Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η «πρώτη εντεκάδα» των small caps

Έντεκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών που δεν ανήκουν στους δείκτες υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης, αλλά κατάφεραν φέτος να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να... «χρυσώσουν» τους μετόχους τους. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Η «πρώτη εντεκάδα» των small caps

Λίγες συνεδριάσεις πριν το τέλος του 2017, όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια ακόμη χρονιά όπου οι μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν έναντι των blue chips.

Αυτό προκύπτει τόσο από το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης (+22,2%) υπερακόντισε τον FTSE-ASE/25 (+15,8%), όσο και από το ότι τα μετοχικά αμοιβαία που εστιάζουν στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση απέφεραν υψηλότερες αποδόσεις στους μεριδιούχους τους σε σχέση με εκείνα που επικεντρώνουν κατά κύριο λόγο τις επενδύσεις τους στα blue chips.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα της χρηματιστηριακής χρονιάς που διάγει τις τελευταίες της συνεδριάσεις είναι ότι το 2017 επιβράβευσε με πολύ υψηλές αποδόσεις τους οπαδούς του stock picking (επιλογή μετοχών).

Έτσι, από τους 25 τίτλους του FTSE-ASE/25:

α) Οι επτά κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις (μεταξύ αυτών δύο τράπεζες, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Folli-Follie, αλλά και ΤΙΤΑΝ-JUMBO, που όμως προχώρησαν σε σημαντικές χρηματικές διανομές).

β) Άλλες έξι σημείωσαν μεν άνοδο, αλλά χαμηλότερη από αυτή του Γενικού Δείκτη.

γ) Και τέλος, οι υπόλοιπες δώδεκα υπεραπέδωσαν του Γενικού Δείκτη, με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά των Viohalco (+158%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+96,05%), Ελληνικά Πετρέλαια (+71,27%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+65,79%), Μυτιληναίος (+47,02%) και Motor Oil (+43,36%).

Πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις -ακόμη και μεταξύ εταιρειών του ίδιου επιχειρηματικού κλάδου- παρατηρήθηκαν και στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου μεταξύ των είκοσι μετοχών του:

α) Οι έξι κατέγραψαν άνοδο υψηλότερη του 100%! (Υγεία 325%, Ικτίνος Μάρμαρα 204%, Intracom 131,5%, Κλουκίνας-Λάππας 131%, AS Company 129% και Cenergy 103,2%).

β) Δύο υποχρεώθηκαν σε πτώση και άλλες τρεις κατέγραψαν κέρδη χαμηλότερα του 10% (MLS, Πλαίσιο, Intralot).

γ) Και οι υπόλοιπες δώδεκα σημείωσαν κέρδη μεταξύ 11% και 100%, με ενδεικτικές περιπτώσεις αυτές των ΕΛΤΕΧ Άνεμος (72,4%), J&P Άβαξ (75,1%) και Ελλάκτωρ (51,7%).

Η «πρώτη ενδεκάδα» των small caps

Θα ήταν σφάλμα ωστόσο, αν κάποιος πιστέψει πως δεν υπήρξαν και στις υπόλοιπες εισηγμένες του ΧΑ, που δεν είναι ενταγμένες στους δύο προαναφερόμενους δείκτες (στα αποκαλούμενα «small caps» -πολλές φορές στη χρηματιστηριακή αυτή κατηγορία εντάσσονται για διάφορους λόγους και σαφώς μεγαλύτερες εταιρείες), περιπτώσεις εταιρειών που ταυτόχρονα: α) Βελτίωσαν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις και β) Απέφεραν υψηλές αποδόσεις στους μετόχους τους μέσα στο 2017.

Ενδεικτικά μάλιστα (βλέπε στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα) αναφέρουμε τις παρακάτω έντεκα περιπτώσεις:

Autohellas: Από το καλό στο καλύτερο βαδίζει τα τελευταία χρόνια ο εισηγμένος όμιλος, εκμεταλλευόμενος τον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό, την περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών του και την ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου. Πέρα από τα σαφώς καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, οι μέτοχοι κερδίζουν από την αρχή του έτους 91,6%.

Flexopack: Παρά το γεγονός ότι δεν διανεμήθηκε μέρισμα, η μετοχή από τα 2,90 έχει εκτοξευθεί στα 5,60 ευρώ! Ο διεθνοποιημένος όμιλος συνδυάζει ανοδικές οικονομικές επιδόσεις με επενδύσεις και άριστη ρευστότητα.

Quest Holdings: Από τα 6,49 ευρώ που διαπραγματευόταν στην αρχή του 2017, ο τίτλος έχει εκτοξευθεί στα 9,4 ευρώ (+45%), χωρίς να συνυπολογίζεται και το «μέρισμα σε είδος» (μία μετοχή της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ) που διανεμήθηκε δωρεάν στους μετόχους. Ο όμιλος συνεχίζει και φέτος την ανοδική οικονομική του πορεία (η σύγκριση των αποτελεσμάτων εμπεριέχει και μη επαναλαμβανόμενα μεγέθη).

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: O όμιλος ξεκίνησε το πρώτο φετινό εξάμηνο με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς η πτώση κερδών που φαίνεται στον παρατιθέμενο πίνακα οφείλεται στην ύπαρξη έκτακτων θετικών αποτελεσμάτων κατά το πρώτο μισό του 2016. Πρόκειται για υγιή εταιρεία που διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, έχει ξεκινήσει ικανοποιητικές εξαγωγές και έχει να ωφεληθεί σε περίπτωση που αυξηθούν οι εγχώριες επενδύσεις. Μετοχικά κέρδη κοντά στο 70% από την αρχή του χρόνου.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Σημαντική άνοδο πωλήσεων και κερδών, προερχόμενη κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού σημειώνει φέτος ο εισηγμένος όμιλος. Πέρα από το ικανοποιητικό μέρισμα που διένειμε, η μετοχή έχει σημειώσει από την αρχή του έτους κέρδη άνω του 50%.

ΕΛΤΡΑΚ: Η εταιρεία όχι μόνο κατάφερε να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις, αλλά επιπρόσθετα μοίρασε φέτος «λεφτά με το τσουβάλι» στους μετόχους της, μέσα από μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου. Πάνω από 150% τα κέρδη για τους μετόχους από την αρχή της χρονιάς.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Μετά από την πολύ υψηλή κερδοφορία του 2016, κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς κατάφερε να διευρύνει το ύψος της παραγωγής της και το μερίδιο αγοράς της, ενισχύοντας περαιτέρω την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων. Στο +85% η μετοχή από την αρχή του έτους.

Κανάκης: Η εταιρεία επί μακρά σειρά ετών και κόντρα στην οικονομική κρίση, καταφέρνει κάθε χρόνο να ανεβάζει τις οικονομικές της επιδόσεις, να διανέμει μερίσματα και να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο. Τα ίδια συνεχίζονται και φέτος, με την άνοδο της μετοχής να προσεγγίζει το 35%, πέραν του μερίσματος που δόθηκε.

Καράτζης: O κρητικός Όμιλος έχει παρουσία στη βιομηχανία χημικών με έντονα εξαγωγικές επιδόσεις, στα ξενοδοχεία και στην ενέργεια. Κατάφερε στο πρώτο μισό του 2017 να βελτιώσει τις οικονομικές του επιδόσεις (η θυγατρική ΚΕΝ είναι ζημιογόνος, καθώς βρίσκεται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής της) ενώ από το 2018 θα ξεκινήσει να λειτουργεί μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα του στην Κρήτη. Η μετοχή καταγράφει κέρδη 23% από την αρχή της χρονιάς.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Με βασικά όπλα τις εξαγωγές γιαουρτιού και τα αυξημένα μερίδια στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού και παγωτού, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία συνεχίζει και φέτος τον παράλληλο δρόμο των αυξημένων επιδόσεων και των επενδύσεων. Και όλα αυτά, διαθέτοντας ισχυρότατη ρευστότητα. Κοντά στο 53% τα φετινά κέρδη της μετοχής.

ΧΑΛΚΟΡ: Ξεκίνησε το 2017 ως μια εταιρεία με οριακή κερδοφορία και βαρύ δανεισμό, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με πολύ βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις και στη συνέχεια ήρθε η απόφαση απορρόφησης της ΕΛΒΑΛ για να οδηγήσει σε έναν Όμιλο με άριστη ρευστότητα, αξιοζήλευτη κερδοφορία και «βλέψεις» για μελλοντική ένταξη στον 25άρη. Η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 200% σε σχέση με την αρχή του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v