Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εισηγμένες που κερδίζουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας

Ποιες είναι οι εισηγμένες με τη μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους, χωρίς να υποχρεωθούν σε ζημίες. To ζήτημα των επενδύσεων και των έκτακτων μεγεθών. Αναλυτικός πίνακας.

Οι εισηγμένες που κερδίζουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας

Ο δείκτης του καθαρού περιθωρίου κέρδους (καθαρά κέρδη προς κύκλο εργασιών επί εκατό) δείχνει το πόσα ευρώ καθαρό κέρδος σημειώνει μια εταιρεία σε κάθε εκατό ευρώ πωλήσεων που επιτυγχάνει.

Σύμφωνα με τη θεωρία -με τους άλλους παράγοντες να διατηρούνται σταθεροί-, όσο υψηλότερη είναι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη:

• Τόσο θετικότερα επηρεάζεται η κερδοφορία για συγκεκριμένο ύψος πωλήσεων.

• Τόσο περισσότερο μπορεί να αυξηθεί η κερδοφορία σε περίπτωση που οι πωλήσεις της επιχείρησης αυξηθούν.

• Τόσο μεγαλύτερο περιθώριο έχει μια εταιρεία να μειώσει τις τιμές πώλησής της (σε περιόδους οξύτατου ανταγωνισμού ή σε μια προσπάθεια να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της), χωρίς να κινδυνεύει με ζημιογόνο αποτέλεσμα. Άρα, ο υψηλός δείκτης καθαρού περιθωρίου κέρδους αποτελεί ως ένα βαθμό και ένα δείκτη ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης (εναλλακτικά, υψηλή τιμή δείκτη δείχνει την ευχέρεια της επιχείρησης να τιμολογεί ακριβότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της).

Βέβαια, ο συγκεκριμένος δείκτης δεν στερείται μειονεκτημάτων, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα, σε περιπτώσεις όπου για παράδειγμα:

• Τα οικονομικά αποτελέσματα μιας εταιρείας έχουν επηρεαστεί από έκτακτους παράγοντες (π.χ. στον παρατιθέμενο πίνακα μεταξύ άλλων οι Lavipharm, Νίκας, Μπουτάρης), ή οι εταιρείες real estate των οποίων τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται σημαντικά από έτος σε έτος λόγω των εκάστοτε αποτιμήσεων των «εύλογων αξιών» των ακινήτων που διαθέτουν (π.χ. Εθνική-Πανγαία, Grivalia).

• Οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας μπορεί να διαφοροποιούνται έντονα από έτος σε έτος, λόγω του κυκλικού χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της. Στον παρατιθέμενο πίνακα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων «αδικούνται» όσες εισηγμένες παρουσιάζουν θετική εποχικότητα δραστηριοτήτων κατά το δεύτερο μισό κάθε έτους.

• Μια εταιρεία έχει προχωρήσει σε πολύ υψηλές επενδύσεις, επιβαρύνοντας προσωρινά τα αποτελέσματά της με υψηλότερους τόκους και μεγαλύτερες αποσβέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συγκρίνονται τα καθαρά περιθώρια κέρδους μεταξύ των εταιρειών του ίδιου κλάδου, προκειμένου να προκύπτουν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Από τις 173 εισηγμένες (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) που δημοσίευσαν εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, οι 98 ήταν κερδοφόρες και περιλαμβάνονται στον παρατιθέμενο πίνακα, με βάση τον δείκτη του καθαρού περιθωρίου κέρδους που σημείωσαν.

Μεταξύ των εταιρειών που ξεχωρίζουν για τον υψηλό τους δείκτη περιλαμβάνονται κάποιες που εκτός των άλλων διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα καθώς αντί να πληρώνουν, εισπράττουν τόκους.

Στις εταιρείες οι οποίες ξεχώρισαν στο πρώτο εξάμηνο για το υψηλό περιθώριο καθαρού κέρδους που σημείωσαν, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι ΟΛΘ, ΓΕΚΕ, ΕΥΑΘ, JUMBO, Entersoft, οι δύο εταιρείες του κλάδου των μαρμάρων (Mermeren Kombinat και Ικτίνος), η Κρητών Άρτος, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, τα Folli-Follie, η MLS, το ΙΑΣΩ, η AS Company, η Λάμψα, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, ο Μυτιληναίος, ο Καράτζης, ο ΟΠΑΠ, τα Πλαστικά Κρήτης, ο ΟΛΠ και η Flexopack.

Αξιοσημείωτες πληροφορίες προκύπτουν και από τον δείκτη του περιθωρίου EBITDA (EBITDA προς κύκλο εργασιών επί εκατό), που δείχνει το πόσα λειτουργικά κέρδη (αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) επιτυγχάνει μια εταιρεία σε κάθε εκατό ευρώ πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στις εισηγμένες με τα υψηλότερα περιθώρια EBTIDA συγκαταλέγονται οι: ΕΛΤΕΧ Άνεμος (78%), ΟΛΘ (54,09%), Mermeren Kombinat (53,83%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (48,8%), ΓΕΚΕ (47,32%), ΕΥΑΘ (43,25%), Profile (33,67%), MLS (33,29%), OTE (32,5%), Ικτίνος (32,2%), Autohellas (31,6%), Κρητών Άρτος (30,57%), Envitec (29,6%), ΟΛΠ (29%), ΕΧΑΕ (28,8%), JUMBO (28,6%), Entersoft (27,98%), Μινωικές Γραμμές (26,6%) και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (26,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v