Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Αυξημένα «στα χαρτιά» κατά 24% τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου, στα περυσινά επίπεδα διαμορφώθηκε το EBITDA. Ποιοι εισηγμένοι όμιλοι ξεχώρισαν, o κομβικός ρόλος της ΔΕΗ και οι αδύναμοι κρίκοι της οικονομικής κρίσης. Στατιστικά στοιχεία και αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Αύξηση κερδών «στα χαρτιά» εμφάνισαν αθροιστικά οι εισηγμένες εταιρείες κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, καθώς η βελτίωση στην «κάτω γραμμή» ήταν αποτέλεσμα κυρίως έκτακτων αποτελεσμάτων (θετικών φέτος ή αρνητικών πέρυσι) αλλά και της πορείας των ομίλων που χαρακτηρίζονται από έντονη διεθνοποίηση εργασιών.

Αντίθετα, πολλές εταιρείες -μεταξύ των οποίων οι εμπορικές και αυτές των τροφίμων- που δραστηριοποιούνται κυρίως στην ελληνική αγορά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια σαφώς δυσκολότερη συγκυρία λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης.

Τέλος, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτέλεσαν παράγοντες που φαίνεται πως επηρέασαν πτωτικά τις επιδόσεις αρκετών εταιρειών.

Έτσι, η ανοδική πορεία των εταιρικών κερδών συνεχίζεται και το 2017 για μια ακόμη χρονιά (ξεκίνησε από το 2014) ωστόσο φέτος εμφανίζονται σαφή σημεία κόπωσης, με τις αναλογίες  κερδοφόρων/ζημιογόνων εταιρειών και ομίλων που βελτίωσαν τις επιδόσεις τους έναντι αυτών που την επιδείνωσαν να είναι χειρότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα, αύξηση κύκλου εργασιών κατά 13,2% (συνέβαλε συγκυριακά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, επηρεάζοντας τους τζίρους των διυλιστηρίων και των εταιρειών καυσίμων), διατήρηση του EBITDA σε σχετικά σταθερά επίπεδα (+1%) και άνοδος των καθαρών κερδών κατά 24% είναι η αθροιστική εικόνα των 162 εισηγμένων ομίλων (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) που δημοσίευσαν τα εξαμηνιαία οικονομικά τους αποτελέσματα μέχρι το Σάββατο 30/9 το απόγευμα.

«Πίσω από τα νούμερα» των αποτελεσμάτων μπορεί κάποιος να διακρίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α) Κομβικό ρόλο έχει διαδραματίσει  στη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων η ΔΕΗ. Και αυτό, γιατί αφενός η Επιχείρηση έχει εμφανίσει εντονότατη υποχώρηση λειτουργικών κερδών (EBITDA), πτώση ωστόσο που περιορίζεται δραστικά στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων, εξ’ αιτίας του κονδυλίου «κέρδη από πώληση της ΑΔΜΗΕ» ύψους 172 εκατ. ευρώ.

β) Μια ευρεία σειρά ομίλων μεγάλης (π.χ. Coca-Cola HBC, Μυτιληναίος, Viohalco, Sarantis, Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) ή και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (πχ Flexopack, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Καράτζης, Ικτίνος, Autohellas, ΧΑΛΚΟΡ, Mermeren Kombinat, ΓΕΚΕ, PROFILE) συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της λόγω των αυξημένων εξαγωγών και του ανερχόμενου τουρισμού.

γ) Κάποιες δεκάδες εταιρείες κερδίζουν μερίδια στην ελληνική αγορά και όντας κερδοφόρες και υγιείς, διεκδικούν «καλύτερες μέρες» σε μια οικονομία που αναμένεται να ανακάμψει (π.χ. Quest Holdings, Κανάκης, Βογιατζόγλου, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, Space Hellas, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Γενική Εμπορίου).

δ) Δεκάδες εταιρείες ταλαιπωρούνται έντονα από την πολυετή εγχώρια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα είτε να βλέπουν τις επιδόσεις τους να κυμαίνονται σε φτωχά επίπεδα, είτε ακόμη να χρειάζονται τη στήριξη των τραπεζών και των μετόχων τους, προκειμένου να επιβιώσουν.

Σε κλαδικό επίπεδο τώρα:

* Τα διυλιστήρια ανέβασαν περαιτέρω τις επιδόσεις τους δραστηριοποιούμενα σε ένα περιβάλλον ακόμη μεγαλύτερου διεθνούς περιθωρίου διύλισης σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

* Καλύτερες επιδόσεις είχαμε για τους περισσότερους ομίλους του μεταλλουργικού κλάδου, είτε λόγω της ανόδου των εξαγωγών τους, είτε εξ’ αιτίας των αυξημένων μικτών περιθωρίων που προκάλεσαν οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές των μετάλλων.

* Μικρότερες οι ζημίες για τις εταιρείες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, με κάποιες από αυτές (Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και Μουζάκης) να επιστρέφουν σε κέρδη μετά από πολλά χρόνια.

* Κάπως καλύτερη η εικόνα στο χώρο της πληροφορικής, ιδίως λόγω των εκτός Ελλάδας δραστηριοτήτων τους.

* Σαφή βελτίωση παρουσίασε η «κάτω γραμμή» στις ομίλους του κλάδου της υγείας.

* H αύξηση της τιμής του πετρελαίου ήταν ένας από τους λόγους που ψαλίδισε την κερδοφορία των εταιρειών του ακτοπλοϊκού κλάδου (έκτακτα κέρδη στην ΑΝΕΚ).

* Οι εταιρείες ακινήτων, σε αντίθεση με πέρυσι, είτε δεν ενέγραψαν λογιστικές απομειώσεις, είτε το ύψος αυτών ήταν σαφώς χαμηλότερο, είτε τέλος λογιστικοποίησαν θετικές υπεραξίες από την αποτίμηση των ακινήτων τους.

* Η αύξηση του τουρισμού δεν πρόλαβε να αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις όλων των εταιρειών, πλην όμως επηρέασε ήδη τα «ξενοδοχεία πόλης», με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των ΛΑΜΨΑ και ΓΕΚΕ..

* Προβληματισμός στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω της ανυπαρξίας μεγάλων έργων μετά την ολοκλήρωση των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων. Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο των εταιρειών που οι εργασίες τους επηρεάζονται από τις υλοποιούμενες επενδύσεις στην οικονομία.

* Ασθενής ζήτηση και πόλεμος τιμών χαρακτήρισε αρκετούς κλάδου της οικονομίας, μεταξύ των οποίων το λιανικό εμπόριο και πολλές κατηγορίες τροφίμων. Φέτος, δεν επαναλήφθηκαν σε μια σειρά εταιρειών οι περυσινές προβλέψεις που είχαν εγγράψει για την «υπόθεση Μαρινόπουλου».

Στατιστικά στοιχεία

* Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 13% (από 27,5 σε 31 δισ. ευρώ).

* Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 3,7, έναντι 3,66 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+1%).

* Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 24% (από τα 742 στα 922 εκατ. ευρώ). Ορισμένες εταιρείες επηρέασαν σε πολύ σημαντικό τα αποτελέσματα (πχ θετικά οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Folli-Follie και αρνητικά η ΔΕΗ).

* 23 εισηγμένες έκλεισαν το α’ εξάμηνο με αρνητικά ίδια κεφάλαια (Compucon, DIONIC, Forthnet, Frigoglass, Pasal, Sato, Ακρίτας, ΑΝΕΚ, ΒΙΟΤΕΡ, ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν, Χατζηκρανιώτης, Τρόπαια, ΚΡΕΚΑ, Yalco, MARAK, Lavipharm, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Μπουτάρης, Eurobrokers, Σφακιανάκης, Νίκας, Βαράγκης).

* Θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμο συν χρεόγραφα προς πώληση μεγαλύτερα από το άθροισμα των τραπεζικών υποχρεώσεων) σημείωσαν 27 εισηγμένες (Καρέλιας, Entersoft, ΕΧΑΕ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, BriQ Properties, Αεροπορία Αιγαίου, Κανάκης, Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πίστη, Sarantis, Quest Holding, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΘ, Mediterra, Nexans Hellas,ΓΕΚΕ, ΕΚΤΕΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, PROFILE, AS Company, IDEAL, Optronics, Epsilon Net).

* Από τις 162 εισηγμένες, καθαρά κέρδη σημείωσαν οι 93 και σε ζημίες υποχρεώθηκαν οι 69.

* Από τις εισηγμένες, βελτίωσαν το καθαρό τους αποτέλεσμα (είτε αύξησαν τα κέρδη τους, είτε περιόρισαν τις ζημίες τους) οι 86, ενώ τα επιδείνωσαν (είτε μείωσαν τα κέρδη τους, είτε ανέβασαν τις ζημίες τους) οι 74.

* Από κερδοφόρο αποτέλεσμα στο πρώτο μισό του 2016 έκλεισαν το πρώτο φετινό εξάμηνο με ζημίες 14 εισηγμένες (Druckfarber, Cenergy, Intralot, Lamda Development, Mevaco, Nexans Hellas, VIDAVO, ΒΙΣ, ΕΚΤΕΡ, Ίλυδα, Παΐρης, IDEAL, Eurobrokers,  Intrakat).

* Από ζημίες στο πρώτο μισό του 2016 έκλεισαν το πρώτο φετινό εξάμηνο (turn around stories) 12 εταιρείες (Intracom Holdings, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΑΝΕΚ, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Κρητών Άρτος, Κτήμα Λαζαρίδη, Μουζάκης, Αθηνά, Μπουτάρης, Μύλοι Σαραντόπουλου, Νίκας).


ΥΓ: Να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών είτε τα φετινά, είτε τα περυσινά αποτελέσματα έχουν επηρεαστεί από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, οπότε η σύγκριση δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v