Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι διανομές μετρητών φέρνουν υπεραποδόσεις

«Χρυσές» υπεραποδόσεις στο ταμπλό για τις μετοχές που διανέμουν συστηματικά μετρητά μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Αναλυτικός πίνακας 37 εισηγμένων εταιρειών.

ΧΑ: Οι διανομές μετρητών φέρνουν υπεραποδόσεις

Η στενή σχέση μεταξύ διανομής μετρητών στους μετόχους και υψηλών χρηματιστηριακών κερδών σε μακροπρόθεσμη βάση αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο στα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίον περιλαμβάνονται οι 37 εισηγμένες που τόσο κατά το 2017 όσο και το 2016 είτε διένειμαν μερίσματα, είτε προχώρησαν σε επιστροφές κεφαλαίου.

Παρατηρώντας κάποιος τα στοιχεία του πίνακα διαπιστώνει ότι:

• Από τις 37 αυτές μετοχές, οι 33 κατέγραψαν κέρδη κατά την τελευταία πενταετία (οι 4 υποχρεώθηκαν σε απώλειες), χωρίς στα αναγραφόμενα νούμερα να προσμετράται το ύψος των διανεμηθέντων μερισμάτων!

• Η μέση απόδοση των 37 αυτών μετοχών στην πενταετία διαμορφώθηκε στο (απίστευτα υψηλό) +123,1%, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας υποχρεώθηκε σε απώλειες ύψους 15,1%.

• Οι πρώτες 25 μετοχές του πίνακα απέφεραν κέρδη άνω του 40% στην πενταετία, πέραν των μερισμάτων που διένειμαν στους κατόχους τους.

• Οκτώ μετοχές (πέραν των μερισμάτων) απέφεραν κέρδη στους μετόχους τους, τα οποία μέσα σε μια πενταετία υπερέβησαν το επίπεδο του 200%! (Autohellas 531,7%, Ευρωπαϊκή Πίστη 465,2%, Αεροπορία Αιγαίου 370,6%, Sarantis 309,5%, Μουσικός Οίκος Νάκα 261,4%, AS Company 222,9%, ΚΡΙ-ΚΡΙ 209,4% και Στέλιος Κανάκης 208,3%).

• Άλλοι εννέα τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεταξύ του 100% και του 200% στην πενταετία: (JUMBO 198,3%, Mermeren Kombinat 196,8%, OTE 182,2%, Motor Oil 175,8%, Καρέλιας 174,5%, Quest Holdings 140,8% (πέρα από τη δωρεάν διανομή μιας μετοχής BriQ Properties), Μύλοι Κεπενού 126,2%, Grivalia 114,3% και ΟΠΑΠ 106,1%.

• Στη λίστα με τις υψηλότατες αυτές αποδόσεις δεν συγκαταλέγονται μόνο γνωστά blue chips (π.χ. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, TITAN, Motor Oil, Sarantis, Αεροπορία Αιγαίου, JUMBO, Grivalia), αλλά και εταιρείες από τη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση (π.χ. Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas, AS Company, Μύλοι Κεπενού, Mermeren Kombinat, Κανάκης, ΕΛΙΝΟΙΛ, Φίλιππος Νάκας).

Είναι προφανές ότι η περίπτωση κάθε εισηγμένης εταιρείας πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Για παράδειγμα, εταιρείες που μοίρασαν στους μετόχους τους περισσότερα χρήματα από τα κέρδη που σημείωσαν, δεν είχαν την αντίστοιχη θετική πορεία στο ταμπλό του ΧΑ.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις επίσης, οι τιμές των μετοχών επηρεάστηκαν από το μέτωπο των προοπτικών των εταιρειών ή από την «ακαμψία» στο ταμπλόμ που είναι αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας (κυρίως στη λεγόμενη «περιφέρεια»). 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, προκύπτει ότι οι εταιρείες που διανέμουν συστηματικά χρήματα στους μετόχους τους έχουν αποφέρει κατά μέσο όρο πολύ μεγάλα κέρδη στους μακροχρόνιους επενδυτές, ακόμη και μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης (τα ελάχιστα μη τραπεζικών μετοχών εμφανίστηκαν στις πλείστες των περιπτώσεων κατά τη διετία 2010-2011).

Δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες της αγοράς (με πρώτο τον πρόεδρο του ΣΕΔΥΚΑ Γιάννη Πολυχρονίου) έχουν προτείνει τη δημιουργία χρηματιστηριακού δείκτη στο ΧΑ, που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την πορεία των μετοχών οι οποίες διανέμουν κάθε χρόνο χρήματα στους μετόχους τους, κάτι που γίνεται σε χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v