Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ισχυρή άνοδος κερδών στο εννεάμηνο

Αναλυτικός πίνακας με τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει μέχρι τώρα αποτελέσματα εννεαμήνου. Ποιες κατάφεραν να κλέψουν την παράσταση.Προσδοκίες καλλιεργεί το αυξημένο ΑΕΠ του δευτέρου εξαμήνου.

Εισηγμένες: Ισχυρή άνοδος κερδών στο εννεάμηνο

Με… το δεξί ξεκίνησε η δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων εννεαμήνου, καθώς από αυτή προκύπτουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιρειών μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, ο αθροιστικός κύκλος εργασιών έχει αυξηθεί κατά 14,24%, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 10,5%, και τα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 23,2%.

Αν και ο αριθμός των παρατιθέμενων εταιρειών είναι περιορισμένος, το μεγάλο μέγεθος αυτών οδηγεί σε μια καλή ένδειξη για την συνολική εικόνα που θα παρουσιάσει το σύνολο των μη τραπεζικών εισηγμένων στο εννεάμηνο, ή έστω το σύνολο των επιχειρήσεων που θα προχωρήσει σε δημοσίευση των οικονομικών του επιδόσεων (η δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων σε τρίμηνο και εννεάμηνο δεν είναι πλέον εκ του νόμου υποχρεωτική).

Πέραν αυτών, τα αναφερόμενα στοιχεία αποτελούν συνέχεια της ανοδικής πορείας των κερδών που παρατηρήθηκε στα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Επιπλέον, θετική ένδειξη για την πορεία των φετινών εταιρικών αποτελεσμάτων αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία «τρέχει» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με σαφώς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το φτωχό +0,6% του πρώτου μισού της χρονιάς (εκτιμήσεις αναλυτών για το σύνολο του 2017 από +0,9% έως και 2%, άρα από +1,3% έως και 3,4% στο β’ εξάμηνο).

Η συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιρειών σε συνδυασμό με το νέο ρεκόρ εξαετίας στις χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να στηρίξουν μεσομακροπρόθεσμα τις αποτιμήσεις των μη τραπεζικών μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, την παράσταση έχουν κλέψει μέχρι τώρα ο Όμιλος Μυτιληναίου και τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), ενώ πολύ καλές εντυπώσεις έχουν αφήσει η Αεροπορία Αιγαίου, η Autohellas και φυσικά η Coca-Cola HBC. Στα αξιοσημείωτα η συνεχιζόμενη ισχυρή πορεία του ΟΤΕ, το πολύ καλό τρίτο τρίμηνο του ΟΠΑΠ και η επιστροφή του Ομίλου Σφακιανάκη σε κερδοφόρο επίδοση μετά από πολλά χρόνια ζημιογόνων επιδόσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v