Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πυρ ομαδόν» της αγοράς για πιστοποιήσεις και MiFID

Ομοβροντία των παραγόντων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς απέναντι στις επαναπιστοποιήσεις των στελεχών της κεφαλαιαγοράς. Ζητούν δίμηνη αναβολή για τη MiFID II. Τι είπαν στη Βουλή Κυρίτσης, Χρυσοχοΐδης, Πολυχρονίου.

«Πυρ ομαδόν» της αγοράς για πιστοποιήσεις και MiFID

Επαληθεύτηκε πλήρως το δημοσίευμα του Euro2day.gr της περασμένης Δευτέρας, το οποίο αναφερόταν στις επικείμενες (τότε) θέσεις που θα εξέφραζε ο ΣΜΕΧΑ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 9 Ιανουαρίου.

Δίμηνη αναβολή έναρξης εφαρμογής της MiFID II, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις επαναπιστοποιήσεις στελεχών και ένταξη των ΑΧΕΠΕΥ και ΑΕΠΕΥ στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ήταν τα βασικά αιτήματα που κατατέθηκαν.

Το ζητούμενο βέβαια τώρα (και το ιδιαίτερα αμφίβολο) είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα σχετικά αιτήματα είτε άμεσα, είτε έστω στο απώτερο μέλλον.

Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν η ομοβροντία των παραγόντων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς απέναντι στις επαναπιστοποιήσεις των στελεχών της κεφαλαιαγοράς, διαδικασία που τη θεωρούν αχρείαστη, γραφειοκρατική και δαπανηρή.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης: «Υπάρχει μια ελληνική νομοθεσία που ρυθμίζει εδώ και κάποια χρόνια τις επαναπιστοποιήσεις των στελεχών. Θεωρούμε πως αυτή η διαδικασία δεν προσφέρει κάτι σε όλους εμάς τους επαγγελματίες της αγοράς που καθημερινά ασχολούμαστε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας στο πώς παρέχουμε υπηρεσίες στους επενδυτές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη επαγγελματική τάξη που να επαναπιστοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στη λογική αυτή λοιπόν θεωρούμε ότι οι επαναπιστοποιήσεις δεν προσφέρουν και θέλουμε να μην υφίσταται τέτοια υποχρέωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γνωστός χρηματιστής Νίκος Χρυσοχοΐδης: «Πρώτον, η διαδικασία ανανέωσης των πιστοποιήσεων δεν αποτελεί κανόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πολλές μεγάλες και οργανωμένες αγορές, όπως Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, δεν υφίσταται τέτοια διαδικασία.

Δεύτερον, ως προς τη γνώση και την επάρκεια των στελεχών μας, εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των επενδυτικών υπηρεσιών της κεφαλαιαγοράς και τα κίνητρα κάθε εταιρείας-μέλους μας είναι ακριβώς να ενημερώσουν σωστά κάθε χρόνο τα μέλη τους για όλες τις εξελίξεις. Τα στελέχη μας είναι επαρκώς καταρτισμένα.

Και τρίτον, είναι μια κοστοβόρα, άσκοπη διαδικασία, δεν προσθέτει σε γνωσιακό επίπεδο και επιβαρύνει ασύμμετρα τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου μας, ιδίως αυτές τις δύσκολα οικονομικά εποχές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ (Σύνδεσμος Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) Γιάννης Πολυχρονίου αναρωτήθηκε σχετικά με την επαναπιστοποίηση: «Γιατί αυτό δεν γίνεται και για τους λογιστές, τους γιατρούς και τους δικηγόρους; Δηλαδή ξεχάσαμε μετά από είκοσι χρόνια το επάγγελμα, το τι έχουμε σπουδάσει και δουλέψει και πρέπει να επαναπιστοποιούμαστε; Να κάνουμε και επαναπιστοποίηση βουλευτών»…

Επίσης, απαντώντας ο κ. Πολυχρονίου σε ερώτηση βουλευτή, σημείωσε πως «το κομμάτι των επαναπιστοποιήσεων προέκυψε γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βγάζει κοινές αποφάσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει έρθει η Κοινοτική Οδηγία, η οποία λέει ότι τα στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων, επειδή ακριβώς δεν ασχολούνται αποκλειστικά με τον χρηματιστηριακό χώρο αλλά περιστασιακά, θα πρέπει να επαναπιστοποιούνται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v