Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα top picks της Wood από την ελληνική αγορά

Αλλαγές στις συστάσεις του για το ΧΑ πραγματοποιεί ο οίκος. Στη σωστή κατεύθυνση η χώρα, ομαλοποιούνται οι συνθήκες, αυξάνονται οι επενδύσεις. Χωρίς dilution για μετόχους IFRS 9 και stress tests των τραπεζών. Ποιες εισηγμένες έχει «buy».

Τα top picks της Wood από την ελληνική αγορά

Συντήρηση της αστάθειας στην ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες αναμένει η Wood, λόγω των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο, τις πιθανές καθυστερήσεις στην τρίτη αξιολόγηση, τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς και της λήξης του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες αυτές, η Wood θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, με σταδιακή ομαλοποίηση των μακροοικονομικών συνθηκών και χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου.

Κατά την εκτίμηση της Wood, η εφαρμογή του IFRS 9 και τα stress tests λογικά θα είναι διαχειρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε ενέργειες dilution για τους μετόχους. Εκτιμά επίσης πως το ελληνικό κράτος έχει καλές πιθανότητες να αποφύγει μια νέα συμφωνία διάσωσης, καθώς το ΑΕΠ ανακάμπτει (η Wood αναμένει ανάπτυξη 1,5% φέτος) και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν.

Κορυφαία επιλογή της Wood είναι η Εθνική (με στόχο τα 0,4 ευρώ), από τον τραπεζικό κλάδο, και οι ΟΠΑΠ (στόχος τα 11,6 ευρώ), Jumbo (16,8 ευρώ) και Μυτιληναίος (στα 11 ευρώ ο στόχος) εκτός τραπεζικού κλάδου.

Θετικά macro με ανοδικά ρίσκα: Το μήνυμα των ερευνών κλίματος παραμένει πολύ αισιόδοξο, σημειώνει η Wood, που εκτιμά πως το ΑΕΠ θα «τρέξει» με 1,5% φέτος και το 2018, με ανοδικό ρίσκο του χρόνου λόγω ισχυρότερων άμεσων ξένων επενδύσεων. Υπενθυμίζει πως πρόσφατα μείωσε την πρόβλεψή της για την απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου στο 5,25% κατά μέσο όρο φέτος και στο 4% κατά μέσο όρο του χρόνου, υποδηλώνοντας περαιτέρω περιθώριο συμπίεσης της καμπύλης των αποδόσεων. Η μελλοντική συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο την καμπύλη, κατά τη Wood.

Πολιτική σταθερότητα: Η Wood θεωρεί πως το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα παραμείνει σταθερό βραχυπρόθεσμα. Στο βασικό της σενάριο, ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός πιθανόν θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Οι εκλογές αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο, μια επιτυχής, καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να δώσει κίνητρο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κηρύξει πρόωρες εκλογές προς το τέλος του 2018. Όπως και να έχει, η Wood θεωρεί πως τα πολιτικά ρίσκα είναι σχετικά χαμηλά, καθώς η σημερινή αντιπολίτευση είναι φιλικά διακείμενη προς την αγορά.

Μια αγορά με δύο διαφορετικά αφηγήματα: Παρά τις ανοδικές τάσεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου το περασμένο έτος, οι επιδόσεις του ΧΑ ήταν θετικές από την αρχή του έτους λόγω των ισχυρών επιδόσεων μη τραπεζικών εταιρειών (διυλιστήρια, κατασκευαστικές, ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Φουρλής και Μυτιληναίος ήταν τα καλύτερα play). Από την άλλη πλευρά, ο τραπεζικός κλάδος επιβάρυνε τις επιδόσεις του ΧΑ φέτος (-8% από την αρχή του έτους), αν και η κορυφαία επιλογή της Wood, η Εθνική Τράπεζα, βρίσκεται σε θετικό έδαφος.

Ο μύλος των φημών στον τραπεζικό κλάδο: Οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν και πάλι τους τελευταίους μήνες μετά την έντονη ανάκαμψη που σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης. Οι επενδυτές ανησυχούν πως οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια λόγω της τρέχουσας εξέτασης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, της εφαρμογής του IFRS9 και των πανευρωπαϊκών stress tests. Η Wood έχει διαφορετική άποψη, καθώς θεωρεί πως τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» είναι επαρκή για να απορροφήσουν την επίπτωση της εφαρμογής του IFRS9 και των stress tests. Ωστόσο, θεωρεί πως οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες και θα επηρεάζονται (συχνά αβάσιμα) από δημοσιεύματα του Τύπου, που θα υπονοούν πως ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Κορυφαία επιλογή από τις τράπεζες η ΕΤΕ: Η Εθνική Τράπεζα παραμένει κορυφαία επιλογή της Wood από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, λόγω των καλύτερων τάσεων που δείχνει σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, στην κάλυψη των NPEs (περίπου 56%), στην ισχυρότερη ρευστότητα και στα ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια». Σημειώνει όμως και τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων, η οποία βλάπτει τα τρέχοντα κέρδη και ζημίες, όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη επιστροφή σε ομαλοποιημένες επισφάλειες το 2018 και 2019. Ως εκ τούτου, η Woods εκτιμά πως η Εθνική Τράπεζα μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμη κερδοφορία ταχύτερα από τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Με σύσταση buy έχει ο οίκος και την Alpha Bank (στα 2,50 ευρώ η τιμή-στόχος) ενώ συστάσεις hold έχει για τις Eurobank και Πειραιώς (με στόχους στο 1 ευρώ και 3,5 ευρώ αντίστοιχα)

Ανθεκτικές οι ποιοτικές μη τραπεζικές μετοχές: Η Wood διατηρεί τη θετική της στάση για ποιοτικές, μη τραπεζικές μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς και καλά προφίλ ανάπτυξης. Κορυφαίες επιλογές της είναι οι Jumbo (αξιοπρεπείς πολλαπλασιαστές, ανάπτυξη στη Ρουμανία αλλά και ισχυρή θέση εν μέσω δύσκολων συνθηκών στην αγορά), ΟΠΑΠ (ευκαιρία με τα VLT, μείωση κόστους και απομόχλευση) και Μυτιληναίος (πολύ φθηνή, με μεγάλο discount έναντι των αντίστοιχων εταιρειών). Επίσης, «της αρέσει» η Τιτάν (στόχος στα 27 ευρώ), μετά τις πρόσφατες διορθώσεις στην τιμή της μετοχής, ενώ στο «ραντάρ» της έχει Φουρλή (στόχος τα 6,74 ευρώ) και Σαράντη (14,1 ευρώ).

Αναβαθμίσεις/υποβαθμίσεις: Η Wood αναβαθμίζει την Coca Cola HBC σε «hold» από «sell» (στόχος οι 26,82 στερλίνες), μετά τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, τη ΔEH σε «buy» από «hold» (στα 2,38 ευρώ ο στόχος) καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ υποβαθμίζει την Folli Follie σε «hold» από «buy» (με στόχο τα 20 ευρώ), λόγω του κατώτερου προφίλ ρίσκου της εταιρείας και της ισχνής δημιουργίας ταμειακών ροών, και τα ΕΛΠΕ σε «hold» από «buy» (στόχος στα 7,55 ευρώ), μετά τις ισχυρές επιδόσεις της μετοχής από την αρχή του έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v