Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ αλλαγών προωθεί η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Αυξημένες υποχρεώσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών για θέματα ενημέρωσης πελατών και εποπτικών αρχών, υιοθέτηση από την εγχώρια αγορά και των omnibus accounts, εκσυγχρονισμός του Κεντρικού Αποθετηρίου, θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Μπαράζ αλλαγών προωθεί η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Πλήρη αλλαγή στον χάρτη της κεφαλαιαγοράς φέρνουν δύο νομοθετήματα που βρίσκονται προ των πυλών, η Οδηγία MiFID ΙΙ και ο Κανονισμός CSDR, που αφορά στην προσαρμογή του Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων στο νέο περιβάλλον.

Και τα δύο σχέδια νόμου βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την κατάθεσή τους για ψήφιση, εξέλιξη που δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, δεδομένης της ανάγκης συγχρονισμού της εγχώριας κεφαλαιαγοράς με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στις 2/1/2018 τίθεται σε ισχύ και στη χώρα μας η Οδηγία MiFID II, η οποία φέρνει σειρά καταλυτικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς εν γένει αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων των χρηματιστηριακών εταιρειών γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο Κανονισμός CSDR (Central Securities Depositories Regulation) στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας του διακανονισμού, κυρίως στις διασυνοριακές συναλλαγές, ώστε οι αγοραστές και οι πωλητές να λαμβάνουν τους τίτλους και τα χρήματά τους εμπρόθεσμα και χωρίς κινδύνους.

Επίσης, υιοθετούνται οι συλλογικοί λογαριασμοί για την τήρηση τίτλων, διακόπτοντας το «μονοπώλιο» του τελικού επενδυτή που ισχύει έως σήμερα. Προκειμένου να ισχύσουν αυτά, θα προηγηθεί η έκδοση σχετικού Κανονισμού που θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την τήρηση συλλογικών λογαριασμών (omnibus accounts).

O Κανονισμός CSDR εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες της αρχικής καταχώρισης, με τις κύριες αλλαγές να συνοψίζονται στα εξής:

• Απλοποίηση διαδικασιών αρχικής καταχώρισης εκδόσεων με την προσκόμιση αρχείου δικαιούχων στο εθνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων χωρίς πολύμηνες αναμονές ή άλλες διοικητικές διατυπώσεις, όπως ισχύει σήμερα.

• Ευχερής εκποίηση μετοχών μη εμφανισθέντων δικαιούχων από τον εκδότη μέσω της αγοράς, χωρίς άλλη διαδικασία.

• Αντίστοιχα, ευχερής εκποίηση κλασματικών υπολοίπων από τον εκδότη μέσω της αγοράς, χωρίς άλλες διοικητικές διατυπώσεις.

• Παροχή δυνατότητας χρήσης άυλου συστήματος από μη εισηγμένες επιχειρήσεις με καταστατική πρόβλεψη: αυτοματοποιημένες ταχείς διαδικασίες διεξαγωγής εταιρικών πράξεων (record date, e-voting κ.λπ.), ασφαλής τήρηση τίτλων.

Επίσης, θεσπίζονται ειδικές υποχρεώσεις στους συμμετέχοντες/διαμεσολαβητές για:

- Συγχρονισμό εγγραφών στα βιβλία τους για δικαιούχους πελάτες ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του διακανονισμού.

- Αντιστοίχιση (reconciliation) μεταξύ υπολοίπων συλλογικού λογαριασμού και βιβλίων ανά πελάτη.

Ο CSDR επανακαθορίζει, τέλος, την υπηρεσία μητρώου, ως επικουρικής υπηρεσίας των Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων, με τη θέσπιση:

- Υποχρεώσεων στους συμμετέχοντες/εγγεγραμμένους διαμεσολαβητές για ταυτοποίηση των μετοχών προς τους εκδότες και στην περίπτωση συλλογικών λογαριασμών.

- Συνεπειών στέρησης του δικαιώματος παράστασης στη γενική συνέλευση της εταιρείας και άσκησης του δικαιώματος ψήφου σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων ταυτοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v