Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για τρεις εκδόσεις ομολόγων με στόχο 13 δισ. ευρώ

ΟΔΔΗΧ, Rothschild και ξένες επενδυτικές τράπεζες σχεδιάζουν τα βήματα εξόδου της χώρας στις αγορές. Το κρίσιμο ερώτημα για το ύψος των επιτοκίων, το κρας τεστ του 10ετούς και το θετικό κλίμα από τις επαφές στη Νέα Υόρκη.

Σχέδιο για τρεις εκδόσεις ομολόγων με στόχο 13 δισ. ευρώ

Με μεθοδικό τρόπο ετοιμάζεται στο παρασκήνιο το χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων ομολόγων, που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα με στόχο τον απευθείας δανεισμό από τις αγορές από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018.

Ο αρχικός γύρος επαφών μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), της συμβουλευτικής τράπεζας Rothschild και των ξένων επενδυτών τραπεζών έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ολοκληρωθεί και η μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενθαρρύνει τον σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν λείπει ο προβληματισμός ως προς τα επιτόκια που θα δώσουν οι επενδυτές καθώς η έκδοση του περασμένου Ιουλίου, μολονότι αφορούσε την άντληση νέου χρήματος κατά το ήμισυ (σ.σ. 1,5 δισ. από τα 3 δισ. ευρώ), απέδειξε ότι οι επενδυτές ζητούν ακόμη τσουχτερά επιτόκια…

Το χρονοδιάγραμμα

Η πρώτη έκδοση αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018, το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το ομόλογο θα είναι 7ετούς διάρκειας ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη έκδοση προσδιορίζεται χρονικά τον Απρίλιο και θα αφορά ομόλογο 3ετούς διάρκειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το δημόσιο εξετάζει -ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην οικονομία και στις αγορές ομολόγων- να ζητήσει από τους επενδυτές «φρέσκα» κεφάλαια κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο και τελευταίο βήμα πριν τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει -τουλάχιστον τυπικά- το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, για απευθείας δανεισμό από τις αγορές τοποθετείται τον Ιούνιο - Ιούλιο και ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

«Θα πρόκειται για το πιο κρίσιμο κρας τεστ για την Ελλάδα καθώς για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια θα ζητήσει από τους επενδυτές να τη δανείσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να αναλάβουν, δηλαδή, ρίσκο για 10 χρόνια», αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή της αγοράς.

Καλύτερο κλίμα

Η στρατηγική εξόδου στις αγορές, με στόχο τη δημιουργία κεφαλαιακού «μαξιλαριού» ύψους 14 δισ. ευρώ, συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους ξένων funds, στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη τις προηγούμενες ημέρες.

«Το κλίμα στους κόλπους των επενδυτών και δη των αμερικανικών funds είναι ιδιαίτερα θετικό όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν, με αιχμή την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και τη συνεχή αναβολή στις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό δημόσιο», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζίτης που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v