωζώνης με σταθερό νομισματικό σύστημα, ότι παρέχει σταθερότητα σε μια γεωγραφική περιοχή που παρουσιάζει αλλαγές και ότι αποτελεί ενεργειακό κόμβο για την Ευρασία. Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα συμβάλει στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα.



O αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Χουλιαράκης στην ομιλία του τόνισε: «Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι καθοριστική. Θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει και να αποκτήσει δυναμική. Θα ανοίξει δε τον δρόμο για την Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με ό,τι προέβλεπε η τελευταία αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, οι τράπεζες βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου των ισολογισμών τους με χρήση αξιόπιστων εργαλείων και στο πλαίσιο συγκεκριμένων στόχων. Μια νέα αξιολόγηση του ενεργητικού τους θα αποτελούσε αναίτια απόσπαση από το έργο τους».



Σε πάνελ για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της συμμετείχαν ο κ. Daniele Antonucci, Senior European Economist, Managing Director της Morgan Stanley και ο κ. Carsten Hesse, European Economist της Berenberg Bank. Οι σχετικές παρουσιάσεις επισυνάπτονται.

Ο κ. Antonucci στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Hesse σημείωσε: «Υπάρχουν 5 λόγοι για τους οποίους έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: (1) Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ στις πρώτες θέσεις υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ των χωρών της ΕΕ από το 2010. (2) Η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει το δίδυμο έλλειμμα (έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και έλλειμμα προϋπολογισμού) σε αντίστοιχο πλεόνασμα. (3) Η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της και σημείωσε άνοδο από τη θέση 110 στην 60 στον δείκτη "ευκολίας του επιχειρείν" (ease of doing business) ενώ ταυτόχρονα το κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 15% από το 2008, έναντι αύξησης κατά 18% στην ΕΕ. (4) Η Ελλάδα βελτιώνει τις εξαγωγές και τον τουρισμό της (οι τουριστικές αφίξεις έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2012). (5) Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία και Κύπρος, χώρες με αντίστοιχη συμμετοχή σε πρόγραμμα, έχουν ήδη ανακάμψει και η πιθανότητα η Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία τους είναι μεγάλη».

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του κ. André Küüsvek, Διευθυντή Local Currency and Capital Markets Development της EBRD, της κ. Ράνιας Αικατερινάρη, Διευθύνουσας Συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, του κ. Ηλία Αθανασίου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Enterprise Greece, του κ. Απόστολου Γκουτζίνη, Partner της Shearman & Sterling LLP και του κ. Ιωάννη Κυριακόπουλου, CFO της Εθνικής Τράπεζας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιώργος Κουτσός, Partner της Deloitte Business Solution SA.

Ο κ. Küüsvek για τη δράση της EBRD αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων τόνισε: «Η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος με το Eurogroup, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Η EBRD συνεχίζει να ενισχύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας σε υποστήριξη και επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Από την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης και να καταστεί αποτελεσματικός κόμβος χρηματοδότησης μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω μετοχών και ομολόγων».

Η κα Αικατερινάρη στην τοποθέτησή της σημείωσε: «Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας επεξεργάζεται ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο που στηρίζεται στην υιοθέτηση σύγχρονων και βέλτιστων πρακτικών διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης, με στόχο την αύξηση της αξίας της περιουσίας του δημοσίου και των εσόδων, και παράλληλα, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της εταιρείας είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό των δημοσίων επιχειρήσεων σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα και πρακτικές. Στην κατεύθυνση αυτή, πολύ σημαντική είναι η εδραίωση ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, με τεκμηριωμένο στρατηγικό και επιχειρηματικό σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα, καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, ισχυρές ομάδες αλλά και ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης που θα υποστηρίζει την υπεύθυνη διοίκηση, τη διαφάνεια και την επικοινωνία. Ο μετασχηματισμός δεν είναι ποτέ εύκολος όταν πρόκειται για αλλαγές μεγάλης εμβέλειας, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για την οικονομική σταθερότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και εν τέλει τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο κ. Γκουτζίνης, για τη σημασία της αγοράς στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε: «Οι κεφαλαιαγορές και άλλες πηγές χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Πάντα έτσι ήταν. Ωστόσο, οι τρέχουσες συνθήκες στη χώρα καθιστούν την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό την πρώτη προτεραιότητα - όχι μια από τις πολλές προτεραιότητες. Η χρηματοπιστωτική βελτίωση και ανάπτυξη απαιτούν πολιτική σταθερότητα, υγιή δημόσια οικονομικά, ασφάλεια δικαίου και σταθερό και προηγμένο νομοθετικό πλαίσιο. Η χώρα μας έχει επιτύχει πολλά από το 2010 στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι επιτυχίες πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για περαιτέρω επιτάχυνση των εξελίξεων αλλά και αξιοποίηση της τρέχουσας διαθέσιμης παγκόσμιας ρευστότητας».

Ο κ. Κυριακόπουλος κάλυψε εμπεριστατωμένα τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.

Το Roadshow υποστηρίχθηκε από επτά (7) από τις μεγαλύτερες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες Alpha Finance, ΒΕΤΑ Securities, Eurobank Equities, Investment Bank of Greece, NBG Securities, PANTELAKIS Securities, Piraeus Securities, από τη διεθνή επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte και την εταιρεία παροχής νομικών συμβουλών Shearman & Sterling.

Η φετινή διοργάνωση υποστηρίζεται από τον οργανισμό Enterprise Greece - Invest & Trade, τονίζει η ΕΧΑΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v