Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστήρια των ομολόγων και το ελληνικό 2ετές

Φθηνότερη απόδοση εμφανίζει ο ελληνικός διετής τίτλος από τον αντίστοιχο αμερικανικό, σχολιάζει η WSJ. Η χαοτική διαφορά μεταξύ ευρωζώνης και ΗΠΑ και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών. Οι ανησυχίες για τα ελληνικά ομόλογα.

Τα μυστήρια των ομολόγων και το ελληνικό 2ετές

Αν σκεφτήκατε ότι οι αγορές είναι «τρελές» όταν η απόδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων junk έπεσε κάτω από αυτή του δεκαετούς αμερικανικού τίτλου την προηγούμενη εβδομάδα, πρέπει να κοιτάξετε ξανά αλλού: η απόδοση του ελληνικού 2ετούς τίτλου έπεσε πρόσφατα κάτω από αυτή του αντίστοιχου αμερικανικού, σημειώνει η WSJ.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, η σύγκριση είναι λάθος, εξαιτίας του διαφορετικού νομίσματος. Η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς, τώρα στο 1,96%, ανεβαίνει διαρκώς καθώς η FED αύξησε τα επιτόκια και γνωστοποίησε ότι έπονται και άλλες ανάλογες κινήσεις. Αντίθετα, η EKT εξακολουθεί να «τυπώνει χρήμα», αν και με μικρότερη ταχύτητα, ενώ το βασικό της επιτόκιο είναι αρνητικό.

Οι αγορές δηλαδή δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει λιγότερο ρίσκο από τις ΗΠΑ. Η σύγκριση πρέπει να γίνει μεταξύ της απόδοσης ελληνικού 2ετούς (1,68%) και της αντίστοιχης του γερμανικού, που είναι στο -0,61%.

Στην πραγματικότητα, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου (σ.σ. ουσιαστικά είναι 16μηνος τίτλος καθώς ωριμάζει τον Απρίλιο του 2019) είναι ακόμα υψηλότερη από αυτή του γερμανικού 30ετούς τίτλου (1,25%). Απλά, σημειώνει η εφημερίδα, οι ελληνικές αποδόσεις επανακτούν επαφή με αυτές των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως υπάρχουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το κυνήγι της απόδοσης είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται και η Ελλάδα είναι το «τελευταίο σύνορο» στην ευρωζώνη. Η εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων μπορεί να αποτελεί όμως λόγο για να είμαστε προσεκτικοί. Η κίνηση μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλη και να ήρθε πολύ σύντομα. Όπως σημειώνεται, πάντως, η Ελλάδα αντί να βγει από το ευρώ ίσως να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018. Η σύγκριση μεταξύ ελληνικών αποδόσεων και αυτών της ευρωζώνης είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, κατά τη WSJ, είναι το ασύνηθες κενό νομισματικής πολιτικής μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης. Αν και συνεχίζεται η συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξέλθει από το πρόγραμμα τόνωσης, είναι βέβαιο πως θα είναι χρόνια πίσω από τη FED σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Το γερμανικό 2ετές έχει αρνητικά επιτόκια και βρίσκεται πάνω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το αντίστοιχο αμερικανικό. Αυτό αποτελεί την πραγματική παραδοξότητα για τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v