Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Autonomous Research: Δεν έχουν ανάγκες κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες

Δεν πιστεύουμε ότι το AQR έχει νόημα για τις τράπεζες, σημειώνει ο οίκος. Υποβαθμίζει σε neutral την Alpha, σε χειρότερη θέση η Πειραιώς. Γιατί προτιμά την Εθνική. Τι προβλέπει για τα NPEs και τα stress tests του 2018.

Autonomous Research: Δεν έχουν ανάγκες κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες

Δεν έχουν ανάγκες κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες και το AQR δεν έχει νόημα, επισημαίνει η εταιρεία ανεξάρτητης έρευνας Autonomous Research σε σημερινό της report για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι η Autonomous Research είναι ένας από τους σημαντικότερους οίκους ανεξάρτητης έρευνας και ανάλυσης στην Ευρώπη και ίσως ο κορυφαίος για τον κλάδο χρηματοοικονομικών εταιριών και τραπεζών.

Η ΕΤΕ παραμένει η προτιμώμενη τράπεζα για την εταιρεία, ενώ μειώνει τη σύστασή της σε ουδέτερη πλέον για την Alpha Bank. Διατηρείται η ουδέτερη σύσταση για τη Eurobank και σύσταση υποαπόδοσης για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο οίκος εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο του stress test για το 2018, την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 και του TAR, ενώ καταθέτει τις εκτιμήσεις του για τη μείωση των NPEs το 2020. 

Οι φόβοι του AQR, που πυροδοτήθηκαν από το ΔΝΤ, δημιούργησαν σημαντική μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα. Αυτά φαίνεται ότι έχουν διαλυθεί τώρα, μετά τα σχόλια του ΔΝΤ ότι δεν είναι απαραίτητο ένα «πλήρες AQR», εξηγεί η Autonomous Research.

«Δεν πιστεύουμε ότι το AQR έχει νόημα για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουμε ότι ο ρυθμιστής έχει μια πολύ καλή εικόνα της ποιότητας των υποκείμενων στοιχείων του ενεργητικού, δεδομένου ότι παρακολουθεί λεπτομερώς ένα σύνολο δεικτών ποιότητας στοιχείων ενεργητικού ανά τρίμηνο, ως μέρος των σχεδίων μείωσης των NPEs», σημειώνει ο οίκος ανεξάρτητης έρευνας.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι ο SSM διεξάγει επί του παρόντος επισκόπηση των δανειακών βιβλίων των τραπεζών, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν παγίδων στα NPEs και στην αναγνώριση των δανείων, καθώς και κατά πόσο οι τράπεζες διαθέτουν τα εργαλεία για να επιτύχουν τη μείωση στα NPEs για το 2018-19 βάσει των στόχων.

Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου και οι όποιες αδυναμίες θα αντικατοπτριστούν στις αλλαγές των σχεδίων μείωσης των NPEs. Αναμένουμε επίσης ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις πιθανές απώλειες του stress test του 2018, δεδομένου ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015 για μακροοικονομικές υποθέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

«Για λόγους επεξήγησης, προσομοιώνουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστεί το κεφάλαιο των τραπεζών, εάν έπρεπε να αυξηθεί η κάλυψη στο 65% για να ικανοποιηθεί η ανακεφαλαίωση ύψους 10 δισ. ευρώ που προσδιόρισε το ΔΝΤ. Επίσης, προσομοιώνουμε τον αντίκτυπο του κεφαλαίου σε ένα ακραίο σενάριο, στο οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν αμέσως τον λόγο NPE τους σε 20%. Και στις δύο περιπτώσεις, η Εθνική Τράπεζα προβάλλει ως η καλύτερη, ενισχύοντας την αξιολόγησή μας για outperform.

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση, ενισχύοντας τη σύστασή μας. Eurobank και Alpha βρίσκονται στη μέση, η πρώτη χάρη στον χαμηλότερο λόγο NPE και υψηλότερη κάλυψη αλλά χαμηλότερο δείκτη κεφαλαίου και η Alpha Bank χάρη στην ισχυρή της κεφαλαιακή θέση αλλά υψηλότερη αναλογία NPE.

«Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα προωθήσουν φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPEs έως το 2020. Αυξήσαμε τις προβλέψεις μας για την απώλεια δανείων στην Εθνική Τράπεζα, για να αντιμετωπίσουμε ταχύτερους ρυθμούς NPE από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Επίσης, αυξάνουμε τις προβλέψεις μας για την απώλεια δανείων στην Alpha, καθώς πιστεύουμε ότι η τράπεζα θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά με τις άλλες τράπεζες λόγω του συνεχώς θετικού σχηματισμού NPE.

Αυξάνουμε τις προβλέψεις μας στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς πιστεύουμε ότι η τράπεζα πρέπει να καταθέσει περισσότερες προβλέψεις για να διαχειριστεί τα NPEs της. Εκτιμούμε ότι η πλήρης σταδιακή επίδραση του προτύπου ΔΠΧΠ 9 είναι ~ 250 bps κεφαλαίου στη Eurobank, ~ 210 bps στην Alpha, ~ 160 bps στην ΕΤΕ και ~ 150 bps στην Τράπεζα Πειραιώς, αν και ο μηχανισμός σταδιακής κατάργησης συμβάλλει στην προστασία από κεφαλαιακά ελλείμματα. Παρατηρούμε επίσης υψηλότερο κίνδυνο από την άσκηση TAR στην Εθνική Τράπεζα (~ 80 bps), αλλά θεωρούμε ότι είναι διαχειρίσιμος στο πλαίσιο του δείκτη κεφαλαίου 2017E, ύψους 17,9%, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v