Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μειώνει τις τιμές-στόχους η Eurobank Equities

Μειωμένες οι προβλέψεις για τα κέρδη των εγχώριων τραπεζών από τη χρηματιστηριακή. Αισιόδοξη για τα stress tests, σημειώνοντας ότι το 2018 είναι διαφορετικό από το 2015. Γιατί προτιμά Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Τράπεζες: Μειώνει τις τιμές-στόχους η Eurobank Equities

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities, διατηρώντας συστάσεις «buy» για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας και hold για την Πειραιώς.

Ο νέος στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,7 ευρώ, για την Εθνική στα 0,41 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,27 ευρώ. Για τις δυο πρώτες τονίζει ότι προσφέρουν έναν καλό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών και ελκυστικής αποτίμησης, ενώ για την Πειραιώς σημειώνει την πιο αδύναμη θέση της όσον αφορά στα θεμελιώδη μεγέθη σε σχέση με τις άλλες δυο τράπεζες. 

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι χαμηλότερες τιμές οφείλονται στη μείωση των προβλέψεων για την κερδοφορία των τραπεζών, λόγω πιέσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους και υψηλότερο κόστος ρίσκου.

Ειδικότερα, αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις της για να συνυπολογίσει:

-Τις αναμενόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω απομόχλευσης και χαμηλότερων αποδόσεων των στοιχείων ενεργητικού.

-Υψηλότερου κόστους ρίσκου κατά 10 μονάδες βάσης περίπου λόγω των νομοθετικών πιέσεων και επιτάχυνσης στις πωλήσεις των NPLs.

-Της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου IFRS 9, που εκτιμάται ότι θα «κοστίσει» 8% περισσότερες προβλέψεις για επισφάλειες, που αντιστοιχούν σε 4,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αναμένει βελτίωση των καθαρών κερδών για τις τράπεζες τη διετία 2018-2019 καθώς το κόστος ρίσκου θα συνεχίσει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν. Ωστόσο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων λογικά θα παραμείνει κοντά στο 5% σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Αισιοδοξία για τα stress tests

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι είναι αισιόδοξη για τα stress tests και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, καθώς υπάρχει πολύ καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με το 2015, πιο αποδοτικό πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων και οι τράπεζες ξεκινούν από σημαντικά καλύτερη θέση όσον αφορά στους κεφαλαιακούς δείκτες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v