Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Degiro: Αέρας αισιοδοξίας πνέει στην Ελλάδα

«Έχουμε δει μια αύξηση κατά 80,7% των συναλλαγών από τους πελάτες μας» στην Ελλάδα, επισημαίνει η διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και οι καταλύτες (Advertorial).

Degiro: Αέρας αισιοδοξίας πνέει στην Ελλάδα

Με την τρίτη αξιολόγηση να έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα σημάδια μετά την αποχώρηση των αρμοδίων κλιμακίων να θεωρούνται θετικά από την κυβέρνηση, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία μιας μακράς πορείας λιτότητας και μνημονίων, σημειώνει η Degiro σε ανάλυσή της.

Οπως αναφέρει, είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές και δύσκολες μάχες να δώσει έως και το τελευταίο Eurogroup στις 4 Δεκέμβριου όπου καλείται να παρουσιάσει αποτελέσματα προκειμένου να διατηρήσει ζωντανό το σενάριο ‘’καθαρής’’ εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. 

Σύμμαχος της ωστόσο φαίνεται να είναι πλέον και επίσημα στην προσπάθεια αυτή η Αμερική αφού διά στόματος του προέδρου της Τράμπ κάλεσε τους επενδυτές να σκεφτούν σοβαρά την περίπτωση της Ελλάδας που παρουσιάζει πλέον ένα θελκτικό πακέτο προς αυτούς. Καθώς επίσης τόνισε την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του εθνικού χρέους της Ελλάδος που αποτελεί αιχμηρό αγκάθι για την γρηγορότερη ανάκαμψη της χώρας. Πράγμα για το οποίο, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής, στις ιδιωτικές τους συνομιλίες δεσμεύτηκε να λάβει πρωτοβουλίες για την επίτευξή του.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην πλέον υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό τόνισε την πορεία ανάκαμψης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο άλλοτε αφανής ενορχηστρωτής της οικονομικής πορείας ολόκληρης της Ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ‘’Η Ελλάδα σημειώνει φέτος μια σταθερή θετικότερη πορεία’’ και συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι ‘’Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ολοένα και μεγαλώνει, αργά αλλά σταθερά και αυτό είναι θετικό’’.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι μια στροφή έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά που καταδεικνύεται και από την πρόσφατη νέα χαλάρωση των capital controls που έδωσε επιπλέον περιθώριο για επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα πέραν από τη δημοφιλή αύξηση του μηνιαίου ποσού ανάληψης σε 1800 € ευρώ από τα ΑΤΜ η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε και σε άλλες κριτικής σημασίας αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα πλέον ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Καθώς επίσης και η δυνατότητα σε εταιρίες με μορφή νομικού προσώπου που τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Είναι προφανές ότι η ολοκληρωτική άρση των capital controls δεν θα γίνει εν μια νυκτί αλλά όπως ανακοίνωσε και η Τράπεζα της Ελλάδος μόνο όταν ανακτήσει το τραπεζικό σύστημα την εμπιστοσύνη του κοινού και επιστρέψουν οι καταθέσεις. Πράγμα το οποίο ξεκίνησε να συμβαίνει ήδη από τον Ιούλιο και όπως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο καθώς παρουσιάζεται ένας θετικός δείκτης αύξησης των καταθέσεων ως προς τα υπόλοιπα τους.

Ωστόσο παρόλο το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον το οποίο επικρατεί η Ελληνική αγορά αξιών αποτελεί πόλο έλξης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές που ελέγχουν ελληνικές μετοχές αξίας 25,49 δισ. € κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου, ήταν περισσότερες από τις εκροές. Συνολικά στην κατοχή των ξένων επενδυτών βρίσκεται το 65% της συνολικής κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς, ποσοστό αυξημένο έναντι του 64,9% που ήταν στα τέλη του προηγουμένου μήνα. Έχει επίσης αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε όλες τις Συναλλαγές. Τον Οκτώβριο του 2017, οι Έλληνες Ιδιώτες Επενδυτές αποτελούσαν το 18,5% των συναλλαγών, από 13,5% πέρσι.

Η διαδικτυακή χρηματιστηριακή χαμηλών προμηθειών Degiro αναγνωρίζει αυτή τη θετική τάση. «Έχουμε δει μια αύξηση κατά 80,7% των συναλλαγών από τους πελάτες μας όταν συγκρίνουμε τον Οκτώβριο του 2016 και τον Οκτώβριο του 2017. Αισθανόμαστε ότι η βούληση για επενδύσεις παραμένει, αν και οι άνθρωποι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στο πόσο είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ανά συναλλαγή», λέει ο Χαράλαμπος Κραγιόπουλος, εκπρόσωπος της DEGIRO στην Ελλάδα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αναπτυχθεί το επενδυτικό κλίμα όταν τα capital controls θα αποτελούν παρελθόν.

Προσφέροντας χρεώσεις κατά μέσο όρο 80% χαμηλότερες* από τους ανταγωνιστές της, οι πελάτες της Degiro διαπραγματεύονται με το χαμηλότερο κόστος συναλλαγών σε μετοχές στην Ελλάδα. Με χαμηλό κόστος συναλλαγών, ελάχιστα τέλη και καμία ετήσια χρέωση, θεωρούμε ότι ηDegiro είναι η φθηνότερη εναλλακτική λύση για επενδύσεις. Οι πελάτες της  έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 60 αγορές ανά τον κόσμο, μπορούν να διαπραγματευτούν 700 ETFs δωρεάν και να έχουν δωρεάν πραγματικές τιμές στις ελληνικές μετοχές.

*Το μέσο κόστος υπολογίζεται και συγκρίνεται με 4 άλλους μεσίτες στο degiro.gr/xrewseis

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v