Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόβει» τις τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs

Μεγαλύτερο το «τσεκούρι» για τη μετοχή της Πειραιώς, με το νέο στόχο στα 3,75 ευρώ. Στα 2,6 ευρώ για Alpha, στο 0,32 ευρώ για Εθνική και στο 0,95 ευρώ για τη Eurobank.

«Κόβει» τις τιμές-στόχους για ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs

Χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. 

Ο οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 2,60 από 2,80 ευρώ. 

Ο νέος στόχος για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο 0,32 από 0,36 ευρώ ενώ για τη Eurobank μειώνεται στο 0,95 από 1 ευρώ. 

Τέλος, ο αμερικανικός οίκος «κόβει» την τιμή-στόχο για την Τράπεζας Πειραιώς στα 3,75 ευρώ από 5,40 ευρώ. 

Όπως σημειώνει στη σχετική της έκθεση η Goldman Sachs,  η πρόοδος  μόνο στο θέμα της ρευστότητας υπεραντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για dilution.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν επιτυχώς στις κεφαλαιαγορές για πρώτη φορά από το 2014, εκδίδοντας καλυμμένα ομόλογα με αποδόσεις 2,9-3%. Από την επιτυχή έκδοση ομολόγων της Εθνικής, οι μετοχές της τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 8%, ενώ οι απώλειες για τις τιμές των μετοχών των τεσσάρων εισηγμένων τραπεζών έχουν διευρυνθεί στο 30% σε διάστημα τριών μηνών.

Αν και οι καλύτερες προοπτικές χρηματοδότησης είναι ξεκάθαρα κάτι θετικό, ωστόσο, κατά την εκτίμηση της Goldman Sachs, η αντίδραση των τιμών των μετοχών συνάδει με τα αυξανόμενα ρίσκα dilution ενόψει του AQR.

Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έχουν εκδώσει 3ετή καλυμμένα ομόλογα 750 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Και οι δυο εκδόσεις τιμολογήθηκαν με απόδοση κάτω του 3% ενώ υπερκαλύφθηκαν κατά περισσότερο από 2 φορές. Η Goldman Sachs χαρακτηρίζει καθησυχαστική την υγιή ζήτηση, ωστόσο σημειώνει πως η επιλογή καλυμμένων ομολόγων που εξαιρούνται από το bail in, αντί του senior μη εξασφαλισμένου χρέους (όπως το 2014), υπονοεί προσοχή που δικαιολογείται μετά την αναδιάρθρωση υποχρεώσεων (liability management) που έγινε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 και η οποία έφερε αύξηση κεφαλαίων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Κατά την Goldman Sachs, το βασικό βήμα προς μια πιο βιώσιμη δομή χρηματοδότησης, δεν «μεταφράζεται» σε υψηλότερες τιμές μετοχών. Όπως επισημαίνει, οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 27-55% σε διάστημα τριών μηνών, σημειώνοντας πτώση 4-15% από την έκδοση ομολόγων της Εθνικής. Οι μετοχές της Εθνικής στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η τράπεζα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Goldman Sachs, να είναι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Πιθανή επιτάχυνση των stress tests  αυξάνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες να δείξουν την ικανότητά τους να χειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια. Αν και το εγκεκριμένο από τον SSM πλαίσιο προβλέπει μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE) κατά περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί.

Η Goldman Sachs σημειώνει πως οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα δημιουργούσαν «μαξιλάρια» για τους κινδύνους στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, όμως είναι απίθανο να επιλύσουν προβλήματα στο πλαίσιο και την υποδομή της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Θεωρεί πως οι προοπτικές μιας ακόμα ανακεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με ένα ασαφές μονοπάτι προς την επίλυση των NPEs, αυξάνουν τους κίνδυνους κρατικής διάσωσης.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, οι τράπεζες διαπραγματεύονται 0,1-0,4 φορές το εκτιμώμενο TBV του 2017. Αν και οι μετοχές μπορεί να κινηθούν με βάση τη ροή ειδήσεων για τα stress tests, τα μακροοικονομικά στοιχεία και την πολιτική, τελικά μια Ελληνική ανάκαμψη θα ωφελήσει τις Ελληνικές τράπεζες.

Κορυφαία επιλογή για την Goldman Sachs είναι η Alpha Bank

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v