Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες αλλαγές ισχύουν από σήμερα

Επιτυχής η εικονική συνεδρίαση της Κυριακής, με τις αλλαγές στο μοντέλο διαπραγμάτευσης των αγορών του ΧΑ να ισχύουν από σήμερα. Καταργούνται κατηγορίες διαπραγμάτευσης, ποιες μετοχές μεταφέρονται στην Κύρια Αγορά.

ΧΑ: Ποιες αλλαγές ισχύουν από σήμερα

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών αναφορικά με την Τροποποίηση του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, των Εκτελεστικών Αποφάσεων και τις συνακόλουθες αλλαγές στο Μοντέλο Διαπραγμάτευσης των Αγορών του Χ.Α., το Χρηματιστήριο ενημερώνει για την επιτυχή ολοκλήρωση της Εικονικής Συνεδρίασης των Μελών την Κυριακή, για τον έλεγχο ετοιμότητας των συστημάτων.

Συνεπώς, από σήμερα Δευτέρα 11/12/2017:

-θα είναι εγκατεστημένη στο περιβάλλον Παραγωγής, η νέα υλικοτεχνική υποδομή (OASIS V5.0)

-θα καταργηθούν οι κατηγορίες διαπραγμάτευσης «Χαμηλή Διασπορά» και «Προς Διαγραφή»

Οι μετοχές που διαπραγματεύονται στις εν λόγω κατηγορίες θα μεταφερθούν στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης, τα κριτήρια των οποίων πληρούσαν κατά την τελευταία αναθεώρηση, πριν την ισχύ της τροποποίησης. Οι πληροφορίες για τις μεταφορές βρίσκονται στον παρακάτω Πίνακα:

Σημειώνεται ότι οι μετοχές που μεταφέρονται στην Κύρια Αγορά θα διαπραγματεύονται στη Βαθμίδα της Χαμηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας.

(3) Τροποποιήσεις προσαρμογής στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγορών (MiFID II/MiFIR)

Από σήμερα Δευτέρα 11/12/2017:

-θα ισχύσουν οι αλλαγές που αφορούν στο Βήμα Τιμής για Μετοχές, ΕΛΠΙΣ, Δικαιώματα επί μετοχών και Δ.Α.Κ. 
-η ελάχιστη αξία για τα Πακέτα συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο Νέο OASIS v5.0 ως εξής:

-θα διαγραφούν οι ενεργές εντολές διαρκείας
-το αρχείο συναλλαγών θα παράγεται με νέα γραμμογράφηση που βρίσκεται ΕΔΩ
- λήψη των αρχείων με τα στατικά δεδομένα μέσω της Υπηρεσίας RDS από τον σύνδεσμο https://www.athexgroup.gr/rds

Υπενθυμίζεται ότι:

-η υποχρέωση εντολοδοσίας σύμφωνα με τα νέα πεδία όπως ορίζονται στο παράρτημα του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/580 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/587 θα ισχύει από την εφαρμογή της MiFID II (03/01/2018)
-η υποχρέωση όπως ορίζεται για την Υπηρεσία Τήρησης Αρχείων Εντολών (Order Record Keeping - ORK) καθώς και ARM & APA θα ισχύει από την εφαρμογή της MiFID II (03/01/2018)

Τέλος έως την Παρασκευή 15/12/2017, όλα τα Μέλη Διαπραγμάτευσης οφείλουν να δηλώσουν τους αλγόριθμους μέσω των οποίων θα δραστηριοποιούνται στο ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v